Téma Vladimír Remek - první Čech ve vesmíru

Vladimír Remek - první Čech ve vesmíru

Z kosmu mi zůstal určitý nadhled, řekl Remek na setkání kosmonautů v Brně. Stále doufá v další český let

Vladimír Remek spolu s dalšími devíti kosmonauty otevřeli v brněnském technickém muzeu výstavu s názvem Vladimír Remek – cesta ke hvězdám. Muzeum ji připravilo ke 40. výročí prvního letu československého kosmonauta do vesmíru. Remek je zatím jediným Čechem, kterému se to podařilo. Kosmickému odvětví se tak Češi věnují alespoň na Zemi. V Jihomoravském inovačním centru vzniká kosmický inkubátor.

Remek před letem absolvoval i zubařský kurz, ale ruský kosmonaut vrtání v kosmu odmítl

Když se v roce 1978 stal Vladimír Remek prvním Čechoslovákem ve vesmíru, sám netušil, že zůstane i jediným. Své zážitky od té doby vyprávěl již mnohokrát a popsal je i ve dvou knihách. O letu v Sojuzu 28 a pobytu na orbitální stanici Saljut 6 dodnes mluví s velkým zaujetím. Od okamžiku, kdy se první Čechoslovák vypravil na oběžnou dráhu, uplynulo v pátek 40 let.
Blog

Karel Pacner: Proč letěl do vesmíru jako třetí národnost právě Čechoslovák?

Prvním kosmonautem, který nevlastnil sovětský nebo americký pas, byl Čechoslovák. Proč to nebyl zástupce nějakého jiného národa? Zapojení československých vědců do programu Interkosmos a souvislost s letem Vladimíra Remka popsal pro web ČT24 Karel Pacner.

Další Remek nebude. Vesmírné aktivity Česka jsou zaměřené na průmysl

Zapojení českých firem do mezinárodní spolupráce, vývoj nových technologií a zakázky pro průmysl. To jsou dnes hlavní důvody, proč se Česko podílí na kosmických aktivitách.

Remek jako velvyslanec v Rusku končí. Do Rakouska zamíří Červenková

Po čtyřech letech opustí český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek svůj post na ambasádě v Moskvě. Jméno nástupce osmašedesátiletého Remka zatím není veřejně známé. V souvislosti s možným nástupcem bývalého československého kosmonauta ale zmiňovala média jméno kariérního diplomata Vítězslava Pivoňky. Rakouskou velvyslankyní bude končící náměstkyně ministra Ivana Červenková.

Před půlstoletím začal český sen o dobývání vesmíru

Program Interkosmos pomohl dostat do vesmíru nejen prvního českého kosmonauta, ale také pomohl naší vědě. Odstartoval přesně před padesáti lety.

Zemřel sovětský kosmonaut, který přivítal na orbitální stanici Remka

Bývalý sovětský kosmonaut Georgij Grečko zemřel ve věku 85 let. Do kosmu na orbitální stanici Saljut se Grečko dostal třikrát na lodích Sojuz jako palubní inženýr. V roce 1978 přivítal jako člen dlouhodobé základní posádky stanice Saljut 6 loď Sojuz 28, kde byl i první československý kosmonaut Vladimír Remek.

Remek předal Putinovi listiny a začal velvyslancovat

Moskva - Nový český velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek předal v Kremlu do rukou prezidenta Vladimira Putina pověřovací listiny, a tím se oficiálně ujal funkce. V Rusku chyběl český velvyslanec zhruba rok. První a zatím poslední český kosmonaut, který donedávna působil jako poslanec KSČM v Evropském parlamentu, dostal od hostitelské země souhlas působit jako velvyslanec loni koncem října. Na slavnostní ceremonii si Remek vzal nejvyšší sovětské vyznamenání, zlatou hvězdu Hrdiny Sovětského svazu, kterým byl oceněn za let do vesmíru.

Teď už bych se jen svezl, říká po 35 letech první český kosmonaut

Praha - Na klíčové okamžiky letu si pamatuju i dnes do nejmenších detailů. Ještě donedávna bych na další nabídku letu kývnul bez zaváhání. Dnes už by to vzhledem ke zdraví bylo pouze svezení, zmínil v rozhovoru pro Studio 6 Vladimír Remek, první Čechoslovák a zároveň Evropan, který vstoupil do kosmu. Spolu se sovětským kolegou vzlétli 2. března 1978. Remek tak v kosmu zároveň „reprezentoval“ třetí stát, jenž vyslal svého občana do meziplanetárního prostoru. Do té doby se vesmírných misí účastnili výhradně Američané a Sověti.

Remek: Bylo to poprvé, co si člověk „sáhnul“ na hvězdy

Brusel - Třináctiletý chlapec, který se rozhodl, že poletí do vesmíru. To byl v době Gagarinova letu první československý kosmonaut Vladimír Remek, který se podle svých slov lépe cítil v roli kosmonauta než na poli evropského parlamentu, kde působí jako europoslanec. Do vesmíru by se znovu rád podíval, kdyby mu to věk dovolil, uvedl v úterním pořadu Interview na ČT24. Gagarinův let před padesáti lety silně ovlivnil Remkovo rozhodování o budoucnosti. Až nyní si plně uvědomuje jedinečnou šanci, která se mu v jeho třiceti letech naskytla.

Vladimír Remek a jeho cesta do kosmu

  • Vladimír Remek je prvním československým kosmonautem a současně jediným Čechem, který se kdy do vesmíru dostal. Před ním tam bydlo jen 86 lidí, přičemž všichni z nich pocházeli buď ze Sovětského svazu anebo ze Spojených států amerických. Evropská kosmická agentura se k němu díky tomu hlásí jako k „prvnímu evropskému kosmonautovi“.
  • Remek si musel svou cestu do kosmu vybojovat: porazil 23 dalších kandidátů, kteří byli vybraní z řad pilotů vojenského letectva. Při testech měl skvělé výsledky – vynikající byl zejména při práci pod časovým tlakem, při zátěži i při testech rovnováhy.
  • Jeho problémem ale bylo, že trpěl rýmou a nadváhou – musel shodit 12 kilogramů. Do finále postoupili čtyři kandidáti – Ladislav Klíma, Oldřich Pelčák, Vladimír Remek a Michala Vondroušek. 
  • Do kosmu Remek nakonec letěl s plukovníkem Alexejem Gubarevem. Byla to první mezinárodní posádka v rámci programu Interkosmos i v historii kosmických letů vůbec.