Velvyslanec Perebyjnis: Ukrajinci budou bojovat do poslední kapky krve. Budeme bránit nás, budeme bránit vás

Studio 6: Ruská invaze očima ukrajinského velvyslance v ČR (zdroj: ČT24)

Za poslední tři dny naspal jen pár hodin. Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis je v neustálém kontaktu jak s ukrajinskými, tak českými úřady. Velvyslanectví koordninuje pomoc od Čechů i přesuny krajanů zpět do vlasti. „Už třetí den se ruská armáda nepohne dál, protože ukrajinská armáda klade velký odpor,“ řekl ve vysílání ČT24. Vojáci však k úspěšnému boji potřebují pomoc Západu, apeloval proto na uzavření vzdušeného prostoru nad Ukrajinou. „Musíme izolovat Rusko (…) To je náš společný úkol,“ řekl.

„Nemohl jsem tomu uvěřit, že se to děje právě v mojí zemi,“ popsal své pocity při začátku invaze ruských vojáků na Ukrajinu velvyslanec. „Uvědomil jsem si, že začala velmi těžká válka (…) Je to další velmi těžký okamžik pro naši zemi,“ popsal. Beznaděj však brzy vystřídaly pocity hrdosti na ukrajinské vojáky. „Teď už je to lepší, protože vidím, jak statečná je naše armáda, naši vojáci. Jsem přesvědčený, že zvítězíme,“ řekl.

Podle velvyslance už ruská armáda od začátku bojů přišla o více než tři tisíce vojáků. „Rusové stále říkají, že ztráty nejsou. To znamená, že pro ně je irelevantní, kolik je ztrát,“ řekl Perebyjnis. Ukrajinci podle něj přišli o stovky vojáků a civilistů.

Boje se odehrávají také v samotném hlavním městě, v sobotu ráno zasáhly ruské rakety i výškový rezidenční dům v Kyjevě. „Pár set metrů odtamtud je porodnice, a ještě o několik set metrů dál je mezinárodní škola. Je to skoro centrum města, kousek bydlí mí příbuzní,“ popsal Perebyjnis. Podle velvyslance zřejmě při útoku nedošlo k obětem, definitivně to však bude jasné až poté, co skončí záchranářské práce.

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Evropany s bojovými zkušenostmi, aby přijeli na Ukrajinu a čelili ruským silám. Perebyjnis ale upozornil, že pokud by se do bojů zapojili Češi, porušili by tím tuzemské zákony. Velvyslanectví kontaktuje velké množství Ukrajinců, kteří v Česku žijí a chtějí se do bojů zapojit, úřad jim pomáhá s dopravou do vlasti.

Perebyjnis: Česko je jedním z nejbližších spojenců

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu oznámila, že Česko poskytne Ukrajině kulomety, samopaly, odstřelovací pušky, pistole a munici za 188 milionů korun. „Je to velmi důležitá pomoc (…) Chci ocenit přístup české vlády, je dnes jedním z nejbližších spojenců Ukrajiny,“ uvedl Perebyjnis. Vyjádřil také dík českým občanům, kteří poskytují další pomoc a vyjadřují solidaritu se zemí například účastí na demonstracích nebo vyvěšováním vlajek. „To je neuvěřitelné,“ řekl.

Západ podle něj může zemi pomoci nejen dodávkami zbraní a humanitárních potřeb, ale také uzavřením vzdušného prostoru nad Ukrajinou. „Nemusíte se bát, že budete v přímém konfliktu s Ruskem. Uzavření nebe není konflikt, je to pojistka, aby Rusko nemohlo dělat letecké nálety a raketové útoky na Ukrajinu,“ uvedl velvyslanec. Společným úkolem západních zemí a Ukrajiny je podle něj izolovat Rusko a destabilizovat jeho ekonomiku.

„Chtěl bych vás ujistit, že Ukrajinci budou bojovat do poslední kapky krve. Budeme bránit nás, budeme bránit vás (…) Potřebujeme ale pomoci,“ apeloval.