Květnou zahradu církev nezíská. Ve sporu o památku UNESCO neuspěla s odvoláním

Stát nemusí vydat katolické církvi Květnou zahradu v Kroměříži, která je na seznamu UNESCO. Ve středu o tom rozhodl Krajský soud v Brně, jak České televizi sdělila jeho mluvčí Klára Belkovová. S odvoláním tak neuspělo olomoucké arcibiskupství, které o vydání zahrady usiluje. Podle arcibiskupství tvoří Květná zahrada funkční celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou. Ty církev získala v rámci majetkového vyrovnání v roce 2015.

Kroměřížský zámek, Podzámecká zahrada i sporná Květná zahrada byly na seznam světového dědictví UNESCO zapsány společně v roce 1998. I to je podle arcibiskupství jeden z důkazů že jde o funkční a nedělitelný celek. Arcibiskupství v odvolání i před prvoinstančním soudem argumentovalo také tím, že zahrady a zámek měly vždy stejného vlastníka. To znamená nejdříve církev, a poté stát.

„Jsme přesvědčeni, že tento areál tvoří celek a funkční souvislost s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, a proto by se i na ni měly vztahovat restituční nároky olomouckého arcibiskupství,“ uvedl dříve mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

S tím se ale soudkyně okresního soudu v Kroměříži Jana Ivánková neztotožnila. Podle ní může Květná zahrada fungovat samostatně. A její rozhodnutí teď potvrdil i odvolací soud.  „Rozsudek soudu prvního stupně se potvrzuje,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Církev: O možnosti podání dovolání se teprve rozhodneme

  • prosinec 2013 – církev žádá o vrácení zámku a zahrad 
  • červenec 2015 – komplikace kvůli statusu Květné zahrady
  • prosinec 2016 – je podepsána smlouva o předání zámku a Podzámecké zahrady církvi
  • leden 2017 – církev je oficiálně uvedena jako vlastník do katastru nemovitostí

Církvi se podle Gračky rozhodnutí soudů nezamlouvá. „Dostatečně nebere v potaz naše argumenty. Zda budeme podávat dovolání, budeme schopni rozhodnout poté, co si prostudujeme písemné znění rozsudku,“ uvedl Gračka.

Podle ředitele Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Kroměříži Petra Šubíka zákon o církevních restitucích možnost vydání novostaveb v Květné zahradě nepřipouští. „Soudy jenom potvrdily to, co legislativa umožňuje a neumožňuje. Ztotožnily se s názorem našich právníků. V podstatě se jenom dodržuje zákon,“ řekl Šubík.

Žalobu kvůli vlastnictví jedné z nejvýznamnějších zahradních památek na světě podalo arcibiskupství v polovině roku 2017. Soud měl v kauze původně začít rozhodovat už na podzim 2017. Arcibiskupství však požádalo, aby se případem zabýval jiný než kroměřížský soud. To ale nadřízený Krajský soud v Brně zamítl.

Církev neuspěla ani s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Krajský soud koncem loňského roku zamítl také námitku podjatosti soudkyně Ivánkové. V případu pak tato soudkyně nepravomocně rozhodla letos 7. března.