„Chytrá karanténa absolutně nefunguje.“ Testování je podle starostů na Karvinsku chaotické

Události: Politické spory kvůli koronaviru na Karvinsku (zdroj: ČT24)

Za velmi vážnou považují starostové z Karvinska situaci týkající se koronavirové nákazy v okrese. Vinu připisují vládě, ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienikům. Chytrá karanténa podle nich nefunguje, lidé se pozdě dozvídají výsledky svých testů a Krajská hygienická stanice organizaci nezvládá, uvedl Svazek měst a obcí okresu Karviná (SMOOK). Žádá vládu o přípravu programu na podporu Karvinska a opatření k co nejrychlejšímu trasování nakažených. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) i vládního zmocněnce pro výkum ve zdravotnictví Romana Prymuly ale hygienici nepochybili.

„Chytrá karanténa absolutně nefunguje a již použití slova chytrá u toho, co se děje, by mělo být trestné. Lidé se dozvídají výsledky testů pozdě, a mnozí tak zbytečně žijí ve stresu a mnozí tak zbytečně sedí v karanténě,“ uvedl svazek obcí na Karvinsku. Použití rychlotestů je podle něj zavádějící, nepřesné, testování PCR chaotické a pomalé.

„Dle názoru SMOOK je současný špatný stav zapříčiněn zejména rozporuplným přístupem odpovědných orgánů - především vláda ČR, ministerstvo zdravotnictví ČR a Krajská hygienická stanice v Ostravě, k řešení situace na dolech OKD, který přetrvává do dnešních dnů,“ napsal svazek.

Zástupci spolku také uvedli, že děkují jednotlivým zaměstnancům hygienické stanice, kteří pro zvládnutí problému dělají maximum. Problém je ale podle nich v organizaci jejich práce.

„Organizační zajištění v tomto směru selhává. Za toto, dle našeho názoru, nese plnou zodpovědnost vedení Krajské hygienické stanice v Ostravě, potažmo ministerstvo zdravotnictví, kteří nebyli po dlouhou dobu schopni, i přes mnohé výzvy a upozornění zástupců samospráv na selhávání systému, zajistit rychlou a účinnou nápravu,“ uvedl svazek.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se ale už v Moravskoslezském kraji pozitivně projevují opatření nařízená krajskými hygieniky. Rážová pochválila fungování chytré karantény v kraji, dostupnost testování mohlo podle ní zhoršit to, že se před rozvinutím lokálního ohniska uzavřela některá odběrová místa. Krajská hygienická stanice už v neděli uvedla, že pro Karvinsko žádná další plošná opatření nejsou nutná, neboť ohnisko nákazy je lokalizované a nakažení jsou v domácí izolaci.

„SMOOK považuje za nepřijatelnou nedostatečnou informovanost měst a obcí ohledně aktuálního vývoje počtu nemocných a způsobu jejich vykazování, lidí v karanténě na jejich území, kdy ze dne na den dochází k výrazným úpravám v uváděných počtech a lze například lehce zpochybnit údaje o vykazovaných uzdravených,“ uvádí se v prohlášení. Starostům vadí, že není přímá komunikační linka, kde by mohli operativně řešit problémy.

SMOOK požaduje, aby odpovědné instituce důkladně kontrolovaly lidi, kteří se s koronavirem léčí nebo jsou v karanténě, zda pravidla dodržují. Odmítá ale osočování horníků a obyvatel z neodpovědného chování. SMOOK také žádá vládu, aby neprodleně začala připravovat speciální program na podporu Karvinska, který bude řešit budoucnost OKD i kompenzace nákladů obcím, městům i podnikatelům.

Vojtěch a Prymula se postavili za hygieniky

Na situaci má svazek odlišný názor než hygienici a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který v úterý kritiku epidemiologické situace v Moravskoslezském kraji označil za politizaci tématu. Stát podle něj situaci nepodcenil, koronavirus se na Karvinsku masivně v komunitě nešíří a dopady na zdraví obyvatel jsou minimální.

Podle vládního zmocněnce pro výkum ve zdravotnictví Romana Prymuly probíhá trasování kontaktů s nakaženými na Karvinsku „docela dobře“. Připustil ale, že v některých dolech OKD mohl být zásah proti šíření nemoci rychlejší. „Stejně po nějaké době došlo k uzavření. Efekt je horší v tom, že uzavření na počátku mohlo být mnohem krátkodobější, než uzavření v době, kdy tam jsou stovky případů,“ řekl Prymula.

Hygienici podle něj však nepochybili. Na postupu se musí dohodnout i s politiky, provozovateli a zdravotníky, do rozhodnutí o zavření provozu se promítá i vliv ekonomiky. „Nikdy to není jen na hygieně,“ uzavřel. 

Roman Prymula o situaci v ohniscích nákazy koronavirem (zdroj: ČT24)