Česku stále chybí nástroje k omezení korupce mezi zákonodárci i soudci, kritizuje Rada Evropy

Česku stále chybí pravidla pro lobbing, nemá etický kodex pro poslance ani vymahatelná pravidla pro přijímání darů. Podle protikorupční skupiny Rady Evropy (GRECO) se tak dostatečně nechrání před korupcí zákonodárců, ale ani soudců či státních zástupců – přestože jí to skupina již dříve doporučila. Česko by také podle ní mělo přijmout novelu zákona o státním zastupitelství.

GRECO naposledy hodnotila korupční rizika v českém zákonodárství a justitici v roce 2021 a nyní, s dvouletým odstupem, konstatovala, že ze čtrnácti doporučení splnila republika bezvýhradně jen dvě, devět částečně a tři vůbec.

Nejvíce problematických otázek kolem nedostatečné prevence korupce zůstává spojeno s prací zákonodárců. Chybí jak zákon o lobbingu, který má zavést pravidla pro jednání poslanců se zájmovými skupinami, tak etický kodex pro členy parlamentu. Ten by vymezoval možnosti týkající se přijímání darů či jiných výhod nebo vzájemné neslučitelnosti funkcí.

Skupina zvláště kritizovala, že „Senát odmítl vypracování etického kodexu platného pro senátory“. Podle protikorupční skupiny Evropské rady je navíc jen omezeně použitelný navrhovaný etický kodex poslanců.

Pouze částečně splnily české orgány požadavky týkající se zveřejňování majetkových přiznání zákonodárců, konstatovala GRECO. Nelíbí se jí zejména to, že se povinnost nevztahuje na jejich rodinné příslušníky, jak skupina v minulosti doporučila.

Kritizovala i to, že loňská novela zákona o střetu zájmů navíc omezuje přístup k majetkovým přiznáním. „Poskytnuté informace ukazují znepokojivý trend směrem ke zužování rozsahu a způsobů přístupu k prohlášením,“ píše se ve zprávě.

Uspokojivě Česko splnilo doporučení týkající se transparentnosti výběru a kariérního postupu soudců, pouze částečně však vyhovuje požadavkům na soudcovský etický kodex, který se podle GRECO nevztahoval na všechny soudce. Nic se nezměnilo na tom, že se soudci nemohou odvolat proti kárným rozhodnutím včetně zbavení funkce.

Zcela bezproblémová nejsou podle GRECO ani pravidla pro výběr a kariérní postup státních zástupců. České orgány zatím stále nepřijaly novelu zákona o státním zastupitelství, která by tento problém měla vyřešit.

Rada Evropy je mezinárodní organizace, která sdružuje 46 evropských zemí, nemá spojitost s Evropskou unií a jejími institucemi. V roce 2019 bylo podle tehdejší zprávy skupiny GRECO Česko nejhorší zemí v plnění protikorupčních opatření, v posledních letech se jeho pozice zlepšila.