Krátce po útoku na filozofické fakultě hrozil muž před její budovou další střelbou. Soud ho potrestal podmínkou

Obvodní soud pro Prahu 1 udělil tříletou podmínku a zákaz vstupu do hlavního města muži, který jen pár dní po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyhrožoval další střelbou a smrtí vraha rodičů, sdělila ČT mluvčí soudu Eva Švíglerová. Jde o jeden z prvních ukončených případů, kterými se policie v souvislosti se střelbou na fakultě zabývá.

Incident se odehrál 25. prosince. Muž nejprve mezi tramvajovými zastávkami Palackého náměstí a Staroměstská vykřikoval protiukrajinská hesla a věty jako „Když střílel on, mohu i já“. Na zastávce u filozofické fakulty následně tvrdil, že u sebe má zbraň a použije ji. Na pietním místě před fakultou poté agresivně vykřikoval, že zabije rodiče vraha. Přítomné účastníky pietního shromáždění tak znepokojoval a vyvolal v nich obavu z možného napadení.

Policisté se případem zabývali ve zkráceném řízení a obvodní soud muže už po dvou dnech od incidentu potrestal tříletou podmínkou a tříletým zákazem vstupu do Prahy. Kromě toho by muž měl omezit konzumaci alkoholu a dalších omamných látek.

„Obviněnému byl uložen trest odnětí svobody v trvání osmi měsíců podmíněně, odložený na zkušební dobu v trvání tří let za současného stanovení dohledu. Obviněnému bylo uloženo přiměřené omezení v průběhu zkušební doby zdržet se požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek. Dále byl uložen trest zákazu pobytu na území hlavního města Prahy v trvání tří let,“ shrnula mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1.

Při střeleckém útoku v budově fakulty v centru Prahy, která se stala 21. prosince odpoledne, přišlo o život čtrnáct studentů a pedagogů, zraněno bylo 25 lidí. Vrah zranil i některé osoby mimo fakultu včetně nejméně dvou cizinců, poté spáchal sebevraždu.