Index rizika epidemie stoupnul na dosud nejvyšší hodnotu. Poslední den roku přibylo přes 13 tisíc případů

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT)

Česko do nového roku vstupuje s indexem rizika koronavirové epidemie na dosud nejvyšší úrovni. K pátku stoupl na 90 bodů ze sta a zůstává v nejvyšším pátém stupni pohotovosti. Za nárůstem je zvýšení zjednodušeného reprodukčního čísla i ostatních ukazatelů, podle nichž se skóre počítá. Nových případů na Silvestra proti předchozím dvěma rekordním dnům ubylo. Laboratoře jich v posledním dni roku odhalily 13 274, méně než v předešlých dvou dnech se ale také testovalo. Pozitivní byla rekordní polovina testů.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Laboratoře na Silvestra provedly zhruba 26 500 testů, v předešlých dvou dnech bylo otestováno kolem 35 tisíc lidí. Nákazu testy poslední den v roce ukázaly u poloviny lidí, což je po úpravě dat z předešlých dní dosud nejvíce. Ve středu bylo pozitivních zhruba 48 procent testovaných. Aktuálně nakažených je v Česku víc než 120 tisíc lidí, což je nejvíc od konce října.

Z více než šesti tisíc hospitalizovaných s covidem-19 bylo poslední den v roce 865 ve vážném stavu. Přes šest tisíc lidí s koronavirem v nemocnicích eviduje ministerstvo zdravotnictví podle aktualizovaných čísel v posledních dvou dnech, ještě na Štědrý den jich bylo zhruba 4300 lidí. Nemocnice proto od čtvrtka nesmějí přijímat pacienty na plánované zákroky, které je možné odložit. Musí také zvyšovat počty lůžek připravených pro pacienty s covidem-19.

V posledních dnech zrychluje nárůst počtu úmrtí s covidem-19. Po Vánocích jich začalo přibývat kolem 120 denně, ve středu zemřelo 136 lidí. Na začátku listopadu umíralo s koronavirem i více než 200 lidí za den, poté začaly počty klesat a začátkem prosince se držely většinou pod stovkou. Nad sto se dostaly během prodlouženého vánočního víkendu. Na Silvestra zatím připadá 62 obětí, údaje z posledních dnů ale obvykle při dalších aktualizacích rostou.

Počty případů koronaviru
Zdroj: ČT24

Index rizika na 90 bodech

Dosud nejvýše byl index protiepidemického systému (PES) ve dvou dnech na konci října, kdy se dostal na hodnotu 89. V pátém stupni je třetí den za sebou, v předchozích dvou dnech byl na 80 bodech.

Nárůst o deset bodů způsobilo zvýšení reprodukčního čísla na 1,44, ještě ve čtvrtek bylo pod 1,2. Údaj udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného.

Roste počet nakažených starších 65 let

Roste rovněž počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Na Silvestra jich bylo zhruba 1088, v pátek už víc než 1140. Dál se zrychlilo šíření nákazy mezi lidmi staršími 65 let. Za poslední dva týdny bylo mezi nimi v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 924 nově nakažených, což je proti poslednímu dni v roce nárůst zhruba o 50 případů.

Nejrychleji se koronavirus momentálně šíří na Opavsku, kde za uplynulý týden přibylo zhruba 974 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následuje Rychnovsko s 918 a Královéhradecko se zhruba 914 případy na 100 tisíc obyvatel. Relativně nejlepší situace je na Chomutovsku s 255 případy na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. 

Nejhorší situace je ve Středočeském a Pardubickém kraji

Na pátém stupni pohotovosti je index PES ve všech krajích Česka. Od čtvrtka se ve všech krajích také zvýšil s výjimkou Moravskoslezského, kde zůstal na 89 bodech. Nejhorší situace je ve Středočeském a Pardubickém kraji, kde je skóre na 95 bodech ze sta. Reprodukční číslo v nich přesáhlo hodnotu 1,6. V Královéhradeckém kraji index vzrostl na 94 bodů.

Pátému stupni PES odpovídají vládní opatření proti šíření nákazy. Zavřené jsou restaurace a většina obchodů a služeb, lidé se mohou na veřejnosti setkávat maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Mezi 21:00 a 05:00 platí zákaz vycházení.

Ministerstvo zdravotnictví index PES zveřejňuje od počátku října, v lednu chystá změny v jeho výpočtu.