Církev převzala správu zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Pro návštěvníky se nic nemění

Olomoucké arcibiskupství převzalo od státu správu Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Církev získala zámek i zahradu už před čtyřmi lety. Na základě smlouvy, která právě skončila, se o ně ale nadále staral Národní památkový ústav. Teď bude provoz zajišťovat nezisková organizace založená arcibiskupstvím. Pro návštěvníky se podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera nic nemění.

  • prosinec 2013 – církev žádá o vrácení zámku a zahrad 
  • červenec 2015 – komplikace kvůli statusu Květné zahrady
  • prosinec 2016 – je podepsána smlouva o předání zámku a Podzámecké zahrady církvi
  • leden 2017 – církev je oficiálně uvedena jako vlastník do katastru nemovitostí

Poprvé v historii budou mít tři kroměřížské památky zapsané na seznam světového kulturního dědictví UNESCO rozdílné majitele i správce. Zatímco Květnou zahradu vlastní stát, Arcibiskupský zámek a Podzámecká zahrada patří olomouckému arcibiskupství. To teď bude druhé dvě památky zároveň spravovat.

Provoz památek bude zajišťovat nezisková organizace Správa Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži. Založilo ji arcibiskupství, aby s Muzeem umění Olomouc chránila, udržovala a zpřístupňovala veřejnosti oba objekty a sbírkové předměty v nich.

„Přejeme si, aby provoz směrem k lidem pokračoval tak, jak byl. Pokud se podaří ještě nějaká zlepšení, budeme rádi, budeme se o to snažit,“ řekl olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Velké kulturní dědictví chceme odpovědně spravovat, jak nás k tomu zavazuje odkaz biskupa Karla z Liechtensteinu-Castelcorna i jeho následovníků, kteří kroměřížský zámek i jeho sbírky budovali,“ dodal.

Většina zaměstnanců zůstane na zámku

Pod Správu Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži přejde také většina zaměstnanců, kteří se dosud o zámek a Podzámeckou zahradu starali, jde o dvacet osm pracovních úvazků. Dosavadní kastelán zámku Martin Krčma je výkonným ředitelem správy.

„Náš tým zůstává z velké části zachován. Jsem přesvědčen, že v Kroměříži působí profesionální týmy,“ řekl Martin Krčma. Pokračovat budou také plánované opravy zahrady a zámku. Pětiletý projekt obnovy zámku a Podzámecké zahrady je nyní asi v polovině, celkové náklady jsou téměř dvě stě padesát milionů korun, evropská dotace činí dvě stě dvacet šest milionů korun.

Rekonstrukce zámku a zahrady bude pokračovat

Už od podzimu pracují dělníci na rybnících a vodních cestách v Podzámecké zahradě. „Na zámku počítáme, že asi v polovině roku se v některých částech objeví lešení. Začneme střechou, opravou části pláště a krovů a půjdeme dolů, sbírkové patro. Máme na tři roky co dělat,“ popsal Martin Krčma.

V plánu je také restaurování nábytku a dalších předmětů, také Sněmovního sálu. Sál proto letos nebudou moci využívat pořadatelé koncertů, výjimkou bude festival Forfest. Návštěvníkům by se však sál uzavřít neměl, podle Krčmy by naopak mohli sálem procházet a sledovat restaurátory. Počítá se také s obnovou Mlýnské brány. V plánu je i dovybavení depozitářů, vytvoření nové expozice zámecké pokladnice, rekonstrukce dlažeb, částečná rekonstrukce elektroinstalace nebo instalace kvalitnějších zabezpečovacích systémů.

Pro návštěvníky by se měl v letošní sezoně zjednodušit systém slev a zlevní například vstup na zámeckou věž. „Novinkou je celozámecká vstupenka, se kterou bude možné navštívit všechny přístupné expozice,“ uvedl Martin Krčma. Chystá se i reorganizace prohlídkových tras. Vzniknout by měl samostatný okruh ve druhém patře s prezentací sbírek a také nový okruh v Mlýnské bráně s představením historie arcibiskupské gardy.

Květná zahrada bude i nadále v rukou státu

Na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO je zámek s Podzámeckou a Květnou zahradou od roku 1998. Loni podle generální ředitelky NPÚ Naděždy Goryczkové navštívilo zámek šedesát pět tisíc lidí, vstup do Podzámecké zahrady nebyl zpoplatněný, Květnou zahradu si prohlédlo přes sto tisíc návštěvníků. O Květnou zahradu se nadále bude starat asi třicet zaměstnanců.