Fiala mluvil se Zelenským. Česko pošle Ukrajině tuny pohonných hmot a tisíce kulometů

Česká vláda v sobotu schválila další pomoc Ukrajině, která čelí ruskému útoku. Do země pošle třicet tisíc pistolí, sedm tisíc útočných pušek, tři tisíce kulometů, několik desítek odstřelovacích pušek a asi milion nábojů, oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) doplnil, že na Ukrajinu poputují i poptávané pohonné hmoty. Premiér Petr Fiala (ODS) se do obléhaného Kyjeva spojil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Prezidentku Gruzie Salome Zurabišviliovou a předsedu vlády České republiky Petra Fialu jsem informoval o současné situaci,“ uvedl v sobotu večer ukrajinský prezident a dodal, že přátelům z obou těchto zemí je vděčný za podporu. „Hovořil jsem s ukrajinským prezidentem Zelenským,“ potvrdil Fiala. „Přátelům musíme pomáhat. Ujistil jsem ho, že na Českou republiku se Ukrajina může spolehnout.“

Telefonát následoval po nové vlně podpory, kterou v sobotu oznámila česká vláda. Jedná se zejména o pomoc vojenskou. Ministerstvo obrany oznámilo, že Česko na Ukrajinu dodá zbraně v hodnotě zhruba 188 milionů korun. Česká strana také zajistí dopravu materiálu na místo, které určí ukrajinská strana. Česko se postará i o přepravu munice, kterou už vláda darovala Ukrajině v lednu a zatím zůstávala na českém území.

Třicet tisíc pistolí, tři tisíce kulometů

Resort obrany v tiskové zprávě upřesnil, že aktuální dodávka zbraní představuje 30 150 kusů pistolí ráže 9 mm vzor 82, pět tisíc kusů útočných pušek vzor 58 ráže 7,62 mm, půl milionu nábojů NB 7,62-43, 125 tisíc nábojů NB 7,62-SV 43, 2085 7,65mm samopalů vzor 61 Škorpion a milion nábojů NB 7,65-Browning.

Dále jde o 3200 univerzálních kulometů vzor 59 ráže 7,62 mm, dvanáct odstřelovacích pušek Dragunov ráže 7,62 mm, milion nábojů NB 7,62-59 a další milion nábojů NB 7,62-SV 59 a 150 tisíc nábojů NB 7,62-PZ 59. Dále česká vláda darovala na Ukrajinu i 19 odstřelovacích pušek Falcon ráže 12,7 mm a související materiál nezbytný pro přepravu.

Materiál odjede v řádu hodin

Přeprava bude podle ministryně Černochové zajištěna v řádu hodin, Ukrajinci si materiál převezmou na dohodnutém místě. Podrobnosti nechtěla sdělovat. Řekla, že tímto darem česká pomoc nekončí. Nabídku zbraní předložilo i ministerstvo vnitra, s nabídkou se hlásí i městské policie. Zmínila i nabídku vojáků nebo příslušníků aktivní zálohy na darování krve.

Černochová také řekla, že Ukrajina způsobuje Rusům značné ztráty a doufá, že nezůstane v obraně proti ruské agresi sama.

Ministryně uvedla, že vláda také schválila změnu v podmínkách darování dělostřelecké munice, o kterém rozhodla na konci ledna. Dopravu munice zajistí české ministerstvo obrany, a nikoli ukrajinská strana. Původně bylo podle ní domluveno, že dělostřeleckou munici si Ukrajina převezme na českém území. Uvedla, že koncem ledna, kdy vláda rozhodovala, byla situace jiná a existovala možnost letecké přepravy. „Je mi líto, že to Ukrajina nestihla,“ podotkla.

Brífink ministryně obrany Černochové ke schválení dodávky zbraní pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Ukrajinský velvyslanec dodávku zbraní ocenil

„Je to velmi důležitá pomoc,“ řekl v rozhovoru s ČT24 ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. O pomoci hovořil ráno s náměstkem českého ministra obrany a poděkoval české vládě.

Pomoc je podle něj koordinována s ukrajinskou ambasádou a ukrajinským ministerstvem obrany. „Vše řešíme spolu, problémy v tom nejsou,“ dodal. Ocenil přístup Česka, které je podle něj jedním z nejbližších spojenců Ukrajiny a bylo jedním z prvních států, který dodal Ukrajině munici a teď dodává další velmi potřebné věci.

Stovky tun pohonných hmot

Nabídku zbraní předložilo i ministerstvo vnitra, s nabídkou se hlásí také městské policie. Ministr Vít Rakušan (STAN) uvedl, že kvůli složité byrokracii s vyskladněním a odepsáním zbraní nestihne ministerstvo vnitra armádní zásilku. „My primárně zjišťujeme, jestli ty zbraně, které mají k dispozici policisté, jsou ty, které jsou opravdu žádoucí a vhodné. Vypadá to, že to dopadne dobře a my se k tomu v dalších dnech určitě připojíme,“ řekl v ČT.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na Twitteru oznámil, že jeho resort během soboty připravil nákup i přepravu stovek tun pohonných hmot, které Česko daruje Ukrajině. Mluvčí resortu Vojtěch Srnka sdělil, že resort zatím nebude z důvodu opatrnosti zveřejňovat bližší detaily.

V pátek kabinet odsouhlasil, že česká armáda bude moci vyslat až 580 vojáků začleněných do sil velmi rychlé reakce Severoatlantické aliance kamkoli na území členských států NATO.

Česká strana také poskytne 300 milionů korun pro Ukrajince, kteří musí opustit své domovy. Kabinet v pátek schválil i možnost, aby se po českém území pohybovaly ozbrojené síly spojeneckých zemí z NATO. Česko jim poskytne například možnost tankovat na letištích.