Vojtěch: Nové případy koronaviru v Česku generují menší ohniska jako uherskohradišťská nemocnice

Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) nové případy už negeneruje ohnisko v Karviné, počty nemocných se podle něj zvyšují ve zbytku republiky. Nové ohnisko je v Uherskohradišťské nemocnici, kde testy prokázaly onemocnění covid-19 u devíti zaměstnanců a jednoho z hospitalizovaných pacientů. Nemocnice uzavřela jednotku intenzivní péče a zastavila v ní příjem pacientů. Počet nových případů koronaviru v Česku se po třech dnech opět přehoupl přes sto.

V domácí karanténě zůstávají tři desítky zdravotníků, sedm pacientů uherskohradišťské nemocnice bylo nutné přeložit na lůžka infekčního oddělení. „U nikoho dalšího zatím testy covid-19 nepotvrdily, preventivně se testují a trasují další zaměstnanci. Provoz všech ostatních oddělení Uherskohradišťské nemocnice běží standardně, pooperační intenzivní péče je zajištěna ve Zlíně a Kroměříži,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Podle předsedy představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomíra Maráčka se nemocnice s rizikem koronavirové infekce patrně budou potýkat ještě dlouhou dobu. „Onemocnění se naštěstí prokázalo jen u jednoho z pacientů, testy ale ukázaly, že pozitivní jsou zdravotní sestry a další nelékařští pracovníci, bylo tedy nutné uzavřít celé pracoviště pooperační intenzivní péče. Pacienty ale můžeme ubezpečit, že pooperační intenzivní péče je zajištěna v rámci spolupráce našich nemocnic,“ uvedl Maráček.

Nakažený pacient je v izolaci, nemá žádné příznaky

Covidem-19 se nakazil pacient, který na JIP ležel po operaci nohy. „Jeho stav je dobrý, nemá žádné příznaky, nyní je v péči infekčního oddělení a v izolaci na infekčních lůžkách je pro jistotu i dalších šest pacientů, kteří byli ve stejnou dobu rovněž na intenzivní péči. Testy u personálu vyšly pozitivně v devíti případech, do čtrnáctidenní karantény jsme ale z preventivních důvodů raději poslali celé pracoviště, tedy tři desítky zdravotníků,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek.

Na multioborové JIP se zdravotníci starají o pacienty po chirurgických operacích. „Ne každý pacient potřebuje po operaci intenzivní péči, řada lidí je po chirurgickém výkonu monitorována na dospávacím pokoji a poté přeložena bez komplikací na standardní oddělení. Operační program v uherskohradišťské nemocnici tedy není nyní nutné zastavit nebo jej omezit,“ uvedl Sládek.

Testy se u pacientů a zdravotníků, kteří mohli přijít s nakaženými do kontaktu, budou opakovat s odstupem několika dnů. Nemocnice situaci řeší s krajskými hygieniky. „Je to nepříjemné, ale reagovali jsme rychle a udělali jsme vše, abychom případnému šíření koronaviru zabránili. Zpřísnili jsme znovu hygienická opatření, apelujeme na pacienty i zdravotníky, aby nosili roušky v celém areálu, soustředili se na důsledné dodržování hygieny rukou,“ doplnil Sládek. V nemocnici stále platí zákaz návštěv.

Nemocnice jsou rizikové provozy

„Nemocnic, kde se nákaza objevila, je celá řada. Jsou to rizikové provozy,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Tam, kde se nemoc šíří v komunitě, jako v Moravskoslezském kraji, jsou podle něj zdravotníci pravidelně testovaní. V Uherském Hradišti podle něho zatím nejsou žádní nakažení s vážným průběhem nemoci covid-19. „Je to nepříjemné v tom, že bude na nějaký čas omezená intenzivní péče,“ dodal.

  • 3. června - jedno lůžkové oddělení, na kterém ležel pacient nakažený koronavirem, musela uzavřít Fakultní nemocnice Brno. Nakazilo se několik zdravotníků
  • 8. června - v domově pro seniory v Litovli na Olomoucku se nakazilo nejméně 16 lidí z řad klientů i personálu. V dalších dnech pak počet případů vzrostl na 27
  • 9. června - sedm zdravotních sester z chirurgického oddělení krajské Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj mělo pozitivní test na koronavirus. Zřejmě se nakazily od pacientky
  • -nemocnice v Bohumíně na Karvinsku zaznamenala nákazu u dvou lékařů a jedné zdravotní sestry. Zařízení muselo na dva týdny uzavřít interní oddělení a přestalo přijímat nové pacienty
  • 11. června - v Městské nemocnici Městec Králové na Nymbursku se nakazilo 12 lidí. Byli mezi nimi pacienti i zaměstnanci. První případ se objevil již koncem května u pacientky na oddělení následné péče
  • 17. června – v Domově Vlčí mák, který spadá pod Ústřední vojenskou nemocnici v Praze a poskytuje péči mimo jiné válečným veteránům, byly nakaženy zhruba dvě desítky lidí
  • 19. června - v Domově Důstojnost v Nýdku na Frýdecko-Místecku mělo pozitivní test na covid-19 celkem 30 klientů, koronavirem bylo nakaženo i osm zaměstnanců
  • 3. července – nákaza se objevila u dvou lékařů z krajských nemocnic v Trutnově a v Jičíně - u lékaře oddělení ARO trutnovské nemocnice a lékařky neurologie jičínské nemocnice. Oba se nakazili ve svém volném čase
  • 10. července - tři zdravotní sestry jihlavských sociálních služeb měly potvrzený covid-19. Nemoc se objevila i u sedmi dalších lidí. Případy souvisejí s rozšířením nákazy ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku

Ve Zlínském kraji se objevila nákaza covidem-19 také u jedné z učitelek Mateřské školy 1. máje v Rožnově pod Radhoštěm. Školka je uzavřena a dezinfikují se její prostory. Osoby, které přišly do rizikového kontaktu s učitelkou nastoupí 14denní karanténu.

Podle úterních údajů krajské hygienické stanice se ve Zlínském kraji od začátku epidemie nakazilo novým typem koronaviru 394 lidí. Nejvíce případů zaznamenali hygienici v regionu na Uherskohradišťsku, a to 153. Na Zlínsku jich evidují 143, na Vsetínsku 58 a na Kroměřížsku 40. Z nemoci covid-19 se v kraji dosud vyléčilo 366 lidí, tři lidé s ní zemřeli.

Situace na Karvinsku se zklidňuje

Počet nových případů koronaviru v Česku se v úterý po třech dnech opět přehoupl přes sto. Přibylo 103 nakažených. „Čísla mohou být relativně příznivá, protože se zdá, že ohnisko na Karvinsku se postupně zklidňuje. Nepotvrdilo se nějaké masivní komunitní šíření nemoci,“ řekl ministr zdravotnictví.

Aktuálně je v Česku 4545 lidí s covidem-19. Většina nakažených nemoc prodělá bez vážnějších příznaků. V nemocnicích je s covidem-19 nadále 132 lidí, počet lidí ve vážném stavu se ale proti pondělním údajům zvýšil v úterý skoro o polovinu na 21. Dvě nově hlášená úmrtí jsou z pondělí a úterý. Celkový počet testů, včetně opakovaných u stejného člověka, za celou dobu epidemie v Česku překročil 600.000.

Většina okresů v republice nové případy covidu-19 neregistruje. Lokální ohniska nemoci jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsku a Jihlavsku. V celém jihlavském okrese platí od úterka znovu povinnost nosit roušky zejména ve vnitřních veřejných prostorách. S rouškou ale musejí počítat i účastníci venkovních hromadných akcí. Na Jihlavsku, za týden přibylo patnáct nemocných.

Situace na Karvinsku se zklidňuje i podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO). „Plošné testování ve společnosti Varroc Lightning zatím nepřináší žádné zásadní změny,“ řekl hejtman. Ve firmě Varroc Lightning na Novojičínsku, která vyrábí vnější osvětlení a elektroniku pro automobilový průmysl, se od úterý plošně testuje. Důvodem je dvaadvacet prokázaných případů nákazy.

Kvůli vysokému počtu testovaných rozšiřují odběrová místa v regionu svůj provoz. „K rozšíření provozní doby dochází kvůli nárůstu počtu žadatelů o odebrání stěru včetně samoplátců. Zatímco v posledním červnovém týdnu bylo odebráno průměrně osmatřicet stěrů za den, v červenci narostl denní průměr na padesát sedm odběrů,“ uvedla mluvčí Městské nemocnice Ostrava Andrea Vojkovská. Na počátku týdne hasiči obnovili také dvě odběrová místa u nemocnic v Karviné a Bílovci na Novojičínsku. V regionu by tak mělo fungovat celkem třináct fixních odběrových míst pro koronavirus. 

Vláda kvůli příznivému vývoji nemoci v posledních týdnech zrušila většinu plošných opatření. Některá omezení, například nošení roušek či omezení hromadných akcí, platí dál v postižených okresech v Moravskoslezském kraji. V Praze si lidé musejí zakrývat nos a ústa v metru. Podle ministra zdravotnictví  by se roušky v MHD mohly znovu nosit od října či listopadu, kdy se začnou šířit i další respirační nemoci a později také chřipka.