Remek jako velvyslanec v Rusku končí. Do Rakouska zamíří Červenková

Po čtyřech letech opustí český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek svůj post na ambasádě v Moskvě. Jméno nástupce osmašedesátiletého Remka zatím není veřejně známé. V souvislosti s možným nástupcem bývalého československého kosmonauta ale zmiňovala média jméno kariérního diplomata Vítězslava Pivoňky. Rakouskou velvyslankyní bude končící náměstkyně ministra Ivana Červenková.

Ministerstvo zahraničí už dříve sdělilo, že Remek v úřadu končí po uplynutí doby, která je pro působení velvyslanců standardní. Čtyřleté funkční období není v české diplomacii závaznou normou, ale zpravidla se dodržuje. Někteří čeští ambasadoři však toto období výrazně překročili. Například Pavel Vošahlík je velvyslancem ve Vatikánu od roku 2008 a v čele ambasády v Damašku je od roku 2010 Eva Filipi.

Podle informací týdeníku Respekt bude českou ambasádu v Moskvě po Remkovi řídit Pivoňka, který je od roku 2014 českým velvyslancem v Ázerbajdžánu. Ministerstvo zahraničí jméno nového velvyslance nepotvrdilo.

„Co se týká jmenování velvyslanců, probíhá standardně ve vyhrazeném režimu a s ohledem na diplomatické zvyklosti ministerstvo zahraničních věcí žádné personální změny nekomentuje,“ řekla pro ČT Irena Valentová z ministerstva. O obměnách na postech ambasadorů resort nemluví do chvíle, kdy je nástup dotyčného oficiálně potvrzen hostitelskou zemí.

Do Rakouska zamíří Ivana Červenková

Obsazení některých velvyslaneckých míst označil při převzetí úřadu za jednu ze svých priorit nový ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO). Kromě destinací, kde se o výměně ambasadorů hovoří již delší dobu, jako je třeba Vatikán, chybí šéf zastoupení ve Švýcarsku nebo Rakousku.

Podle informací České televize ale už ministerstvo o obsazení uvolněného postu velvyslance v Rakousku rozhodlo. Úřadu se v polovině ledna ujme dosavadní náměstkyně ministra Ivana Červenková. Ta již na české ambasádě ve Vídni působila v letech 2010–2014 jako zástupkyně velvyslance. V lednu 2015 pak byla jmenována náměstkyní pro řízení sekce Úřad ministerstva.