Dopravní policie přes prázdniny zbystří, v plánu má několik kontrolních akcí

Tisková konference Policie ČR k začátku letních prázdnin (zdroj: ČT24)

Stovky policistů se o prázdninách zapojí do rozsáhlé bezpečnostní akce na českých silnicích. Na různých místech od pátku kontrolují dodržování pravidel provozu. Šéf dopravní policie slibuje, že budou hlídky na silnicích dobře vidět. Ambicí je udržet co nejnižší počet obětí prázdninového cestování. Loni zahynulo v červenci a srpnu na silnicích v Česku 74 lidí, což byl podstatně lepší výsledek než v jiných letech, kdy se obvykle držel počet obětí nad stovku.

„V průběhu celých prázdnin proběhne několik dopravně bezpečnostních akcí či opatření, které se budou zaměřovat na nejzávažnější a nejtragičtější příčiny dopravních nehod,“ avizoval ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Ujistil, že policisté budou vidět. „Prosazujeme trend viditelnosti a přítomnosti viditelných hlídek na silnicích. V maximální míře se snažíme nasazovat vozidla ve služebním provedení,“ uvedl.

Akce podle něj budou doplněné běžnou hlídkovou činností policie. Zvýšené kontroly na hlavních tazích mohou lidé očekávat například všechny pátky v červenci a také v posledních dvou týdnech v srpnu. To je podle Zlého období, které je nejrizikovější z pohledu množství aut na silnicích, a tedy i nehodovosti.

Policisté by měli být nejvíce vidět na hlavních tazích, ale i na některých vedlejších silnicích, které ale vedou k turisticky frekventovaným místům.

V Interview ČT24 vyčíslil šéf dopravních policistů podíl různých přestupků na tragických nehodách. Nejrizikovější je podle něj nepřiměřená rychlost, která je příčinou 40 procent havárií se smrtelnými následky. Nevěnování se řízení – včetně držení mobilu – přispělo k 20 procentům takových nehod.

S ohledem na podíl nepřiměřené rychlosti na množství tragických havárií budou policisté na začátku prázdnin zejména měřit rychlost. Kromě běžných označených aut použijí i vozy v civilním provedení vybavené radary a měřit rychlost budou také ručními přístroji.

Ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Jiří Zlý apeloval na to, aby byli zodpovědní i jiní účastníci provozu než jen řidiči. „Z hlediska chodců je prohřešek, který je mnohdy hodně podceňován, nerozhlédnutí se,“ upozornil. Zvlášť problematické to je, když má chodec navíc na uších sluchátka, poslouchá hudbu a neslyší, co se děje kolem něj. Cyklisté by zase neměli podceňovat význam přilby a nasadit ji, doporučil ředitel dopravní policie.

Řidiči by zase při dlouhých cestách měli nejenom dodržovat pravidla provozu, ale také si jízdu dobře naplánovat. „Pokud se vydávám na delší cestu, měl bych být řádně odpočinutý. Dalším důležitým faktorem je, aby se řidiči nespoléhali pouze na GPS navigace. Je dobré a v minulosti to bylo zvyklostí (…) si nastudovat trasu dopředu, mít záchytné body, kde si udělám přestávku,“ shrnul Zlý. Za zásadní považuje, aby řidiči nepolevili v pozornosti na posledních kilometrech a nehavarovali těsně před cílem.

Čeští policisté opět i v zahraničí

Do kontrol se podle Zlého zapojí nejen dopravní policisté, ale také policisté z pořádkové či cizinecké služby. Připravený bude i vrtulník Letecké služby Policie ČR, který bude monitorovat situaci, včetně případných přestupků.

Lucie Kostečková z odboru prevence policejního prezidia doplnila, že policie připravila i preventivní akce, například pro cyklisty nebo vodáky. 

Čeští policisté budou také opět hlídkovat během letošní letní sezony v Chorvatsku a v Bulharsku. Policie pro Čechy, co budou cestovat do těchto zemí, připravila informační letáky, kde jsou základní informace pro turisty či důležité kontakty.

Policisté při dopravních kontrolách o loňských prázdninách zaznamenali téměř 79 tisíc přestupků, meziročně asi o sedm tisíc více. Nejčastěji se přestupky týkaly překročení povolené rychlosti. Celkem o prázdninách v roce 2022 policie registrovala téměř sedmnáct tisíc dopravních nehod, při kterých zemřelo 74 lidí. „Je to sice historicky nejnižší počet usmrcených osob v průběhu letních prázdnin, nicméně i toto číslo lze považovat za vysoké. Zbytečně bylo zmařeno 74 lidských životů,“ zdůraznil Zlý.