Dominanty některých měst pohasnou. Přes sto obcí se zapojí do akce Hodina Země

Více než sto obcí vypne v sobotu osvětlení památek a dalších dominant. V rámci celosvětové akce Hodina Země tím chtějí upozornit na nutnost řešení klimatických změn. V Česku se připojí i téměř 400 firem a jednotlivců. Ve světě potemní třeba most Golden Gate v San Franciscu nebo budova opery v australském Sydney.

Z větších českých sídel se v sobotu připojí například Kutná Hora, Pardubice nebo Ústí nad Labem. V těchto městech z bezpečnostních důvodů není možné kompletně vypnout veřejné osvětlení, zhasne tak slavnostní nasvícení památek či důležitých institucí.

„Letos se účastníme už podesáté, a to v rámci projektu Zdravé město. Vypne se například slavnostní osvětlení Větruše, atria magistrátu nebo Mariánského mostu,“ uvedla Hana Slawischová z oddělení cestovního ruchu města Ústí nad Labem.

Menší obce ale neváhají vypnout pouliční osvětlení kompletně. „Vážíme si těch malých obcí, které zhasnou úplně. Tam to samozřejmě obyvatelé více zaregistrují a dozví se to všichni,“ říká Petr Ledvina, koordinátor českého projektu Hodina Země.

Jenom u zhasnutých světel nechce letos zůstat Frýdek-Místek. Město totiž plánuje zmenšit energetickou náročnost budov, snížit spotřebu energií nebo podpořit výměnu neekologických topných systémů v domácnostech. „Věnujeme pozornost ochraně životního prostředí dlouhodobě. Nyní například vyměňujeme žárovky na veřejných lampách za LED osvětlení,“ potvrzuje mluvčí Frýdku-Místku Jana Matějíková.

Letošní zhasínání navazuje na studentské protesty

Organizátoři upozorňují, že letošní ročník Hodiny Země navazuje na celosvětovou stávku studentů. Před dvěma týdny vyšlo do ulic přes 1,5 milionu žáků a protestovalo za důslednější ochranu životního prostředí.

Hodina Země se poprvé konala v roce 2007 v Sydney. Tehdy zhasla světla na budově australské opery a připojily se přes dva miliony lidí. Česko se poprvé zapojilo v roce 2010. Letos se očekává účast 188 zemí. Instituce a jednotlivci vypnou světla ve 20:30 a znovu rozsvítí ve 21:30. K tomu se celosvětově uskuteční kolem 600 tisíc doprovodných akcí.