Ministerstvo chce zastropovat doplatky na léky, aby je pojišťovny nemusely vracet

Lidé za určitých podmínek asi nebudou platit doplatky na léky (zdroj: ČT24)

Zdravotní pojišťovny v Česku vrátily klientům, zejména seniorům, jednu miliardu a tři sta milionů korun. Jedná se o doplatky za léky pro ty, kdo překročili ochranný limit. Ministerstvo zdravotnictví chce systém změnit, a to tak, aby od příštího roku lidé po splnění podmínek platili méně přímo v lékárnách. Resort si od toho slibuje zjednodušení systému pro pojišťovny, lékárny i klienty.

„Je to věc, která je extrémě propacientská. Usnadní to i fungování zdravotním pojišťovnám, protože nebudou muset vracet (peníze), celý ten proces se extrémě zjednoduší,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Neznamená to však, že teď by museli klienti o vrácení peněz žádat. Zdravotní pojišťovny jim je posílají automaticky, a to převodem na účet nebo složenkou. Například 95letá Milada Brandejsová užívá denně devět léků, osm je na předpis a jeden volně prodejný. Léky kupuje zpravidla jednou za dva měsíce, na delší dobu je lékař předepsat nemůže. Také jí pojišťovna peníze vrací. „Většinou přes tisíc korun nebo kolem tisíce. Skutečně jsem s tím spokojena,“ uvedla.

Za loňský rok pojišťovny mluví o rekordních číslech. V porovnání s rokem 2022, kdy vrácená částka přesáhla miliardu, byla v loňském roce ještě o dvě stě milionů korun vyšší.

Po dosažení limitu žádné doplatky

Teď ale ministerstvo zdravotnictví pracuje na změně, díky které by vracení peněz odpadlo. Nově by to fungovalo tak, že lidé, kteří limit přesáhnou, už nic doplácet nebudou. Chystanou úpravu resort řešil jak se zástupci zdravotních pojišťoven, tak i lékáren.

„V momentě, kdy má pacient započítané doplatky a dosáhne ochranného limitu, by už nemusel na konkrétní léčivo doplácet. Systém elektronického receptu vlastně lékárníkovi řekne, aby doplatek už dále nevybíral,“ vysvětlil Dvořáček.

Týkat se to bude jen započitatelného doplatku. Jsou totiž léky, z jejichž ceny se do limitu započítává jenom část. „Započitatelná část je to, o čem diskutujeme. Lékárna si potom tyto částky bude v rámci běžného fakturování řešit se zdravotními pojišťovnami,“ řekl prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Ochranné limity jsou ve třech pásmech. Senioři starší sedmdesáti let a invalidé je mají nastavené na maximálně pět set korun ročně. U dětí do osmnácti let a lidí starších 65 let je hranice dvojnásobná, u ostatních je to pak pět tisíc korun.

Opoziční ANO podporu nevyloučilo

Na chystanou změnu se už pojišťovny připravují. „Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zahájila ICT konzultace o tom, jak by takové řešení mohlo vypadat, aby byla připravená na první kroky, které vzejdou ze změny zákona,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová. „Týmy techniků a analytiků mapují situaci, co je potřeba po technické stránce učinit. Věříme, že se to snad včas podaří,“ dodal výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada.

Úpravu chce ministerstvo zdravotnictví přidat jako pozměňovací návrh k jednomu ze sněmovních tisků. Opozici se takový postup nelíbí, podporu návrhu ale předem nevylučuje. „Umím si představit, že v případě, že to bude domyšlené a dotažené, že bychom to podpořili,“ sdělil člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO).

„Myslím si, že je to jednoznačně propacientské opatření. Všechno se tím zjednoduší a bude to uživatelsky příjemné,“ míní místopředsedkyně hnutí STAN a členka výboru pro zdravotnictví ve sněmovně Michaela Šebelová.