TÉMA

Omamné látky

Nová pravidla pro nakládání s kratomem či HHC prošla sněmovnou

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem poslanecké novely je ochránit před těmito látkami děti. Látky s psychoaktivním účinkem se mají rozlišit podle rizikovosti, méně rizikové si budou moci kupovat výhradně dospělí lidé. Prodejci budou muset podle novely splnit různé podmínky, platit bude zákaz veřejné reklamy. Předloha podléhá souhlasu Evropské komise, zamíří k posouzení do Senátu.
včeraAktualizovánopřed 4 h hodinami|

Krátce po útoku na filozofické fakultě hrozil muž před její budovou další střelbou. Soud ho potrestal podmínkou

Obvodní soud pro Prahu 1 udělil tříletou podmínku a zákaz vstupu do hlavního města muži, který jen pár dní po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyhrožoval další střelbou a smrtí vraha rodičů, sdělila ČT mluvčí soudu Eva Švíglerová. Jde o jeden z prvních ukončených případů, kterými se policie v souvislosti se střelbou na fakultě zabývá.
1. 2. 2024|

Útočník v Clevelandu zastřelil pět lidí, je na útěku

Útočník v texaském městě Cleveland zastřelil v jednom domě pět lidí a nyní je na útěku. Informovala o tom americká stanice ABC. Podezřelý je podle policie ozbrojený a je pod vlivem omamných látek. Místní obyvatelé dostali varování, aby nevycházeli ven.
29. 4. 2023Aktualizováno29. 4. 2023, 16:40|

Zničit zabavené technické konopí byla chyba, uvedl Ústavní soud

Zničit technické konopí zajištěné při domovních prohlídkách byla chyba, rozhodl Ústavní soud. Tvrzení, že šlo o zdravotní hrozbu, označil za nepodložené. O zničení rozhodla státní zástupkyně v Příbrami, její postup potvrdil příbramský okresní soud. Ústavní soudci vyzvali ke zdrženlivosti a uvážlivosti při rozhodování o ničení věcí zajištěných v trestním řízení. Jde o nejzazší řešení, plyne z úterního nálezu.
28. 3. 2023|

Soud zmírnil trest v kauze syntetických drog na Ostravsku, místo osmi let si muž odpyká tři

Olomoucký vrchní soud výrazně snížil trest Lukáši Masnému z Ostravy. Souzený je v kauze nebezpečných syntetických kanabinoidů, kvůli kterým se od září 2018 v Moravskoslezském kraji přiotrávilo 24 lidí. Dva muži po požití zemřeli. Masný, který jedné z obětí smrtící syntetickou drogu nabídl, si místo osmi let odpyká ve vězení tři roky. Případ vrátil Vrchnímu soudu v Olomouci Nejvyšší soud. Po doplnění dokazování soud dospěl k závěru, že obžalovaný nenese za smrt kamaráda zodpovědnost. Souzen byl jen za poskytnutí omamné látky – domníval se, že jde o marihuanu.
24. 6. 2021|