Babiš se Kalouskovi za své výroky ve sněmovně omlouvat nechce. V případu podal odvolání

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechce omluvit poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výroky, které o něm pronesl při debatě ve sněmovně. Proti zářijovému rozhodnutí Okresního soudu Praha-Západ se odvolal. Informaci ČT potvrdila mluvčí soudu Jana Špotová. Premiér v roce 2018 před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD prohlásil, že Kalousek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Podle okresního soudu šlo o osobní útok a Babiš by se měl omluvit jak na poslanecké schůzi, tak písemně. Případ nyní posoudí Krajský soud v Praze.

„Mohu potvrdit, že odvolání v případu podal Andrej Babiš,“ uvedla mluvčí Okresního soudu Praha-západ Jana Špotová.

Incident se odehrál v roce 2018 před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD. Předseda vlády Andrej Babiš ve vyhrocené sněmovní diskusi poslanci Miroslavu Kalouskovi tykal a označil ho za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“. V debatě také uvedl, že Kalousek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Poslanec předtím Babiše kritizoval za to, že při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí.

Kalousek následně kvůli Babišovým výrokům podal na premiéra žalobu k Okresnímu soudu Praha-západ. Ten v polovině září rozhodl, že by se měl předseda vlády Kalouskovi za své výroky omluvit, a to jak na poslanecké schůzi, tak i písemně.

„Je zcela evidentní, že žalovaný (Babiš) byl ovlivněn dlouhodobou averzí vůči žalobci (Kalouskovi) a že jednoznačně sledoval cíl poškodit žalobce a vyřídit si s ním jakési osobní účty,“ konstatovala soudkyně Okresního soudu pro Prahu-západ Simona Kačerová.

Babiš podle soudu nezvládl své emoce a při svém vystoupení vycházel z neúplných informací a pochybných zdrojů. „Svá tvrzení si kvalifikovaným způsobem neověřil (…), a to přesto, že jako předseda vlády má nejvyšší, maximální přístup k seriózním informacím,“ dodala v září soudkyně. Podle ní tak Babiš informace úmyslně zkreslil.

Kalousek nicméně s žalobou u okresního soudu neuspěl úplně. Soud zamítl jeho požadavek, aby Babiš své výroky označil za nepravdivé. Podle soudkyně totiž o některých armádních zakázkách přetrvávají pochybnosti, o nichž nemůže kategoricky rozhodnout občanskoprávní soud.

Premiér dlouhodobě zastává stanovisko, že řekl pravdu, za kterou se omlouvat nebude. Jeho odvolání v případu tak nyní posoudí Krajský soud v Praze.