Cimický žádá o odročení soudu kvůli hospitalizaci. Čelí obžalobě ze znásilnění a vydírání

Psychiatr Jan Cimický podal žádost o odročení soudního jednání z důvodu hospitalizace. Na dotaz České televize to uvedl jeho právní zástupce Miroslav Kučerka. Soud podle něj o žádosti zatím nerozhodl. Podle serveru Blesk.cz skončil Cimický v nemocnici po intoxikaci léky. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, soud má začít 7. listopadu. Obvinění už dříve odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.

„Soudu jsme poslali žádost o odročení nařízeného jednání. Je tedy v současné době na soudu, jak se k našemu návrhu postaví a zda vyhoví,“ uvedl pro ČT Kučerka. Doplnil, že v žádosti nežádali o odročení na konkrétní dobu. „Důvodem je hospitalizace klienta,“ upřesnil Kučerka. Hlavní líčení má zatím podle justiční databáze začít 7. listopadu.

Server Blesk.cz přinesl 21. října informaci, že Cimický skončil po intoxikaci léky v nemocnici. „Pacienta s tímto jménem a ročníkem narození k nám dopoledne přivezli v bezvědomí na ICU B, více informací poskytovat nemohu,“ informovali podle serveru na evidenci pacientů v Ústřední vojenské nemocnici, kde měl být Cimický hospitalizován.

Psychiatra obvinilo několik jeho pacientek ze sexuálního obtěžování či přímo napadení před dvěma lety. Herečka a zpěvačka Jana Fabiánová uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. Příspěvek na sociální síti zveřejnila podle médií kvůli informaci o tom, že by měl Cimický od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana dostat vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Cimický v minulosti vinu odmítl, kritizoval také postup policie. Uvedl, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, dodal. Vyznamenání od Zemana se nakonec rozhodl nepřevzít.

Kriminalisté původně navrhli obžalobu pro Cimického loni v říjnu, tehdy ho vinili z 28 případů znásilnění či vydírání. Státní zastupitelství o měsíc později kauzu policii vrátilo k došetření. Nařídilo jim, aby se vypořádali s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčeny. Znovu policie navrhla lékaře obžalovat v červnu. Státní zástupce podal obžalobu v srpnu.