Uzavření Karviné jako možnost. Vojtěch připustil karanténu celého města

UDÁLOSTI: Vojtěch řekl, že pokud by se situace zhoršovala, je ve hře karanténa pro celou Karvinou (zdroj: ČT24)

Až dosud ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jednoznačně odmítal, že by Karviná mohla skončit v izolaci. Již to ale není tabu a Vojtěch připustil, že nakonec bude karanténa Karviné nutná. Ze statistického hlediska se situace nezlepšuje. Počty pozitivně testovaných v Česku dále rostou více než o sto denně, především však na Karvinsku a v sousedních okresech. Výrazný nárůst nově zaznamenalo i Kutnohorsko, kde hygienici označili za ložisko místní firmu.

V pátek přibylo 141 lidí s pozitivními testy na covid-19. Oproti čtvrtku to byl mírně vyšší nárůst. Provedeno bylo 4447 testů. Nezměnilo se nic na tom, že zdaleka nejhorší zůstává situace na Karvinsku s 267 prokázanými případy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Karviné nyní začíná hrozit, že ji potká to, co v březnu zažili v Uničově a Litovli.

„Pokud jde o Karvinou a její karanténu, tak nemůžu vyloučit, že pokud by došlo k masivnějšímu zhoršení, i toto může být varianta,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zároveň zdůraznil, že s ní nepočítá „v tuto chvíli“. Dosud však takovou možnost zcela vylučoval.

Kvůli tomu, že město, kde se nákaza začala šířit zprvu v uhelných dolech, v karanténě není, čelil ovšem Vojtěch kritice. Vzhledem k nárůstu počtu nemocných v posledních dnech totiž některé evropské země omezily vstup Čechům. „Je to vina vlády, která podcenila situaci. Měla dát Karvinou do karantény,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Nové ohnisko vzniklo na Kutnohorsku

Řádově nižší než na Karvinsku je nárůst počtu nemocných na Kutnohorsku, přesto jde o nezanedbatelné číslo. V okrese přibylo třináct lidí s pozitivními testy na covid-19. Jde o pracovníky jedné firmy, kterou nyní označili hygienici za ohnisko nákazy.

„Zjišťujeme kontakty, dáváme karantény a máme indikovaných k odběru dalších asi 100 lidí. Situaci máme pod kontrolou,“ uvedla mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Mluvčí neřekla, o kterou firmu jde, ujistila však, že když se virus začal šířit, přerušila provoz.

UDÁLOSTI: Po čtvrt roce vyrazili Češi z Moravskoslezského kraje na nákupy do Polska (zdroj: ČT24)

V karanténě byla celá země, přísnější měli v části Olomouckého kraje a v Kynicích

Plošnou karanténu vyhlásila vláda v polovině března pro celé Česko, trvala déle než měsíc. Lidé během ní měli pobývat především doma, mohli však chodit do práce, na nákupy, povolené byly i vycházky. Přísnější variantu zažili obyvatelé několika obcí, kde se nemoc covid-19 šířila zvláště intenzivně. Izolace padesátitisícového okresního města by ale byla dosud nejrazantnějším takovým krokem.

V Litovli, Uničově a Července včetně všech jejich místních částí nesměli v březnu dva týdny lidé chodit jinam než do práce a na nákup, případně k lékaři. Policie oblast uzavřela a s výjimkou zásobování do ní nikoho nepouštěla, vlaky zdejší nádraží projížděly. Podobně probíhala karanténa v Kynicích na Havlíčkobrodsku.