První český televizní rozhovor z vesmíru. Daniel Stach vyzpovídal astronauta Feustela na oběžné dráze

V pondělí ve 12:55 se na dvacet minut podařilo České televizi spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS. Moderátor Daniel Stach se bavil s americkým astronautem Andrewem Feustelem, ve studiu byla přítomná jeho manželka Indira Feustelová.

 Astronaut během rozhovoru ukázal obraz Měsíční krajina od Petra Ginze, který si vzal na ISS. Jde o dílo malého chlapce, který v koncentračním táboře Terezín vydával časopis Vedem a později zemřel v Osvětimi. Během interview přišla řeč na opravy stanice, život v mikrogravitaci i smysl pobytu ve vesmíru:

Feustel byl od počátku pro

Přes technickou náročnost proběhl přenos zcela bez komplikací. NASA pro Českou televizi vyčlenila nejdelší možný prostor, který poskytuje, tedy dvacet minut. Rozhovoru však předcházela mnohaměsíční vyjednávání.

„S Andrewem Feustelem jsme přenos z orbity Země řešili rok a půl. Hned od začátku byl pro a odpověděl, že by byl rád hostem Hyde Parku Civilizace z paluby Mezinárodní vesmírné stanice. A také nás podporoval při jednání s NASA,“ popsala vedoucí dramaturgyně pořadu Hyde Park Civilizace Gabriela Cihlářová. „Hosty pořadu byli kromě Andrewa také jeho manželka Indira, jejíž maminka se narodila ve Znojmě, a synové Ari a Aden, kteří se připojili z Kanady.“

Zákulisí natáčení rozhovoru s Andrewem Feustelem (zdroj: ČT24)
Jak chytit signál z vesmíru (zdroj: ČT24)
Česká stopa v kosmu (zdroj: ČT24)

Unikátní díl pořadu Hyde Park Civilizace odvysílá zpravodajský program ČT24 v sobotu 14. dubna od 20:05. Část rozhovoru ale diváci uvidí po jeho natočení v pondělí 9. dubna jako hlavní reportáž pořadu Události.

První hovor z Česka na ISS (zdroj: ČT24)

Feustelova stopa ve vesmíru je česká

Andrew Feustel s sebou při předchozích dvou misích do vesmíru vždy vzal i „českou stopu“. Poprvé knihu Písně kosmické Jana Nerudy, podruhé s ním letěla plyšová postavička Krtka. Kniha i Krtek budou v pondělí ve studiu – věci, které byly ve vesmíru, tak budou na Zemi, Andrew Feustel, který ve stejném studiu seděl při Vědeckém Interview, bude naopak ve vesmíru.

Astronaut Feustel ve Vědeckém Interview (zdroj: ČT24)

Mezinárodní vesmírná stanice je 400 kilometrů nad povrchem Země a pohybuje se rychlostí přes 27 000 kilometrů v hodině. Zemi obletí za 92 minut.

Při spojení s ISS není možné používat pozemní radioteleskopy, protože stanice je z pozemského pohledu vidět jen pár minut, než zmizí za obzorem. NASA proto používá družicovou síť TDRS. Její satelity ve výšce 36 000 kilometrů jsou „zavěšeny“ nad stejným místem planety.

Signál z ISS tak putuje k jedné z družic TDRS, odkud jde k další družici, dokud se nedostane do řídicího centra v Novém Mexiku. Tam NASA ze signálu oddělí část s rozhovorem a pošle ji na satelit, který používá pro mediální komunikaci. Ten je viditelný pouze nad územím Severní Ameriky, Česká televize proto musí cestu signálu koordinovat s Evropskou vysílací unií v Ženevě, která použije jeden ze svých satelitů, aby signál přeposlala do České televize.