Volby ve Zlínském kraji mohou ovlivnit i osud nové krajské nemocnice

Zlínský kraj byl jedním z mála, které ve volbách v roce 2016 nezasáhla vlna vítězství ANO. Do vedení se postavila koalice vedená Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), který se snaží prosadit kontroverzní plány na stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně. V končícím volebním období obyvatele kraje poznamenal zejména nepovedený start železniční revoluce nebo nedokončený systém integrované dopravy.

Po minulých volbách stanul v čele Zlínského kraje hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), senátor, bývalý starosta Vsetína a místopředseda vlády Miroslava Topolánka (ODS), ve které působil i jako ministr pro místní rozvoj. Zlínský kraj se tak stal jediným v celé republice, kde vyhráli křesťanští demokraté. Koalici čítající 29 z celkových 45 zastupitelů sestavili s ANO, STAN a ODS.

Zásadním tématem pro Zlínský kraj je stavba nové krajské nemocnice, kterou dlouhodobě prosazuje právě Jiří Čunek. Záměr nečekaně schválilo zastupitelstvo v prosinci poté, co jím hejtman navrhl rozšířit program jednání. Překvapivý krok si vyžádal kritiku ze strany opozice, otřásla se kvůli němu ale i krajská koalice. O odchodu uvažovali členové ANO, nakonec ale ve vedení kraje setrvali.

Na popud ministerstva vnitra zastupitelstvo schválilo projekt znovu v letošním květnu. Postupem na prosincovém zastupitelstvu se ale bude zabývat soud, obrátil se na něj bývalý hejtman Libor Lukáš (tehdy ODS) a zástupci lékařů.

Po dokončení kontroverzní miliardové investice by se ze stávající Baťovy krajské nemocnice měla po přestavbě stát nová čtvrť s byty, sociálními službami zejména pro seniory a poliklinikou. S výkupem pozemků od města pro stavbu nové nemocnice v Malenovicích i pro přestavbu stávajícího zdravotnického střediska se čeká na období po krajských volbách. Předběžně není dohodnutá ani cena.

Vizualizace nové krajské nemocnice ve Zlíně
Zdroj: Zlínský kraj

Zdravotnictví čelí výzvám i kvůli pandemii nemoci covid-19. V kraji se od začátku pandemie objevilo několik ohnisek. Nákaza se rozšířila třeba ve Vlčnově, kde krajská hygienická stanice zavedla povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách nebo omezení počtu účastníků akcí. V polovině července se objevilo nové ohnisko i v uherskohradišťské nemocnici, kvůli kterému byla uzavřená jednotka intenzivní péče a zastaven příjem nových pacientů.

Zlínský kraj má také v průměru nejstarší obyvatele v republice. Na péči o ně se kraj připravuje přeměnou systému sociálních služeb, které mají být dostupnější v místě bydliště klienta. Zlínský kraj ale minulý rok také ohlásil záměr převést 13 domovů pro seniory, které zřizuje, na obce, ve kterých stojí. Starostové se k tomuto plánu staví rezervovaně, zejména pro menší obce by šlo o významnou finanční zátěž.

Železnici poznamenal přechod od Českých drah k Arrivě

Dalším výrazným tématem v kraji je doprava. Na přelomu roku čelili cestující na železnici komplikacím spojeným s převzetím několika rychlíkových i regionálních linek společností Arriva. Vlaky měly značné zpoždění a některé spoje vůbec nevyjely. Problémy panovaly i s prodejem jízdenek, odbavovací systém první den vůbec nefungoval. Ve vlacích také chyběly informační tabule. Zlínský kraj proto vyměřil Arrivě pokutu 690 tisíc korun.

S příchodem Arrivy měl původně v kraji vzniknout i integrovaný dopravní systém, který by cestujícím umožňoval se stejnou jízdenkou střídat různé dopravce. Stejný lístek lze ale zatím využít jen ve vlacích Arrivy a Českých drah. Plně by se měl systém spustit od 1. ledna, zahrnovat by měl i autobusové dopravce.

Tématem krajských voleb by se mohl stát také turismus. Přestože může kraj návštěvníky lákat na horskou přírodu Beskyd se zapadlými vesničkami, kroměřížský zámek se zahradami zapsaný na seznamu UNESCO nebo luhačovické lázně s lidovou architekturou Dušana Jurkoviče, postrádá kraj jednotnou koncepci. Chybí například jednotný portál s nabízenými službami.

Se Zlínskem se také pojí silná kulturní tradice. Kraj podporuje tradiční Letní filmovou školu v Uherském Hradišti. Od roku 2016 také s podporou kraje funguje regionální filmová kancelář, která má do regionu přitáhnout filmové štáby.