Daňová sleva na manželku či manžela by mohla zůstat i v případě péče o těžce nemocného člena rodiny

Události: Sleva na dani na nepracující manželku či manžela (zdroj: ČT24)

Zrušení daňové slevy na nepracující manželku či manžela je jedna z úspor, s nimiž počítá vládní ozdravný balík. Uplatňovat by ji mohly už jen rodiny s dětmi do tří let. Resort práce a sociálních věcí se teď snaží prosadit ještě jednu výjimku. Úlevu by mohly mít i domácnosti, kde jeden z partnerů chodí do zaměstnání a druhý pečuje o těžce nemocného člena rodiny.

Manželé Vochočovi mají dvě děti s těžkou formou autismu. Navíc každé se projevuje jinak. Zatímco jedenáctiletý David nemluví, osmiletá Tereza se domlouvá hlavně v angličtině. Obě děti musí být stále pod dohledem. Teď všichni odjeli na odlehčovací pobyt do speciálního zařízení ve Smečnu, kde jim pomáhají pečovatelky.

„Nakrmit je, přebalit, donutit, aby se napili. V podstatě je to pořád péče o malé děti, které nespolupracují,“ svěřila se Kristina Vochočová. Odlehčovací služby s manželem využívají dvakrát týdně po třech hodinách. Jinak je veškerá péče na rodině.

Vochočová původně pracovala v administrativě, kde už ale kvůli péči o děti nemohla znovu nastoupit. Rodinu živí manžel, který je IT specialista.

„Mám naštěstí práci, kde si můžu flexibilně dávkovat, co, kdy a jak udělám,“ přiblížil David Vochoč. Podle jeho manželky je s dětmi spojeno hodně administrativy, zařizování lékařů a shánění léků. Péče o děti je pro ně psychicky i fyzicky náročná, ale pomáhají jim i příspěvky na péči.

„Každý příspěvek je dobrý, protože to nám umožňuje ty služby čerpat,“ řekl Vochoč. „Tím okamžitě zaplatíme třeba několik hodin toho odlehčení,“ doplnila jeho manželka.

Zachování slevy na dani

Lidé v podobné situaci mohou žádat slevu na dani, která může být skoro 25 tisíc ročně. Podmínkou je, že nepracující rodič má roční příjem do 68 tisíc korun hrubého. Tato úleva pečujících by mohla nakonec zůstat. Podporu má i v opozici.

„Kromě maminek pečujících o děti do tří let věku by se tato výjimka měla vztahovat i na osoby pečující o osoby handicapované. Myslím, že je to drobnost, ale velmi důležitá,“ míní ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

V podobném duchu se vyjádřil i člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO). „Určitě by měla být pro všechny, kteří pečují o někoho blízkého, i nad osmnáct let, který pobírá příspěvek na péči ve třetím nebo čtvrtém stupni,“ řekl poslanec.

Navíc řada rodin o daňové slevě neví. Rodina Vochočová o ni požádá až nyní.