GIBS prověřuje policistu, který odložil případ údajného únosu Babiše mladšího na Krym

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje od ledna policistu, který loni odložil případ možného únosu Andreje Babiše mladšího. Ten měl být podle svých slov odvlečen na anektovaný Krym a informoval o tom kriminalisty, kteří ale případ nakonec neřešili. Se zjištěním přišel v úterý deník Právo.

„Ve věci není nikdo trestně stíhán, probíhá prověřování pro podezření ze spáchání přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Aktuálně probíhají výslechy, analyzují se některé listiny a na závěry, zda bude někdo obviněn či věc skončí odložením, případně odevzdáním si budeme ještě muset nějakou chvíli počkat,“ potvrdil v úterý České televizi dozorový žalobce Ondřej Šťastný z pražského městského státního zastupitelství.

Podle Práva by mělo jít o jednoho pražského policistu, kterému by v případě obvinění a odsouzení mohl hrozit trest až jednoho roku vězení nebo zákaz činnosti.

O svém údajném únosu na Krym informoval Andrej Babiš mladší policii v lednu loňského roku. „Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,“ napsal tehdy. O tři dny později měl pak stejný e-mail poslat znovu. 

Dané oznámení měl podle Práva začít prošetřovat pražský policista, kterého v současnosti prověřuje GIBS. Kriminalista měl mimo jiné vyslechnout právníky premiéra Andreje Babiše (ANO) i jeho syna. Dále vyslechl také Petra Protopopova, který měl s Babišem juniorem, jenž podle premiéra trpí schizofrenií, na Krym odcestovat. 

Policistovi následně měla stačit fotografie, kterou mu Protopopov ukázal a na níž byl Babiš mladší se svou matkou a čerstvými novinami na Slovensku. Krátce na to pak vyšetřovatel kauzu odložil, a to aniž by vyslechl jejího hlavního aktéra – Andreje Babiše mladšího. 

Kauza se dostala na veřejnost po odvysílání reportáže Seznam TV

Kauza kolem údajného únosu Babiše mladšího se pak dostala na veřejnost poté, co loni v listopadu odvysílala Seznam TV reportáž, ve které premiérův syn opět řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo držen na Krymu. Na ukrajinský poloostrov ho měla nechat odvézt jeho ošetřující psychiatrička – Dita Protopopová – aby v případu nemohl vypovídat. Totéž redakci později napsal prostřednictvím e-mailu. 

Po zveřejnění reportáže kauzu policie opět otevřela. Kvůli možnému pochybení pražského kriminalisty se případu z podnětu městského státního zastupitelství ujala také GIBS. 

Babiš mladší, který je jedním z obviněných v kauze Čapí hnízdo, v současnosti žije se svou matkou ve Švýcarsku a má přitom i tamní občanství. Policie ho dodnes nevyslechla. Andrej Babiš, jehož vláda kvůli kauze loni v listopadu čelila hlasování o vyslovení nedůvěry, opakovaně odmítá, že se jednalo o únos. Syn byl podle něj na Krymu dobrovolně.