ANO sice v Královéhradeckém kraji vyhrálo, pravděpodobně ale skončí v opozici

V Královéhradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO. Na druhou příčku odsunulo sociální demokraty, když oproti nim získalo téměř dvakrát víc hlasů a víc než dvojnásobek mandátů. I navzdory přesvědčivému vítězství ale ANO možná skončí v opozici.

O vytvoření koalice totiž v kraji začali jednat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu by měli 24 mandátů. ANO by v případě vytvoření této koalice zůstalo s dalšími subjekty v opozici.

Podle účastníků sobotní večerní schůzky by hejtmanem měl být lídr kandidátky ČSSD Jiří Štěpán, o obsazení dalších postů se má jednat. „Jednali jsme o budoucnosti kraje a o další spolupráci mezi našimi subjekty,“ řekl České televizi Štěpán. Podle něj se zástupci těchto subjektů v nejbližší době znovu sejdou a budou jednat o programových záležitostech.

Královéhradecký kraj: jednání o koalici (zdroj: ČT24)

„Spojuje nás společný zájem, aby tento kraj dále fungoval a byl dobrým místem pro život. Přesto, že tady mohou být v uvozovkách ideologické třenice, tak nejsou tak problematické, abychom se nedohodli pro zájem kraje,“ dodal lídr kandidátky. 

Podle Štěpána zatím není stanovený termín, do kdy by mohli zástupci stran jednání ukončit. „Samozřejmě v příštím týdnu se sejdeme a budeme jednat dál,“ uzavřel Štěpán. 

Možnost, že se dostane v krajích ANO do izolace, avizoval v České televizi už v průběhu sčítání hlasů politolog ze Západočeské univerzity Lukáš Valeš: „I když je spektrum nesmírně roztříštěné, může dojít k variantě ‚všichni proti ANO'. Budeme svědky vytváření širokospektrálních koalic, které vyšachují ANO z vedení, ačkoliv vyhrálo volby,“ vysvětlil Valeš. 

ANO počítalo s jednáním

Podle lídryně ANO v Královéhradeckém kraji Kláry Dostálové je jednání pěti stran „jednoznačným pokusem všichni proti ANO“. Takový vývoj nečekala. „Mrzí mě, že ty strany, které se natolik vymezovaly proti sociální demokracii, nakonec souhlasí s tím, aby jim sociální demokracie vládla dál. Myslela jsem si, že všichni chtějí pro kraj něco udělat, a ne že jde pouze o boj o moc,“ řekla Dostálová.

ANO se podle ní pokusí se stranami z chystané koalice ještě vyjednávat. „Abychom se opravdu spojili a něco jsme pro kraj udělali jako zástupci stran, které skutečně dostaly největší mandát od voličů,“ uvedla. Předpokládala, že koalici vytvoří nejsilnější subjekty a že se domluví. „Budeme hledat další možné cesty,“ dodala Dostálová.

Lídryně kandidátky ANO Klára Dostálová k povolebním vyjednáváním (zdroj: ČT24)

Štěpán řekl, že s Dostálovou telefonoval a blahopřál jí k volebnímu výsledku. „Očekával jsem nějaké intenzivní jednání z jejich strany, to ale nenastalo,“ řekl Štěpán. Další jednání podle něj situaci nezmění. „Je pět subjektů, které mají společný cíl a společný zájem. V tuto chvíli to je, jak to je, 24 mandátů je základ koalice a nehodláme na tomto nic měnit,“ poznamenal Štěpán.

ANO má dvakrát víc mandátů než ČSSD

Pro ANO hlasovalo v kraji víc než 25 procent voličů, druhá ČSSD má třináct procent. Třetí občanští demokraté získali deset procent hlasů, stejně jako čtvrtá Koalice pro Královéhradecký kraj. 

Zastupitele budou mít ještě pátá KSČM, šestí STAROSTOVÉ A VÝCHODOČEŠI, sedmá Top 09, osmá koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů a SNK a také devátá Piráti a Strana zelených + Změna pro Královéhradecký kraj.

Hnutí ANO bude mít třináct mandátů, druzí sociální demokraté šest a třetí ODS pět, stejně jako čtvrtá Koalice pro Královéhradecký kraj.

Nejvíc preferenčních hlasů získal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který kandidoval jako dvojka Koalice pro Královéhradecký kraj. Druhá je v tomto ohledu Klára Dostálová z ANO a třetí Miroslav Antl z ČSSD, čtvrtý bývalý policejní prezident Martin Červíček z ODS.