V obvodu Rokycany jde do senátních voleb pět lidí, jeden se kandidatury vzdal

V obvodu Rokycany jde do senátních voleb pět lidí, o tři méně než v minulých volbách. Jedno uskupení se kandidatury vzdalo, jde o ANO – lepší Česko s mimozemšťany a občany motoristy. Jejich zmocněnec kandidaturu stáhl, řekla pracovnice rokycanské radnice, pověřeného obecního úřadu v sídle volebního obvodu. První kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září, případné druhé kolo o týden později.

Současný senátor Pavel Karpíšek z ODS letos kandiduje za koalici ODS, Monarchiste.cz, TOP 09 a OPAT. Hnutí ANO postavilo do voleb 1. náměstka hejtmana Petra Vanku, STAN reprezentuje dlouholetý starosta obce Břasy Miroslav Kroc (nestr.), za SPD a Trikoloru kandiduje úředník a ekonom Jaromír Pěnkava (SPD). Za koalici KDU-ČSL, Pro Plzeň a Agrární demokratická strana kandiduje rokycanský starosta Tomáš Rada (nestr.).

Kandidáti do Senátu 2024
Zdroj: ČSÚ, ČT24

V minulých volbách v roce 2018 usilovalo o zisk senátorského křesla v obvodu, který zahrnuje Rokycansko, severní Plzeňsko a západní část Berounska, osm lidí.