TÉMA

Volby v ČR 2016

komentáře

Rok krajských voleb: Bylo jasné, že ANO vyhraje. Víc však překvapil Okamura

Rok 2016 byl rokem krajských voleb. „Věděli jsme dopředu, že jejich výsledek ovlivňuje především oblíbenost politických stran na celostátní úrovni. Sebelepší kampaň s tímto faktem nic neudělá, dopředu byl tedy znám volební vítěz. Nevěděli jsme pouze, s jakým náskokem ANO 2011 zvítězí a kolik bude mít hejtmanů. Přesto volby přinesly několik zajímavých výsledků, neřkuli překvapení,“ píše v komentáři pro ČT24.cz politolog Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Šaradín.
21. 12. 2016|
Volby v ČR 2016

Kandidátkou ANO na post šéfa asociace krajů je karlovarská hejtmanka Vildumetzová

Nově zvolená hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) by mohla usednout i v čele Asociace krajů ČR. Jako kandidátku na tuto funkci si ji v úterý večer vybralo hnutí ANO - jejím soupeřem bude Jiří Zimola (ČSSD).
22. 11. 2016Aktualizováno22. 11. 2016, 19:32|
Volby v ČR 2016

Ústecký i Plzeňský kraj mají nové hejtmany, v obou skončilo vítězné ANO v opozici

Novým hejtmanem Plzeňského kraje se v pondělí stal Josef Bernard z ČSSD. Bývalého generálního ředitele plzeňské firmy Škoda Transportation a lídra ČSSD v krajských volbách zvolilo 23 ze 45 zastupitelů. Vítězné hnutí ANO nakonec skončilo v opozici. Stejně dopadlo také v Ústeckém kraji, kde v pondělí zastupitelé zvolili staronovým hejtmanem Oldřicha Bubeníčka (KSČM). Uspět chce hnutí Andreje Babiše v souboji o předsedu Asociace krajů. Kandidáta oznámí v úterý.
21. 11. 2016Aktualizováno21. 11. 2016, 18:17|
Volby v ČR 2016

Hašek jako hejtman skončil, vystřídal jej na jihu Moravy Bohumil Šimek

Hejtmanem Jihomoravského kraje se stal ve středu Bohumil Šimek (ANO). Rozhodli o tom v tajné volbě politici na ustavujícím zastupitelstvu. Šimek nastupuje po Michalu Haškovi (ČSSD), který byl v čele kraje dvě volební období. Koalice má 34 mandátů z 65 a vytvořilo ji ANO jako vítěz krajských voleb s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.
16. 11. 2016|
Volby do Senátu

Soud zrušil senátní volby v Mostě, budou znovu od začátku

Nejvyšší správní soud zrušil senátní volby na Mostecku, kde původně křeslo obhájila kandidátka hnutí Severočeši.cz Alena Dernerová. Kvůli rozkolu v hnutí podali proti volbám stížnost sami Severočeši, část z nich nepovažovala Dernerovou za jejich řádnou kandidátku. Soud rozhodl, že se budou volby opakovat od samého počátku, tedy včetně přihlašování kandidátů.
10. 11. 2016Aktualizováno10. 11. 2016, 16:24|

Sobotka chystá rekonstrukci vlády. ANO a lidovci o změnách ministrů neuvažují

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chystá rekonstrukci vlády i svého týmu v sociální demokracii. Členům strany to oznámil dopisem. Sobotka napsal, že někteří lidé jsou unaveni a potřebují vystřídat. Současně vyzval šéfy dvou dalších vládních stran, aby také zvážili výměny svých ministrů. Předsedové hnutí ANO i KDU-ČSL shodně odvětili, že o změnách neuvažují. Prezident Miloš Zeman nechce Sobotkův plán komentovat, dokud se s ním v úterý nesejde v Lánech.
4. 11. 2016Aktualizováno4. 11. 2016, 20:44|
Volby v ČR 2016

Soud zamítl stížnosti Severočechů na volby na Ústecku. Hnutí se obrátí na ÚS

Soud zamítl stížnosti Severočechů na volby v Ústeckém kraji. Hnutí se ale nevzdává a chce se obrátit na Ústavní soud. Nově svolaná valná hromada také zvolila nove vedení Severočechů. To obratem stáhlo od Nejvyššího správního soudu (NSS) stížnost na senátní volby na Mostecku, jež vyhrála Alena Dernerová. NSS se ale volbami v Mostě bude i tak zabývat, protože obdržel další dvě stížnosti.
3. 11. 2016Aktualizováno3. 11. 2016, 14:37|
Volby v ČR 2016

Může být úředník i krajským zastupitelem? Zákony si protiřečí

Krajské angažmá čtveřice ministerských náměstků i šéfky úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové se komplikuje. Služební zákon a zákon o volbách do krajských zastupitelstev si totiž protiřečí v tom, zda mohou úředníci z centrálních institucí souběžně zastávat krajské mandáty. Někteří se proto nově získaných křesel vzdají, jiní čekají na jasné slovo od ministerstva vnitra.
28. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Také druhé křídlo Severočechů si stěžuje na volby

Kvůli nedávným volbám se na soud obrátilo i druhé křídlo hnutí Severočeši.cz. Tentokrát si hnutí stěžuje na senátní volby na Mostecku, kde nakonec zvítězila Alena Dernerová. Ta sice kandidovala za Severočechy, druhé křídlo strany ale po mosteckém magistrátu žádalo odvolání její kandidatury. Mostecká radnice ovšem k této žádosti nepřihlédla, a právě proti tomu směřuje stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.
24. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Všichni proti ANO. Královéhradecký kraj má podepsanou koalici

Široká koalice pěti stran, která obchází vítězné hnutí ANO, je v Královéhradeckém kraji hotová. Zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09 tam podepsali koaliční dohodu. Stanoví mimo jiné, že se novým hejtmanem stane Jiří Štěpán (ČSSD).
24. 10. 2016Aktualizováno24. 10. 2016, 10:53|
Volby v ČR 2016

Najít vtip a vyvrátit stereotypy. Nový plán komunistů na volební úspěch

Více se vymezit ze stereotypů a najít pro další kampaň vtip. To jsou cíle komunistů do příštích parlamentních voleb, které po svém uzavřeném jednání představilo vedení KSČM. Strana na něm hledala příčiny neúspěchu v nedávných krajských a senátních volbách. V zastupitelstvech přišla přibližně o polovinu křesel a v horní komoře se jí nepodařilo získat ani jedno místo.
22. 10. 2016|
Krajské volby

Pardubický kraj má jako první hejtmana, post obhájil Martin Netolický

Hejtmanem Pardubického kraje se opět stal Martin Netolický z ČSSD. Vpodvečer o tom na svém ustavujícím zasedání rozhodlo tamní zastupitelstvo. Pardubický kraj je tak vůbec prvním regionem, který má po nedávných volbách nové vedení. Krajskou vládu jeho strana složila s Koalicí pro Pardubický kraj, ODS a STAN.
21. 10. 2016Aktualizováno21. 10. 2016, 19:13|
Volby v ČR 2016

V Jihočeském kraji vzniká koalice ČSSD, ANO a Jihočeši. Hejtmanem znovu Zimola

V Jihočeském kraji se na vytvoření koalice předběžně dohodla ČSSD s ANO a Jihočechy 2012, musí to ale ještě schválit vedení krajských organizací jednotlivých stran. Dohromady by vznikající koalice měla 31 zastupitelů z 55. Hejtmanem by měl nadále zůstat Jiří Zimola (ČSSD), jeho statutární náměstkyní má být Lucie Kozlová (ANO).
20. 10. 2016Aktualizováno20. 10. 2016, 22:03|
Volby v ČR 2016

Hejtman Petera v lednu odejde z čela středočeské ČSSD, kandidovat už nebude

Končící středočeský hejtman Miloš Petera rezignuje v lednu na řádné stranické konferenci na předsedu středočeských sociálních demokratů a o funkci se už nebude ucházet. Rozhodl se tak vyvodit odpovědnost za výsledek krajských voleb.
20. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Soud řeší už pět stížností na odvolání kandidátky Severočechů z voleb

Ústecký krajský soud řeší v souvislosti s krajskými volbami už pět stížností, všechny podali odvolaní kandidáti hnutí Severočeši.cz. Zatím poslední doručila soudu senátorka Alena Dernerová, která kandidovala za Severočechy i do krajského zastupitelstva. Stejně jako její kolegové žádá, aby se volby opakovaly. Soud má na vyřízení stížností 20 dnů od jejich podání. Posledním dnem, kdy je možné krajské volby napadnout, je pátek.
19. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Michal Hašek: Najít rituálního kozla a podříznout ho nestačí. ČSSD musí volby zanalyzovat

Končící jihomoravský hejtman i šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) se v Hyde Parku ČT24 ohlížel za uplynulými volbami do krajů i Senátu. „Byť původní čísla nevypadala vůbec růžově, nakonec ČSSD nedopadne úplně nejhůř. Budeme mít pět hejtmanů, budeme zastoupeni v osmi, možná i v devíti krajských koalicích,“ rekapituloval Hašek. On sám ale bude jen řadový zastupitel, na jižní Moravě totiž skončila ČSSD v krajských volbách až třetí.
18. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Zrušit Senát? Premiér i pravice jsou proti, ANO souhlasí, komunisté chtějí referendum

Nově zvolení senátoři ještě nestihli po oslavách zasednout do lavic ve Valdštejnském paláci a po ministru financí Andreji Babišovi (ANO) zpochybnil smysl horní komory i prezident Miloš Zeman. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi. Většina politiků se však k nápadu na rušení Senátu staví zdrženlivě.
18. 10. 2016Aktualizováno18. 10. 2016, 19:18|
Volby v ČR 2016

Za to, že se nestal senátorem, může podle Škromacha politika ČSSD i Michal Hašek

Dosavadní místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) o víkendu překvapivě prohrál senátní souboj na Hodonínsku. Musí si tak začít hledat práci, protože mu prý nikdo žádnou trafiku nenabídl. Uvedl to v rozhovoru pro rádio Impuls. Ve sněmovních volbách příští rok se prý kandidovat nechystá. Podle něj se na jeho neúspěchu částečně podílela i Sobotkova vláda nebo Michal Hašek v čele Jihomoravského kraje. A právě Michal Hašek bude hostem úterní Devadesátky, své dotazy můžete posílat zde.
18. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Zeman pochybuje o smyslu Senátu, je pro povinnou volební účast

Prezident Miloš Zeman pochybuje o smyslu Senátu. V rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že by horní komora sice mohla být pojistkou demokracie, ale Česko jako pouze desetimilionový stát parlament s dvěma komorami nepotřebuje. Zeman také uvedl, že do konce roku v horní komoře nevystoupí. Vadí mu, že ho prý senátoři poučovali, jak si má jako prezident počínat.
18. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Severočeši.cz napadli u soudu krajské volby na Ústecku

Zástupci Severočechů.cz napadli u soudu krajské volby v Ústeckém kraji. Žádají jejich opakování. Důvodem je odvolání kandidátů hnutí 8 dní před volbami. O zrušení kandidátky Severočechů.cz požádala coby zmocněnkyně hnutí Hana Jeníčková. Úřad Ústeckého kraje následně kandidátku z voleb vyškrtnul. Část Severočechů proti tomu podala na úřad žalobu, krajský soud ji ale zamítl.
18. 10. 2016Aktualizováno18. 10. 2016, 13:29|
Volby v ČR 2016

Ve vládě to po volbách vře. Babiš měl vyhrožovat rozpadem koalice

Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš neuspěl na jednání s požadavkem na okamžité svolání koaliční rady. Uskuteční se až příští týden. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) vzápětí označil pondělní jednání vlády za „výživné“. Babiš podle něj vyhrožoval rozpadem koalice. Ministr financí se ohradil tím, že ČSSD na ANO útočí kvůli proběhlé volební kampani.
17. 10. 2016Aktualizováno17. 10. 2016, 13:20|
Volby v ČR 2016

Andrej Babiš oživil diskuse o rušení Senátu. Nespolkl prohru, vzkazuje Jiří Čunek

Hlídací pes Poslanecké sněmovny. Pojistka před nástupem nedemokratického režimu. Ale také zbytečný, nesrozumitelný, nezajímavý a drahý. Téměř okamžitě poté, co byly v sobotu odpoledne sečteny hlasy voličů z druhého kola senátních voleb, začalo se mezi politiky a v médiích diskutovat o smyslu horní komory českého parlamentu. Diskusi odstartoval Andrej Babiš, když prohlásil, že Senát není potřeba. Jeho hnutí ANO přitom ve druhém kole senátních voleb výrazně neuspělo.
16. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Sázka na ekologii vyšla: Škromacha ze Senátu vyřadila starostka Ratíškovic

KDU-ČSL se v letošních senátních volbách vyplatila sázka na kandidáty úzce spjaté s daným volebním obvodem. Jedním ze zářných příkladů byl úspěch Anny Hubáčkové na Hodonínsku, kde tato starostka Ratíškovic zabodovala a s výrazným náskokem připravila o senátorské křeslo Zdeňka Škromacha, dosavadního místopředsedu horní komory. Do Senátu šla přitom s ekologickou kampaní: s bojem proti úbytku orné půdy a také proti suchu.
16. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Volební rekordy: Nejvíce žen v Senátu, 16 tisíc hlasů pro Canova i tříprocentní volební účast

V 81členném senátorském sboru bude šestnáct žen, což je nejvíc v historii. O navýšení se postaral úspěch šesti kandidátek v letošních volbách. Dosud zasedalo v horní komoře žen patnáct. Dalším historickým rekordem letošních voleb je nejnižší volební účast – pouze 15,38 procenta. V Kameni na Havlíčkobrodsku přišly k urnám dokonce jen tři procenta voličů. A do jednoho z okrsků si voliči nenašli cestu vůbec.
16. 10. 2016|