168 hodin: „Zombie droga“ fentanyl už se šíří i v Česku

168 hodin: Droga sužující USA dorazila do Evropy (zdroj: ČT24)

Droga fentanyl, která je stokrát silnější než heroin, zachvátila Spojené státy a nyní děsí i Evropu. V Česku už má první oběti. Odborníci před ním varují dlouhodobě. Na černém trhu se zatím prodávají jen fentanylové náplasti z nemocnic, nabídka se ale rozšiřuje. O fentanylu natáčeli pro 168 hodin Jaroslav Hroch a Darina Vlková.

Redaktoři pořadu 168 hodin mluvili s člověkem, jehož přítel nedávno zemřel právě na předávkování fentanylem. „Určitě se tím dá ‚krásně‘ předávkovat, dokonce jsou sebevraždy, kde když se chce někdo zabít, tak si sežene přímo fentanyl,“ konstatoval.

V Česku si fentanyl podle Davida Peška, vedoucího kontaktního centra v neziskové organizaci Sananim, která drogově závislým pomáhá, vyžádá „několik málo desítek“ životů ročně. Nabídka drogy ale roste. „Stále častěji se na černém trhu fentanyl objevuje a je užíván jako náhradní droga,“ přiblížil adiktolog Petr Popov ze Všeobecné fakultní nemocnice.

Z náplastí na bolest pro lidi s rakovinou

V USA ho dealeři prodávají v prášku nebo tabletách. U nás dominují náplasti, které lékaři předepisují na bolest lidem umírajícím na rakovinu. Narkomané je pak vyvaří a látku si aplikují intravenózně. Použité fentanylové náplasti často hledají i v nemocničních popelnicích.

To potvrzuje i Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály Policie ČR. „Obvykle jsou užívány buď jako nové únikem z farmaceutické distribuce, nebo od oprávněných pacientů, následně vyvařeny a intravenózně aplikovány, anebo jsou přeprodávány celé náplasti nebo jejich části,“ vysvětlil.

Fentanyl je stokrát potentnější než heroin, to znamená, že stokrát menší množství může způsobit předávkování, dodal Pešek. Proto je pravděpodobné, že uživatel dávku neodhadne. Navíc při vyvařování náplastí nelze určit, jaké množství účinné látky ještě obsahuje a kolik se tedy do vody extrahuje.

„Tu jednu náplast, to nemůže nikdo rozchodit, jak jsou silné,“ řekl respondent reportérům pořadu 168 hodin. Ovšem velmi záleží na tom, jakou toleranci již uživatel má, pro člověka bez drogové zkušenosti je fentanyl extrémně nebezpečný.

V USA má droga desítky tisíc obětí ročně

Varuje před ním i Roman, který roky bral pervitin a ve výkonu trestu se čtyřmi spoluvězni zkusil fentanyl. „Neodhadnete to množství, kolik si máte aplikovat, a opravdu to je síla a nebezpečí,“ podotkl a dodal, že abstinenční příznaky jsou minimálně dvakrát delší a silnější než u heroinu. „Byl jsem i svědkem předávkování fentanylem, prostě ten člověk po aplikování s otevřenýma očima upadl do kómatu. Člověku nahání sám o sobě strach,“ upozornil Roman.

Před osudem Spojených států, kde je užívání fentanylu rozšířené, varovala například eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johannsonová. V roce 2012 zemřelo kvůli fentanylu dva a půl tisíce Američanů, dnes zabíjí přes sedmdesát tisíc obyvatel každý rok.

„Dá se pořídit běžně, vlastně velmi jednoduše. A z těchto uživatelů, vlastně už stávajících narkomanů, se to postupně přesouvá do náhodných úmrtí,“ přiblížila zpravodajka Deníku N v USA Jana Ciglerová.

Dříve se v USA šířil z nemocnic a od pacientů, dnes ho již umí vyrobit drogové kartely a za menší náklady. Produkci pak mohou vyvážet ve velkých množstvích v koncentrované podobě po celém světě.