Virus neustupuje, ohniska tu budou, připouští Vojtěch. Proto je třeba jednotný postup, zní z TOP 09

Události, komentáře: Ohniska nákazy v Česku (zdroj: ČT24)

Virus neustupuje a lokální ohniska tady budou, připouští ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v souvislosti s děním na Karvinsku. Za lokální opatření jsou podle něj zodpovědné příslušné krajské hygienické stanice. To však kritizuje člen zdravotnického výboru sněmovny a lékař Vlastimil Válek (TOP 09). „Měl by tu být jasný metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, jak postupovat,“ uvedl. O situaci na Karvinsku a boji proti pandemii diskutovali v pořadu Události, komentáře i zástupci dalších sněmovních stran.

Situaci na Karvinsku se ve čtvrtek na mimořádné schůzi věnovala Poslanecká sněmovna. Kvůli nynějšímu šíření nákazy na Karvinsku zejména mezi horníky poslance zajímal například postup ministerstva zdravotnictví a krajské hygieny.

„Virus neustupuje. To, že tady budou lokální ohniska, je zcela jednoznačné a je nutné se s nimi vypořádat. A myslím, že to se teď skutečně v Karviné děje,“ uvedl ministr zdravotnictví v pořadu Události, komentáře. „Nemyslím si, že by tady došlo k nějakému selhání.“

Za konkrétní postup v regionu jsou podle něj zodpovědní krajští hygienici. „Nechci se z toho vyvinovat, ale je to skutečně na rozhodnutí příslušné krajské hygienické stanice, která má největší přehled o té lokální situaci a je schopna toto rozhodnout,“ prohlásil. Ministr zdravotnictví ani hlavní hygienik podle něj o lokálních opatřeních nerozhodují.

Chci slyšet, jaký bude systém, říká Válek

Tomu však oponuje Vlastimil Válek (TOP 09), podle kterého by bylo na místě postup sjednotit. „Já bych chtěl slyšet, jestli systém, který teď fungoval v Karviné a na Dole Darkov, je ten systém, který bude fungovat vždycky, když bude někde nějaké ohnisko. To znamená zhruba čtyři až pět týdnů bude trvat, než to podchytíme, budeme mít eventuálně zavedená nějaká opatření a mezitím budeme postupně testovat a zvyšovat počet testovaných,“ uvedl.

Vzhledem k tomu, že koronavirus je nová infekce, je podle něj na místě jednotný postup. „Měl by tu být jasný metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, jak postupovat v situaci, pokud se podobná záležitost, jako byla na Karvinsku, bude opakovat. Ten pokyn by měl být plošný a rozhodně by se nemělo stát, že v jednom kraji krajská hygienická stanice a její šéf rozhodne tak a v jiném kraji jinak,“ pokračuje Válek. 

Starosta Horní Suché na Karvinsku Jan Lipner (STAN) tvrdí, že obce nejsou dostatečně informovány o průběhu epidemie. „Nemáme přesné informace. Těžko můžeme uklidňovat občany, i když vnímám, že panika možná není adekvátní skutečnému průběhu nemoci, když ta čísla neznáme. To je zásadní věc, která nám vadí,“ kritizuje komunikaci o situaci v regionu.

Opozice doporučuje zátěžové testy

Opoziční ODS kritizuje vládu, že nemá jasný plán, jak v případě lokálních ohnisek postupovat. Podle místopředsedy strany Martina Kupky by měly být provedeny zátěžové testy. „(Je třeba), aby (vláda) podnikla zátěžové testy celého systému zdravotnictví s cílem vychytat slabá místa a připravit se na případné možné komplikace, znát přesný recept na to, jak postupovat v okamžiku, kdy se objeví nějaké podobné ohnisko,“ míní Kupka.

Podle KDU-ČSL by měl být zátěžový test i přeshraniční. „Abychom zase nemuseli opakovat model, že když se situace zhorší, zavřeme zase hranice, znemožníme lidem cestovat a dáme tam hlídky,“ podotkl místopředseda poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek.

Hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (nestr. za ČSSD) ale považuje takové návrhy za pouhé politické proklamace. „Ať každý řekne, jak si představuje zátěžový test, třicet tisíc lidí, když dnes je problém s koronavirovou infekcí takový, že většina lidí, kteří to roznesou, jsou naprosto bezpříznakoví. Což je příklad Větrného Jeníkova,“ dodal hejtman.

Kritici: Testování je pomalé

O „značné nesystémovosti“ mluví i poslankyně Karla Maříková (SPD). „Vidíme to například na testování, kdy testovaní nevědí, ani jak budou vyrozuměni, v jakém časovém úseku. Chybí zde metodický plán, který by jasně říkal, jak se budeme chovat při pandemii, epidemii nebo při právě takové lokální nákaze,“ doplnila Maříková.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš míní, že ministerstvo zdravotnictví situaci nezvládlo. „Ministerstvo převzalo aplikaci Chytrá karanténa od nadšenců z (iniciativy) COVID19CZ a za tři měsíce ji nedokázalo dotáhnout do stavu, aby člověk, který jde na testy, nebyl poslán domů s tím, že se možná dozví, nebo nedozví, jaké jsou výsledky testu,“ uvedl Bartoš.

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM) se domnívá, že situace na Karvinsku už je pod kontrolou, některá opatření ale podle ní měla přijít dříve. Problém vidí i v informovanosti. „Vnímáme takový ten chaos a musím se přidat k tomu, že informace jak veřejné správě, tak především testovaným lidem jsou velmi pomalé, nebo nepřesné,“ prohlásila.

I podle Petra Gazdíka (STAN) měla být reakce v případě Karvinska razantnější. „Určitě měla být minimálně na nějaký čas pozastavena těžba, do té doby, než budou všichni otestování. A ne otestovaní tím způsobem, že budou stát hodiny ve frontě a čekat, takže ti, kteří koronavirus třeba neměli, tak ho mohli chytit v té frontě,“ kritizoval místopředseda hnutí.

Celý záznam čtvrtečních Událostí, komentářů ve videu v úvodu článku.