Na Karvinsku je podle hejtmana čím dál horší situace. Již se zlepšuje, oponuje ministr

UDÁLOSTI: Nových případů nákazy koronavirem bylo tři dny za sebou přes sto (zdroj: ČT24)

Situace týkající se koronavirové nákazy na Karvinsku se zhoršuje, míní moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Mezi lidmi, u nichž se nově prokázala nákaza koronavirem, už podle něj nejsou jen horníci, ohnisko se přenáší do komunity. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) je však jiného názoru, vidí již mírné zlepšení. Případnou karanténu pro region proto považuje za krajní řešení. Z hejtmanových slov naopak vyplývá, že kdyby mohl, vážně by o jejím vyhlášení uvažoval.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červenec

  • 10:07
    Česko

    V Moravskoslezském kraji přibylo v pondělí 46 lidí nakažených koronavirem. Je to dvojnásobný nárůst proti neděli. Celkem už onemocnělo 4600 lidí.

  • 10:06

    Německý automobilový průmysl se po uvolnění karanténních opatření začíná zotavovat, uvedl institut Ifo. Zvyšuje se poptávka a čeká se i růst exportu.

  • 10:06

    Dlouhodobé uzavření škol kvůli pandemii covidu-19 může způsobit generační katastrofu a bezpečný návrat dětí do školních lavic proto musí být nejvyšší prioritou. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres. Zároveň vyzval k novému přístupu ke vzdělávání v rámci kampaně Zachraňme naši budoucnost.

„Když jsem se díval na ranní data, zcela určitě lze říct, že část ohniska OKD přepadá do komunity. Důkazem je, že z 94 nakažených, kteří byli v sobotu odhaleni, je 41 lidí do 30 let a většina z nich jsou ženy. Dochází k tomu, že už to nejsou horníci, ale další lidé. Situace se z tohoto pohledu určitě zhoršuje,“ řekl hejtman. Na Twitteru později uvedl, že předpokládá, že nově nakažení jsou především rodinní příslušníci nemocných horníků.

Hejtman je přitom přesvědčen, že veškeré reakce hygieniků jsou zpozdilé. „Dle mého názoru se mělo začít dříve s plošným testováním, dříve uzavřít šachty a neřešit to ve chvíli, kdy nám to hoří pod rukama,“ kritizoval. Podpořil jej i vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. „Reakce měla být dřív. Poškozuje to renomé České republiky a dopady na turismus jsou velké,“ uvedl Prymula.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová ale připomněla, že podobné ohnisko jako nyní v dolech ČSM se již dříve objevilo v dole Darkov. Hygienici postupovali obdobně a dnes již je ohnisko vyhaslé. „Nové případy se neobjevují,“ poznamenala.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová ujistila, že „současný nárůst na Karvinsku není až tak odlišný od předchozích dní“. Hygienici stále cíleně vyhledávají další nakažené. Také Jarmila Rážová odmítla, že by se něco změnilo, i to že by došlo ke komunitnímu šíření nákazy. „Komunitní šíření rozhodně nenastalo a věřím, že nenastane. Opatření jsou v této oblasti účinná,“ řekla Českému rozhlasu Radiožurnálu.

Za kritickou nepovažuje situaci ani ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Je přesvědčen, že hygienici mají šíření covidu-19 na Karvinsku pod kontrolou. „Jsme přesvědčeni, že v dalších dnech by se spíše situace měla zklidňovat,“ poznamenal. Vyzdvihl, že se covid-19 v oblasti nerozšířil mezi rizikovými skupinami a nezahltil nemocnice. V ostravské fakultní nemocnici jsou pouze dva pacienti s vážným průběhem nemoci. Zlepšení situace očekává ministr od přerušení těžby v dolech OKD, počet nových případů na Karvinsku podle něj už mírně klesá.

Karanténa je krajní řešení, řekl Vojtěch. Vondrák je však zneklidněn

V souvislosti s šířením koronaviru na Karvinsku a v sousedních okresech se stále častěji hovoří o případné karanténě zasažené oblasti. Ministr Vojtěch v sobotu nevyloučil, že by mohla být řešení, pokud by se situace dál dramaticky zhoršovala, nyní však doplnil, že ji považuje za krajní řešení. „Karanténu v dané oblasti může nařídit místní hygienická stanice. Jedná se až o zcela krajní řešení,“ upozornil.

V nedělním rozhovoru pro Rádio Impuls byl potom Vojtěch ještě zdrženlivější. Plošná karanténa by podle něj neodpovídala míře rizika. „Počet nakažených sice roste, ale v čase tam přírůstek spíše klesá. Navíc jde o bezpříznakové jedince a nedochází k žádnému zásahu rizikových skupin nebo k eskalaci počtu hospitalizovaných pacientů,“ řekl.

Odmítl, že by si svými výroky o karanténě Karviné protiřečil. „Já jsem říkal, že to je jedna z možností, ale skutečně ta úplně poslední. Myslím, že bychom k celému problému měli přistupovat více racionálně a odborně, nikoli pouze nějakými dojmy,“ míní ministr.

Hlavní hygienička Rážová řekla ČT, že by karanténa byla na místě, kdyby denní počty nově nakažených rostly alespoň týden o 400 a zároveň bylo tolik lidí s vážným průběhem nemoci, že by hrozilo zahlcení zdravotnického systému.

Podobně jako epidemiolog Rastislav Maďar považuje i Adam Vojtěch současné dění na Karvinsku za nesrovnatelné s tím, které v březnu vedlo k izolaci Uničova, Litovle a Červenky včetně místních částí. „Máme propracovaný systém monitoringu, lepší testovací kapacity, dispečink akutní lůžkové péče, propojené informační systémy, chytrou karanténu, mobilní odběrové týmy a nastavené procesy, které v březnu nebyly,“ podotkl Vojtěch.

Spíše než izolace Karvinska by mohla přijít jiná opatření – omezení počtu lidí na hromadných akcích na deset, obnovení povinnosti nosit roušky i venku nebo uzavření rizikových prostorů. „Ale teď jsme nějaká opatření učinili a chceme jim dát prostor v následujících dnech a vyhodnotit situaci na datech,“ dodal ministr.

Podle epidemiologa a vedoucího resortní pracovní skupiny pro rozvolňování Rastislava Maďara je Karvinsko jiná situace, než byla při březnovém zavření obcí Litovel a Uničov v Olomouckém kraji, i při menším počtu případů.

„Máme lépe zmapovanou situaci, nové testovací kapacity, dostatečné zásobení ochrannými pomůckami, postačující rezervu JIP, chytrou karanténu, mobilní týmy, propojené informační systémy a nastavené různé procesy a systémy, které v březnu prostě nebyly,“ napsal Maďar na Twitteru.

Ivo Vondrák však k myšlence na vyhlášení karantény pro Karvinou či širší oblast tak odtažitý není. „Tohle musí rozhodnout epidemiologové, to je věc, kterou oni musí posoudit, jak riziková situace je. Kraj tuto kompetenci nemá, je to plně v kompetenci krajské hygienické stanice, která je zřizována ministerstvem zdravotnictví. Ale ta čísla mě neuklidnila,“ řekl.

Uvedl, že kraj pro epidemiology zajišťuje, co je třeba. „Běží všechna odběrová centra, svátek nesvátek, běží všechny laboratoře a prodloužili jsme dobu odběrových center,“ řekl hejtman. Uvedl, že situace zatím není dramatická tím, že by výrazně přibývalo lidí s vážnými zdravotními komplikacemi. V sobotu bylo podle něj nově hospitalizováno pět lidí.

Koupaliště jsou plná lidí bez roušek, upozorňuje hejtman

Hejtman má ale dojem, že lidí v karanténě je málo. „Lidé by si měli uvědomit, že je třeba nosit roušky, i když to žádné nařízení nepožaduje. Dle mého názoru situace, kdy jsou koupaliště plná lidí bez roušek, jsou potenciálně nebezpečné,“ řekl Vondrák.

Podle posledních zveřejněných údajů bylo v pátek v Moravskoslezském kraji potvrzeno 3110 případů nákazy koronavirem. Nejvíce jich bylo na Karvinsku, kde bylo od počátku pandemie pozitivně testováno 1629 lidí. Za uplynulý týden tam bylo zaznamenáno téměř 247 případů v přepočtu na 100 000 lidí. Podle Českého statistického úřadu žilo na konci března v okrese Karviná více než 245 600 lidí, celý kraj má téměř 1,2 milionu obyvatel.