Fiala přivítal premiéra Uzbekistánu. Česko má zájem o tamní uran a měď

Premiér Petr Fiala (ODS) přivítal v úterý ráno ve Strakově akademii předsedu uzbecké vlády Abdullu Aripova. Po jednáních, v nichž se probírala hospodářská spolupráce a kterých se účastnil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS), oba premiéři odjeli do Brna na Mezinárodní strojírenský veletrh. Ve středu Fiala s Aripovem zahájí v Praze Česko-uzbecké podnikatelské fórum.

K dalšímu rozšíření vzájemné spolupráce a k realizaci konkrétních projektů má pomoct nové prohlášení, ve kterém země deklarovaly zájem o kooperaci v různých oblastech, například obranně-průmyslové, hospodářské či kulturní a také ve vzdělávání, výzkumu a vědě.

Návštěva uzbeckého premiéra navazuje na dubnové jednání Fialy v Taškentu. Česko má podle Fialy zájem o uzbecký uran a měď, nabídnout naopak může například těžební zařízení. Významnou částí jarních jednání v Uzbekistánu byla také doprava. Podle úterní tiskové zprávy úřadu vlády zaznělo, že české firmy mají zájem stát se spolehlivým partnerem pro tamní ozbrojené síly a nabídnout tak alternativu k vojenskému materiálu pocházejícího z Ruska a z dob Sovětského svazu. V úterý jedná v Taškentu i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Všechny tyto body jsou konkrétní podporou české ekonomiky a exportu,“ prohlásil Fiala.

V Taškentu politici jednali o podpoře českých firem v Uzbekistánu a také o dodávkách surovin. Česko má vzhledem ke snaze o posílení energetické bezpečnosti zájem o uzbecké zásoby uranu a mědi. Významnou částí jarních jednání v Uzbekistánu byla také doprava.

„Od jara se podařilo uzavřít kontrakt na dvě letadla L-410 a společnost Uzbekistan Airways už je nedávno také obdržela. Škoda Transportation se uchází o dodávku vlaků, tramvají i souprav metra do Uzbekistánu. Její nabídku na třicet čtyři vlakových souprav pro regionální spoje velmi podporujeme,“ uvedl Fiala na sociální síti X. Chce se zemí rozvíjet spolupráci i v zemědělství a potravinářství, dodal.

Kdyby Škoda Transportation v tendru uspěla, šlo by o největší zakázku, jakou kdy česká firma v této středoasijské zemi získala. Společnost Zetor pak plánuje v Uzbekistánu zřídit výrobu traktorů. České firmy by se mohly podílet na dalších velkých zakázkách. Uzbecký premiér podle Fialy projevil velký zájem i o rozšíření prodeje letounů L-410. Mohl by také navštívit výrobce bezpilotních letadel Primoco v Praze-Radotíně.

Významný partner

Uzbekistán je po Kazachstánu druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka v regionu Střední Asie. Z Česka se do této země loni podle serveru businessinfo.cz vyvezlo zboží za 2,5 miliardy korun a hodnota dovozu z Uzbekistánu činila 240 milionů korun.

Českému vývozu do Uzbekistánu dominují léky a farmaceutické výrobky, telefonní přístroje, jednotky na automatické zpracování dat, stroje pro výrobu buničiny či součásti motorových vozidel. Mezi hlavní položky dovozu patří tkaniny a bavlněné příze, textil, zelenina a ovoce, polymery a etyleny v primárních formách.