Fentanyl se stává čím dál větším problémem i v Evropě

Horizont ČT24: Fentanyl je v Evropě stále větším problémem (zdroj: ČT24)

Evropa čelí rostoucí drogové hrozbě. Kromě zavedených omamných látek se úřady čím dál víc potýkají s novými směsmi, novými způsoby užívání a se silnými syntetickými látkami. Stále větším problémem se na kontinentu stává i fentanyl. Droga, která způsobila smrt tisíců lidí ve Spojených státech, se v posledních týdnech objevila ve větším například v Dánsku nebo Polsku.

Německá policie zveřejnila záběry z masivní razie, kterou provedla loni v létě. Výsledkem bylo přes tři desítky tun zabaveného kokainu v hodnotě větší než dvě a půl miliardy eur.

„Z toho 24,5 tuny jsme zabavili v přístavu v Hamburku, okolo osmi tun v Nizozemsku a další tři tuny v Ekvádoru,“ sdělil německý ministr financí Christian Lindner o zabaveném kokainu. Český protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v Horizontu ČT24 dodal, že poslední roky EU zaměřuje prostředky na zpřísnění kontroly v přístavech. Kokain je podle něj droga „číslo dvě“ po konopí.

Podobných razií každoročně přibývá, jen za rok 2022 úřady zabavily 323 tun kokainu. Právě o tuto drogu v Evropě roste zájem. Podle Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu Evropané odpovídají pětině všech uživatelů kokainu. Ve Francii se jejich počet za poslední dvacet let zpětinásobil.

„Všimli jsme si, že kokain v Evropě je levnější, čistější a ve větším množství, což nás velmi znepokojuje,“ prohlašuje výkonná ředitelka Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu UNODC Ghada Walyová.

Velký zabiják v USA, rostoucí hrozba v Evropě

Na kontinent se teď dostává i jiná nebezpečná droga – fentanyl. Ten už ve Spojených státech způsobil epidemii závislosti. Předloni se jím předávkovalo přes 110 tisíc lidí. Stovky závislých ho navíc míchají ještě s dalšími opiáty a tím způsobují stav připomínající zombie.

„Fentanyl je zabijákem číslo jedna mezi Američany ve věku od 18 do 49 let. Máme povinnost udělat vše, co je v našich silách, abychom zabránili pohromě,“ řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Teď podobné záběry přichází i z Polska. Na sociálních sítích se objevila videa z Poznani, kde na ulici leží zdrogovaní muži. Úřady v tomto městě hlásí už první potvrzenou oběť předávkování fentanylem v zemi.

Státní hygiena od začátku roku zaznamenala na pět desítek případů otravy fentanylem. Důvodem může být rozšíření elektronických receptů nebo možnost získat přes internet předpis na konkrétní lék. Ministerstvo zdravotnictví i kvůli tomu zavedlo monitoring předepsaných receptů na opioidní analgetika.

Podobným problémem se zabývá i Dánsko. Řada opiátů je tam relativně snadno dostupná a podle tamních úřadů předávkování jimi tvoří polovinu všech úmrtí spojených s drogami. Evropa ale podle Vobořila v tomto případě vyznává minimalizaci škod, kdy lidé mohou například chodit do kontaktních center. Nenechal by se tím ale „ukolíbat“. Fentanyl v Česku podle Vobořila zabije maximálně čtyři lidi ročně, v případě předávkování alkoholem jsou to pro srovnání stovky lidí.