Fiala: V normální zemi za takové situace premiér odstoupí

Petr Fiala v Interview ČT24: Kampaň to není (zdroj: ČT24)

Podle předsedy ODS Petra Fialy budou muset politici koaličních stran důkladně zvážit, zda se nepřipojí k opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Současnou eskalaci kauzy kolem Čapího hnízda nevnímá jako politický střet a podotkl, že kdyby Babišova vláda padla, může vzniknout nová na půdorysu nynější koalice. Předseda nejsilnější opoziční strany byl hostem úterního Interview ČT24.

Den poté, co Seznam Zprávy zveřejnily výpověď syna Andreje Babiše (ANO), která se týká údajného únosu a kauzy Čapí hnízdo, vyzvaly opoziční strany premiéra, aby odstoupil. Předseda ODS Petr Fiala zdůraznil, že jednání opozice bylo jednoznačné, i když se sešli zástupci názorově různorodých stran od SPD po Piráty.

„My jsme velmi rychle našli shodu, co je správné, a to je výzva premiérovi, aby odstoupil,“ podotkl Petr Fiala.

Opozice zároveň pohrozila, že pokud premiér nedostoupí, k čemuž se Babiš nechystá, zkusí ho odvolat sama prostřednictvím hlasování o nedůvěře vládě. Šestice stran, které se sešly (ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN) má dohromady 92 hlasů. Komunisty nepřizvali, i když ve vládě nejsou. Dali jí důvěru a podle Fialy se chovají jako koaliční strana.

Vyzval i poslance vládních stran, aby zvážili, zda se k návrhu na vyslovení nedůvěry nepřipojí. „Nejde čistě o politický problém. Kdybychom vyvolávali nedůvěru vládě na základě špatně sestaveného rozpočtu nebo kvůli problémům s infrastrukturou, tak chápu, že by se koaliční partner snažil držet vládu. Ale tohle je problém osobní a morální,“ míní Petr Fiala.

Kauzy znemožňují debatu o politických tématech

Slova Andreje Babiše o kampani proti jeho osobě Fiala odmítl. „Existuje celá řada podezření, která jsou zjevná. Jedno z podezření je, že se jeden z obviněných skrývá v zahraničí, skrývá se pravděpodobně za pomoci předsedy vlády. (…) Slyšeli jsme výpověď syna Andreje Babiše. Chci připomenout, že to není jenom syn Andreje Babiše, ale také spoluobviněný,“ poznamenal šéf ODS. Dodal, že „v normální zemi za takové situace premiér odstoupí a čeká, jak dopadne vyšetřování“.

Babišovo vyjádření o duševní chorobě syna Petru Fialovi nestačí. „To není dostatečně relevantní informace. Sama policie, jak se ukazuje v článcích a vyjádřeních, má pochybnosti o tom, zda duševní problémy jsou reálné. Existují důkazy nebo jasné náznaky toho, že jak on, tak jeho sestra – tedy dcera pana Babiše – jednali v době, kdy už měli trpět duševními poruchami. Nejde o duševně nemocného syna pana Babiše. To je půlka pravdy. Druhá půlka je, že je to člověk, který byl obviněn.“

Připustil, že má Andrej Babiš právo se snažit obvinění zbavit, ale neměl by to dělat jako premiér. I z toho hlediska, že to zásadně zatěžuje fungování vlády a celé politiky. „Já bych velice rád diskutoval s Andrejem Babišem, proč jezdíme po tak mizerných silnicích, ptal bych se ho, co je s rozpočtem a proč máme tak špatně sestavený rozpočet a na základě toho s ním vedl ostrou politickou debatu. Ale to není možné,“ podotkl Fiala.

Petr Fiala připustil, že jako předseda nejsilnější opoziční strany nemá připravený scénář pro případ, že sněmovna vysloví Babišově vládě nedůvěru. Odmítl, že by ODS začala jednat s ANO o vytvoření nové vlády bez Andreje Babiše. Důvodem je, že ANO se podle něj profiluje jako levicový subjekt.

„Scénářů je víc. Dokážu si představit ten, který je nejlogičtější. Je tady vládní koalice, která často hlasuje jasnou většinou, pro některá rozhodnutí mají i 120 hlasů a tato koalice může pokračovat dál,“ nastínil předseda ODS.