Českem projde studená fronta, přesto bude víkend suchý s teplotami nad 20 stupni

Události: Výhled počasí (zdroj: ČT24)

Teplé a suché bude počasí i o víkendu. Výstraha na riziko požárů stále platí pro velkou část Čech. Meteorologové ji ve čtvrtek mírně rozšířili a neočekávají, že by na situaci něco změnila studená fronta, která Českem projde v pátek. Po ní se sice mírně ochladí, ale teploty zůstanou i v sobotu blízko dvaceti stupňů. V pátek i neděli budou nejvyšší teploty nad dvacítkou.

Ze čtvrtečních 22 až 26 stupňů Celsia a v Čechách až 28 stupňů se v pátek a sobotu mírně ochladí. V pátek bude 20 až 24 stupňů, v sobotu 18 až 22 stupňů, sucho tím  ale neskončí. Bude to důsledek studené fronty, která v pátek projde Českem. Podle meteorologů ale bude slabá a nevýrazná a příliš pršet z ní nebude.

Podle meteoroložky ČT Marie Odstrčilové z ní spadne „jen pár kapek“, a to hlavně na hory na severu republiky. „S největší pravděpodobností do Jizerských hor, anebo Krkonoš. V pátek tak zůstane jasno, polojasno. Na nevýrazné studené frontě bude sice mraků přibývat, ale nebude to mnoho. Bude se tvořit kupovitá oblačnost,“ dodala.

Po sobotním ochlazení se od neděle začne zase oteplovat na maximálních 20 až 24 stupňů, v Polabí a Poohří může být až 26 stupňů Celsia.

Kvůli trvajícímu suchu platí výstraha na zvýšené riziko požárů, které zatím vyhlásil Český hydrometeorologický ústav pro část Čech, konkrétně celý Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Středočeský kraj a Prahu a také níže položené oblasti Královéhradeckého a Pardubického kraje, část Jihočeského kraje a většinu Libereckého kraje kromě Krkonoš a Jizerských hor. V Liberckém kraji ČHMÚ výstrahu ve čtvrtek dopoledne rozšířil i do některých výše položených oblastí. Nově platí v okolí Semil, Frýdlantu a Liberce. V Jihočeském kraji platí výstraha zcela nově, zatím se týká severní poloviny regionu.

Meteorologové doporučili tam, kde je zvýšené riziko vzniku požárů, nerozdělávat ohně v přírodě, a zejména v lesích, nevypalovat trávu či neodhazovat cigaretové nedopalky. Úřady přetavily doporučení i do závazných zákazů rozdělávání ohně, což například znamená, že se nemohou konat plánované táboráky ani nevyjedou parní lokomotivy. Například sobotní jízdy ke dnu dětí z Prahy do Vraného nad Vltavou se budou muset obejít s dieselovými náhradami. Výstraha je vyhlášena do odvolání.

Někteří lidé už vyrazili i k vodě. V přírodních koupalištích byla její teplota kolem sedmnácti až dvaceti stupňů, na městských plovárnách pak o něco vyšší. Noci zatím zůstanou poměrně chladné – teploty se budou pohybovat kolem deseti stupňů.