Testy ve Větrném Jeníkově prokázaly 13 pozitivních případů koronaviru

Testy na koronavirus prokázaly ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku nákazu u třinácti lidí z pětatřiceti vzorků, celkem je tam 14 nemocných. Hygienici považují městys na Vysočině za další lokální ohnisko epidemie covidu-19. Podle Jiřího Kose, ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice, čekají obec další omezení, ale ne celoplošné uzavření.

„Uzavírat obec nebudeme, ale dílčí opatření, která se budou týkat organizace prodejny, poštovního a obecního úřadu i hospody, kde se ve velkém vaří strava, budou předmětem našeho rozhodnutí, které dostanou zítra (ve středu),“ avizuje Kos.

První pozitivní případ nákazy v obci testy potvrdily 3. července. Hygienici následně vyhledali 35 kontaktů nemocného. Řekla to na tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážová. Znovu byla zavedena povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy, uzavřela se knihovna i obecní úřad nebo hostinec. Obchody zůstaly otevřené.

„Uskutečnily se některé hromadné akce, například otevírání muzea, kam se sjeli lidé i mimo Větrný Jeníkov,“ řekla v úterý ráno Rážová. Otevření expozice věnované válečnému letectví se konalo 1. července. Podle starostky Martiny Lisové se ho neúčastnil ani nakažený, ani nikdo z testovaných. Uvedla to na webu obce.

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek odhaduje, že lokální ohnisko nebude do budoucna představovat problém. „V Česku máme odeznívající epidemii,“ konstatoval Dušek.