Vlaky Arrivy na Zlínsku už jezdí na čas. O pokutě za nevydařený start rozhodne kraj v únoru

Společnost Arriva, která na Zlínsku obsluhuje část spojů, se zlepšila. Vlaky první školní den letošního roku jezdily bez zpoždění. Problémy měl dopravce v prvních dnech platnosti nového jízdního řádu. Spoje nabíraly zpoždění, některé nevyjely vůbec. Potíže byly i s odbavovacím systémem. Zlínský kraj rozhodne o sankcích pro společnost v únoru.

První ostrý školní a pracovní den roku 2020 byl na Valašsku zkouškou, jestli se situace na železničních tratích zlepšila. „Čtyři hodiny ráno, Velké Karlovice. První vlak na Vsetín vyráží včas,“ zjistil přímo v terénu reportér Josef Kvasnička. Co ale chybí, je jakýkoliv informační systém. „Kdybych tuto trať neznal, vůbec bych nevěděl, jaká je příští zastávka,“ popsal.

Bez zpoždění vyjel i vlak do Horní Lidče. Před Vánocemi měl tento spoj vůbec největší problémy. Dvakrát nevyjel vůbec, jindy měl zpoždění. Ve vlaku ale nyní nebyl průvodčí, nikdo neprodával, ani nekontroloval jízdenky. Na přestup na Valašský expres měli cestující místo pěti tři minuty, ale přestoupit stihli.

Kraj bude chtít nejdříve po Arrivě vysvětlení

„Většina vlaků Arrivy jezdila v pondělí ráno ve Zlínském kraji na čas, případně s drobným provozním zpožděním několika minut,“ řekl Tomáš Nedbal, jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje. Na vznikající zpoždění měla vliv mimořádná událost u České Třebové, kvůli níž musejí přípojné vlaky Arrivy čekat na dálkovou dopravu.

Ani pondělní klidné ráno ale Arrivu zřejmě před pokutou nezachrání. Zlínské hejtmanství ji ještě tento týden hodlá vyčíslit ztrátu za předvánoční kolaps. O sankcích bude rozhodovat v únoru. Ve středu se sejde vedení kraje se zástupci firem Arriva vlaky a Arriva ČR.

„Jednání bude navazovat na vytýkací dopis, kdy jim jasně ukážeme v tabulkách, co měli dělat a co neudělali. Budeme chtít od nich report. Pravděpodobně se znovu sejdeme v druhé polovině ledna, nicméně nějaká tvrdá data a věci, které budeme chtít řešit, budeme znát až v první polovině února,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Botek (KDU-ČSL), který už dříve uvedl, že by se sankce mohly pohybovat v řádech tisíců až statisíců korun.

Kvůli výpadku systému jezdili cestující zdarma

Generální ředitel Arrivy ČR Daniel Adamka ve čtvrtek po jednání se zástupci Libereckého kraje, ve kterém firma také obsluhuje několik tratí, uvedl, že dopravce nasadí do poloviny ledna do svých vlaků nový odbavovací systém. Doručen by měl být do 15. ledna. Podle Adamky jde o stejný systém, jaký ve vlacích používají České dráhy, a je tedy vyzkoušený. Kvůli nefunkčnímu odbavovacímu systému vozily některé vlaky ve Zlínském kraji cestující zdarma. Mluvčí Arrivy ČR Jan Holub už v prosinci řekl, že výpadek v tržbách, které jsou příjmem kraje, uhradí firma ze svého.

„V některých případech nadále jsou výpadky, proto jsme se rozhodli k výměně dodavatele. Děláme vše pro to, abychom situaci stabilizovali. Aktuálně máme zpoždění maximálně u pěti ze sta spojů, což je parametr srovnatelný se všemi ostatními dopravci v České republice,“ řekl Jan Holub.

Na základě smluv uzavřených se Zlínským krajem obsluhuje Arriva osobní vlaky na tratích Vsetín–Bylnice se zajížďkou z Horní Lidče do Střelné, Staré Město u Uherského Hradiště – Bylnice a z Újezdce u Luhačovic do Luhačovic. Na dalších tratích v regionu nadále jezdí České dráhy.