Ruští astronauti odebrali vzorky na plášti Mezinárodní vesmírné stanice

Dva ruští kosmonauti z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) strávili v úterý odpoledne přes šest hodin ve volném prostoru. Na palubu stanice přinesli vzorky z ruského vědeckého modulu Poisk a z povrchu ISS.

Šestihodinová pracovní směna vně Mezinárodní vesmírné stanice byla úkolem pro ruské kosmonauty Olega Kononěnka (ve skafandru s rudými pruhy) a Alexeje Ovčinina (ve skafandru s modrými pruhy). Výstup trval přesně šest hodin a jednu minutu a proběhl přesně podle plánů.

Kosmonauti během něj odebrali vzorky z povrchu stanice k analýze možného mikroskopického poškození a nainstalovali různá zařízení.

Modul Poisk je určený pro testování nejrůznějších materiálů ve vesmírných podmínkách. Odebrané vzorky se nebudou zkoumat přímo na stanici, ale poletí zpět na Zemi, kde je budou analyzovat experti v příslušných laboratořích a výzkumných ústavech.

Tento výstup je už dvoustý sedmnáctý v dějinách ISS. Pro Ovčinina je prvním, zato Kononěnko podnikl již pátý ve své kariéře. Pro Kononěnka jde také o jednu z posledních větších akcí na vesmírné stanici – 24. června se vrací s Anne McClainovou z NASA a Kanaďanem Davidem Saint-Jacquesem po šesti a půl měsících zpět na Zemi.