Část senátorů má ke kandidátovi na ústavního soudce Simonovi výhrady. Dle Pavla kritéria splňuje

Události: Senát se bude zabývat kandidátem na ÚS Simonem (zdroj: ČT24)

Senát se připravuje na rozhodování o dalším kandidátovi na ústavního soudce. Prezident Petr Pavel nominoval Pavla Simona, soudce a předsedu senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Pavel trvá na tom, že Simon splňuje odborná i morální kritéria. Zhruba čtvrtina senátorů ale vůči němu vyjádřila výhrady.

U Nejvyššího soudu Pavel Simon působí přes deset let. Prezident jej navrhl jmenovat k Ústavnímu soudu na začátku září. Jenže část senátorů má s nominací Simona problém, mimo jiné kvůli jeho verdiktům, kdy některé následně zrušil právě Ústavní soud, například v kauze H-System.

„Bavíme se tu o pěti věcech ze čtyř a půl tisíce. Já si nemyslím, že na základě pěti věcí ze čtyř a půl tisíce si někdo může udělat obrázek o tom, jakým způsobem já jako soudce rozhoduji,“ brání se Simon.

Další kritiku vyjádřil senátor Václav Láska (SEN 21): „Pokud někdo principiálně přemýšlí tak, že jsou pro něj nadřazeny zájmy státu nad oprávněnými zájmy jednotlivce, je to něco, kde mi zasvítí červené světlo, a kde si říkám, že ten člověk na Ústavní soud jít nemá.“ Simon odmítá, že by měl takový přístup.

„Myslím, že diskuze bude velmi pestrá a zajímavá. Bude záležet na tom, jak to dopadne, ale stále si nemyslím, že by pan Simon měl být hned na začátku diskvalifikován,“ okomentoval senátor Jan Sobotka (STAN).

Propagace čínského cvičení

Další pak upozorňují na Simonovu propagaci čínského cvičení. Někteří zase zmiňují, že používal před svým jménem zkratku Dr., kterou již – jak upozornil Český rozhlas – smazal.

„V okamžiku, kdy propaguje čínskou medicínu, očistu ducha a podobně, a používá titul Dr., tak to navozuje (…) dojem, že je doktorem medicíny,“ podotkl předseda senátního ústavně-právního výboru Tomáš Golaň (ODS).

„U nás v Čechách je lékař MuDr. a všichni to takhle používají, to je nějaká alternativa, která mě prostě nenapadla,“ řekl Simon.

Senátní výbory, konkrétně ústavně-právní a výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice se budou nominací Pavla Simona zabývat 11. října. O týden později pak bude o jeho kandidatuře rozhodovat celý Senát.

„Já jsem přesvědčen, že Simon z hlediska odborných kvalit kritéria splňuje. Jestli projde skrutiniem Senátu, to je druhá věc,“ uvedl prezident.

U Ústavního soudu je teď volné jedno místo z patnácti. V polovině srpna se nominace vzdal už po schválení Senátem Robert Fremr, který čelil kritice v souvislosti s jeho rozhodováním za minulého režimu.