Ročně se drogami předávkuje na sto lidí, šíří se i mezi mladistvými. Na nebezpečí upozorňují Zkratky

Události: Kampaň Zkratky upozorňuje na nebezpečí drog (zdroj: ČT24)

Zkušenosti s nelegálními drogami má podle evropské studie každý třetí nezletilý ve věku 15 a 16 let. Zakázané látky v Česku užívá pravidelně skoro 47 tisíc lidí, na předávkování jich ročně umírá zhruba sto. Na nebezpečí upozorňuje nová kampaň nazvaná Zkratky.

U uživatelů drog v Česku dominuje marihuana, pervitin, extáze či kokain. Nebezpečné jsou obzvlášť za volantem, kdy si člověk často ani neuvědomuje, jak ho ovlivňují. Rozlišovací schopnosti takových šoférů jsou přitom minimální. Ročně zaviní téměř tři sta nehod, umírá při nich až sto lidí.

„Úmrtí jsou na pervitin, heroin, ale i kokain, extázi. Zabíjí samotná droga, kdy uživatel kolikrát těžko odhadne, kolik si toho může dát,“ uvedla Michaela Volková z oboru obecné kriminality pražské policie.

Současná praxe ukazuje, že mladí lidé míří rovnou k silnějším látkám. „Dochází k tomu, že jsou preferovány nízkonákladové psychoaktivní látky, velmi často opioidní analgetika, benzodiazepiny, metanfetaminy,“ popsal ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Kampaň Zkratky

Součástí nové kampaně Zkratky bude i seriál režiséra Adama Sedláka, autora filmu BANGER. Fiktivní děj představuje drogy jako superschopnosti, které se zpočátku zdají být darem, ale velmi rychle se mění v prokletí. „Chceme ukazovat mladým lidem dopady toho, když se dostaneme do silné závislosti,“ vysvětlil ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

„Ukazujeme střet dvou drogových koordinátorů: jeden je víc represivní, druhý liberální. Na tom ukazujeme dva přístupy,“ přiblížil děj chystaného seriálu jeho režisér. Šest dílů doplní i dokument režiséra Ivo Bystřičana. Od ledna je začne vysílat Česká televize. Kampaň Zkratky zahrnuje i spoty zaměřené na řidiče.