Bilance: V Česku přibývá úmrtí na předávkování kokainem či fentanylem

Bilance: Byznys s neřestmi (zdroj: ČT24)

Policisté zaznamenávají více smrtelných intoxikací způsobených jinými drogami, než bylo zvykem. Nejde tak jen o pervitin či heroin, čím dál víc úmrtí souvisí s kokainem nebo fentanylem. Tématu drogové ekonomiky v Česku se věnovala čtvrteční epizoda publicistického pořadu Bilance.

„Za první půlrok od začátku roku 2024 registrujeme čtrnáct úmrtí v důsledku intoxikace omamnými a psychotropními látkami, což je celkem extrémní číslo. Pozorujeme nárůst v této oblasti,“ říká Michaela Volková, zástupkyně vedoucí IV. oddělení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Za celý loňský rok šlo v jejím obvodu celkem o 22 případů.

„Množí se úmrtí na kokain, který v důsledku nadprodukce v Jižní Americe k nám dochází v daleko větší čistotě, respektive se dostává k těm koncovým uživatelům v daleko větší čistotě. Uživatelé pak těžko odhadují, jaké množství drogy si můžou dát, když byli předtím zvyklí na nějakou dávku. Nyní je snadnější to přehnat,“ varuje Volková.

Další novinkou je fentanyl. Opiát, který je násobně silnější než morfin nebo heroin. Téma již několik let děsí Spojené státy, kde předávkování touto látkou je v některých státech USA jednou z vůbec nejčastějších příčin smrti. „V USA se jedná o syntetickou podobu fentanylu, u nás toxikomani spíše zneužívají léčiva v podobě transdermálních náplastí, z nichž účinnou látku vylučují a aplikují ji do žíly, nebo máme i případy, kdy uživatelé náplast přímo spolkli a v důsledku toho zemřeli,“ dodává Volková.

V posledních letech umírá v České republice celkově na intoxikaci omamnou a psychotropní látkou okolo padesáti lidí za rok. Loni policie a zdravotní úřady evidovaly celkem 57 takových případů.

Podle posledních dostupných odhadů dosahuje černý trh s drogami v Česku okolo 10 miliard korun ročně, nejrozšířenější z návykových látek je marihuana a kokain. Evropský trh s drogami pak podle nejnovější zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti představuje 31 miliard eur, asi 750 miliard korun.