Za zpoždění vlaků a nefungující prodej jízdenek dostane Arriva od Zlínského kraje pokutu v řádu statisíců

Zlínský kraj uplatní vůči společnosti Arriva vlaky sankce v řádu statisíců korun. Dopravce bude muset hejtmanství uhradit i výpadky v tržbách, které jsou příjmem kraje a jež kvůli potížím s odbavovacím systémem vznikají. Přesnou částku zveřejní Zlínský kraj v únoru. Firma Arriva zajišťuje od 15. prosince veřejnou dopravu v kraji na několika tratích.

Především v prvních dnech platnosti nového jízdního řádu nabírala část spojů dopravce Arriva desítky minut zpoždění, ve vlacích chyběly české nápisy, některé vozy dokonce vůbec nevyjely. Společnost stále řeší i problémy s odbavovacím systémem.

„Pokuta jistě bude za ta pochybení v řádu statisíců. A pochopitelně Arriva bude muset nahradit Zlínskému kraji mimo toto příjem, který neodvedla kvůli tomu, že cestující jezdili zdarma, protože si nemohli zakoupit jízdenku,“ řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Ze smlouvy mezi krajem a Arrivou podle hejtmana Čunka vyplývá, že ji v současné situaci nemůže hejtmanství vypovědět. „Pochybení, která tam byla, nás k tomu neopravňují,“ dodal. Většina chyb, kterých se Arriva dopustila, bude podle něj vyřešena do konce ledna. „Převážná část jich už byla odstraněna,“ doplnil hejtman.

Arriva pracuje na zlepšení

Generální ředitel Arriva Transport Česká republika Daniel Adamka dnes uvedl, že se v případě prokázání pochybení společnost nebude pokutě bránit a zaplatí ji zárověň pracuje na tom, aby se situace zlepšovala. „Zpoždění, která byla první týden, teď už nejsou a z pohledu dodržování jízdního řádu se situace stabilizuje. Co se týká odbavování v pokladnách, všechny fungují, prodávají jízdenky,“ doplnil Adamka.

V některých vlacích Arrivy v regionu však podle něj potíže s prodejem jízdenek kvůli nefunkčnímu odbavovacímu systému přetrvávají. „Bohužel náš dodavatel nedodal zařízení, která jsme si objednali. Tím pádem jsme se hned první týden provozu rozhodli vyměnit tato zařízení a objednali jsme jiná, která by nejpozději do konce měsíce měla být k dispozici, a měl by být prodej zajištěn,“ podotkl Adamka.

Na základě smluv se Zlínským krajem obsluhuje Arriva spoje ze Vsetína do Bylnice, ze Vsetína do Velkých Karlovic, mezi Starým Městem u Uherského Hradiště a Bylnicí a Uherským Brodem a Luhačovicemi. Loni uzavřená smlouva s Arriva vlaky platí na deset let. Na dalších tratích v regionu nadále jezdí České dráhy.