Situace na Karvinsku je pod kontrolou, uvedl Vojtěch. Podle Jandy se vláda na region vykašlala

Události: Spory kvůli lokálním ohniskům (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve sněmovně řekl, že situace na Karvinsku se uklidňuje. Podle poslance a hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) jsou největším problémem omezené kapacity na testování. Opoziční poslanec Jakub Janda (ODS) míní, že se vláda na Karvinsko „vykašlala“.

Členové vlády hodnotili před poslanci první vlnu epidemie koronaviru a objasňovali, jak je Česko připraveno na případnou druhou vlnu. Kvůli nynějšímu šíření nákazy na Karvinsku zejména mezi horníky poslance zajímal například postup ministerstva zdravotnictví a krajské hygieny.

Ministr Vojtěch uvedl, že situace v regionu se uklidňuje, podle něj se tam nákaza nešířila nekontrolovaně. „Drtivá většina pozitivně zachycených jsou horníci nebo blízké kontakty,“ uvedl Vojtěch. Podle něj nejde o komunitní šíření nákazy. „Očekáváme s epidemiology, že se bude situace zlepšovat,“ podotkl Vojtěch. Klesající trend je podle něj jednoznačný.

Podle Pirátů by se mělo testovat ve všech dolech OKD

Dřívější nárůst počtu pozitivně testovaných lidí byl dán podle Vojtěcha plošným testováním. Zdůraznil, že drtivá většina z nich neměla příznaky. Měření teploty, které státní společnost OKD zavedla, je proto nezachytilo. 

Piráti na mimořádné schůzi sněmovny navrhli, aby se testovali zaměstnanci všech dolů OKD včetně členů domácností. Podle Pirátů to Vojtěch slíbil na jednání sněmovního zdravotnického výboru.

Karvinská zastupitelka a kandidátka Pirátů na hejtmanku v Moravskoslezském kraji Zuzana Klusová kritizovala, že například zaměstnanci dolu ČSA dosud nebyli plošně otestováni. Hygienici podle ní nestíhali a lidé se dozvídali výsledky testů třeba i tak, že je na vrátnici nepustili na pracoviště s tím, že mají koronavirus. Někteří testovaní čekali na výsledky i devět dní, uvedla Klusová.

Kritika z opozice

Od opozičních poslanců ale zaznívala převážně kritika. Lidovec Jan Bartošek připomněl prohlášení starostů z Karvinska, kteří vinu za situaci s nákazou připsali vládě, ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienikům. „Opatření jsou pomalá, zmatená a evidentně málo účinná,“ podotkl bývalý primítor Karviné a místopředseda sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD).

Rovněž podle Pirátky Olgy Richterové byla reakce státu „neuvěřitelně pomalá“ a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že se nákaza šířila mezi horníky v dolech OKD zbytečně dlouho.

„Vláda se na Karvinsko a potažmo celý Moravskoslezský kraj vykašlala,“ prohlásil Jakub Janda (ODS). Testování podle něho začalo pozdě a v malém rozsahu, na výsledky se čeká dlouho, pozdě se zavřely i doly.

„Stigmatizace regionu, protože se tam vyskytla nákaza, je cesta do pekel,“ řekl předseda STAN Vít Rakušan. Nařkl ministerstvo zdravotnictví z nečinnosti a z toho, že nepomohlo místním úřadům. Vojtěch se ale vůči výtkám ohradil. „Z toho, že máme lokální ohnisko nákazy, nelze dělat fatální závěry o selhání systému,“ řekl.

Přehled současných lokálních ohnisek šíření nákazy koronavirem (počet případů na 100 000 obyvatel)
Zdroj: ČTK

Výzvu vládě, aby zajistila podmínky pro provádění až 30 tisíc testů denně, nakonec opozice v dolní komoře neprosadila. Sněmovna nepřijala ani žádný další z opozičních návrhů. Návrhy ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se týkaly také třeba náhrad za škody, pokud byli lidé přímo poškozeni opatřeními vlády v době koronavirové krize.

Kabinet měl podle opozice určit úřad, na který by se obyvatelé mohli obracet, připravit on-line formulář a připravit metodiku k uplatnění nároku na náhradu. Opozice chtěla po vládě také legislativní úpravy, které by Správě státních hmotných rezerv zjednodušily nákup ochranných pomůcek mimo nouzový stav.

Lidovecká poslankyně Pavla Golasowská prosazovala, aby dolní komora vyzvala kabinet k opatřením, která by zamezila šíření nemoci. Měla se týkat chytré karantény a zajištění dostatečných kapacit hygieny i míst pro testování obyvatel. Ani tento návrh ale poslanci nepodpořili.

Vondrák: Kapacity testování jsou omezené

Moravskoslezský hejtman Vondrák ve sněmovně uvedl, že o víkendu měly některé laboratoře výpadek. Obecně podle něj není problém, kde lidi na nákazu novým typem koronaviru testovat, upozornil ale na omezené kapacity. V době, kdy není vyhlášený nouzový stav, je problém umístit do všech odběrových míst zdravotníky, protože jsou vytíženi v naplno fungujících nemocnicích.

Vondrák uvedl, že ve čtvrtek a pátek bylo v kraji provedeno asi 1900 testů, o víkendu 4. a 5. července pak 753 a 905. „Ale pořád je tam velká spousta (lidí), která čeká ve frontě,“ přiblížil. Kapacity laboratoří podle něj nemohou zvládat víc testů. Za nejvhodnější by považoval vytvoření systému, podle kterého by se žádala o pomoc armáda.

Z vyjádření ministra zdravotnictví vyplynulo, že vláda další možnou pomoc armády projedná už v pondělí. „Jediný spíše technicko-právní problém je ukončení nouzového stavu, byť ještě armáda fungovala nějaký čas poté. Nyní musíme na nejbližší vládě v pondělí schválit nový mandát pro armádu, aby mohla dále pokračovat,“ uvedl.

Podle Vojtěcha by také od 1. září měla začít fungovat vylepšená aplikace eRouška, která by měla umět komunikovat s podobnými aplikacemi v Německu či Velké Británii. Vojtěch slibuje také lepší fungování eRoušky na telefonech Apple s operačním systémem iOS. „Funguje jen, když telefon (s iOS) je takzvaně vzbuzený,“ upřesnil.

Aplikace eRouška na telefonu s operačním systémem iOS
Zdroj: ČT24/Marek Vrlák

Čtyřicet jedna nových případů na Karvinsku

Podle údajů z chytré karantény přibylo v Moravskoslezském kraji za posledních 24 hodin sedmdesát nakažených koronavirem. Nejvíce případů bylo opět na Karvinsku, a to 41. Na Frýdecko-Místecku přibylo 16 nových případů covidu-19. 

V celém Moravskoslezském kraji se od začátku pandemie koronaviru nakazilo 3522 lidí, v nejvíce postiženém regionu Karvinska to bylo 1893 pozitivně testovaných. V karanténě zůstává celkem 1773 osob z celého kraje a 66 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo.