Finanční analytický úřad prověřuje další hotel napojený na Rusko

Události: FAÚ se zajímá o další hotel kvůli napojení na Rusko (zdroj: ČT24)

České úřady se zabývají dalším majetkem Ruska, který by mohl být obstavený v rámci národních sankcí. Podle informací ČT Finanční analytický úřad (FAÚ) prověřuje hotely ovládané ruskými státními organizacemi. Už před dvěma týdny vláda uvalila sankce na společnost ovládající v Česku desítky nemovitostí Ruské federace.

Finanční analytický úřad (FAÚ) se nyní zajímá o karlovarský luxusní hotel Ulrika, který ovládá společnost Svjazinvestněftěchim, která spadá pod vládu ruské republiky Tatarstán. Firma má podíl i v ropné společnosti Tatněfť. 

Úředníci FAÚ analyzují i ruskou státní společnost Medicinskyj centr vlastnící další karlovarský hotel – Moskevský dvůr. Firma začala po anexi působit i na Krymu. To potvrzuje i jeden z dokumentů, který má FAÚ k dispozici. „Je aktivní na území Krymu, čímž narušuje územní celistvost Ukrajiny,“ píše se v dokumentu. 

Menšinovou spolumajitelkou Moskevského dvora je vedle ruské firmy také česká podnikatelka a lékařka Dagmar Špišáková. Podle manžela už ve firmě reálně nepůsobí. „Opakovaně jsme žádali o to, aby byl vyplacen její minoritní podíl, a do současné doby to nebylo řešeno,“ uvedl Vladislav Špišák.

Špišák dříve působil v jedné společnosti s firmou rodiny bývalého primátora Moskvy a dnes sankcionovaného Vladimíra Resina. „V minulosti jsem byl v některých firmách, protože jsme se rozhlíželi, jakým způsobem dále podnikat,“ vysvětluje Špišák.

FAÚ své aktuální šetření nekomentuje. Agendu sankcí – včetně jejich obcházení – řeší posílený tým analytiků.

Na obcházení postihů by se měl zaměřit i dvanáctý sankční balík EU, členské státy ho chtějí schválit do Vánoc, kromě toho má rozšířit seznam osob a firem se zákazem v EU nebo omezit příjmy Ruska z prodeje diamantů. Kvůli obcházení sankcí v posledním půlroce obvinila česká policie dva lidi.

Všechny lidi a firmy, které dá Česko na národní sankční seznam, navrhuje také na sankční seznam EU, to se týká i společnosti, která v Česku spravuje ruské nemovitosti. O té ale Unie zatím nerozhodla.