TÉMA

Shutdown

Prezident Biden podepsal výdajový balík na fungování vlády za 1,2 bilionu dolarů

Americký prezident Joe Biden podepsal balík financování více než poloviny federálních úřadů včetně ministerstev obrany a zahraničí v objemu 1,2 bilionu dolarů (přes 28 bilionů korun). Umožnil tak jejich další fungování. V prohlášení o tom informoval Bílý dům. Bidenovu podpisu předcházelo schválení americkým Senátem, který nad balíkem debatoval dlouhé hodiny.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 08:14|

Američtí zákonodárci schválili financování části úřadů pro další měsíce

Americká administrativa může dál fungovat. Senátoři schválili balíček zákonů, které zabránily dosažení dluhového stropu. To by znamenalo, že by o půlnoci (v šest hodin ráno středoevropského času) zůstaly některé americké vládní úřady a agentury bez peněz a musely omezit svůj provoz. Pro navržené zákony hlasovala v Senátu výrazná většina přítomných členů. V sobotu odpoledne středoevropského času zákony podepsal i prezident Joe Biden.
9. 3. 2024|

Americký Senát schválil zákon na odvrácení rozpočtové krize

Americký Senát schválil zákon o krátkodobém financování vlády, který zajistí plnohodnotný chod federálních úřadů i po pátečním konci aktuálního rozpočtového provizoria. V noci na čtvrtek o tom informovaly agentury Reuters a AP. První krok k odvrácení takzvaného shutdownu učinila ve středu svým schválením zákona Sněmovna reprezentantů. Norma nyní zamíří do Bílého domu k podpisu amerického prezidenta Joea Bidena.
16. 11. 2023|

Sněmovna reprezentantů schválila návrh na odvrácení shutdownu. Na řadě je Senát

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh o krátkodobém financování vlády, který by zajistil plnohodnotný chod federálních úřadů i po pátečním konci aktuálního rozpočtového provizoria. Kongresmani učinili první krok k odvrácení takzvaného shutdownu. Nyní plán projedná Senát, který jej může poslat k podpisu americkému prezidentovi Joeu Bidenovi.
15. 11. 2023|

Moody’s snížila výhled ratingu USA na negativní kvůli fiskálním deficitům

Americká agentura Moody's Investors Service změnila výhled ratingu Spojených států ze stabilního na negativní. Podle agentury Reuters to zdůvodnila především vysokými fiskálními deficity USA a vnitropolitickými neshodami. Krok agentury kritizovala administrativa prezidenta Joea Bidena.
11. 11. 2023|

Někteří republikáni nechtějí dodržet dohodu o rozpočtu, hrozí platební neschopnost, varoval Biden

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že „extremističtí republikáni“ nechtějí dodržet dohodu o rozpočtu, a tak příští týden hrozí ochromení vlády a federálních úřadů takzvaným shutdownem, uvedly tiskové agentury. Jde o situaci, kdy jsou kvůli platební neschopnosti vlády paralyzovány federální úřady.
24. 9. 2023Aktualizováno24. 9. 2023, 09:06|

Americký Senát schválil třetí provizorní financování vlády

Americký Senát schválil zákon o provizorním financování vlády do 11. března. Už dříve tak učinila Sněmovna reprezentantů, nyní je zapotřebí podpis prezidenta Joea Bidena. Stávající finanční prostředky na provoz většiny federálních úřadů by jinak vypršely o páteční půlnoci. Kongres se tak podle agentury Reuters vyhnul trapné situaci, kdy by federální úřady musely v době rusko-ukrajinské krize omezit řadu činností.
18. 2. 2022|

Spojené státy se vyhnuly shutdownu. Kongres schválil provizorní financování vlády

Senát Spojených států schválil i přes pohrůžky republikánů zákon o financování americké vlády do 18. února 2022. Odvrátil tím hrozbu ochromení federálních úřadů a služeb. Senátoři přijali příslušnou legislativu několik hodin poté, co prošla Sněmovnou reprezentantů. Následně opatření podepsal i prezident Joe Biden a zákonodárce z obou politických stran vyzval ke spolupráci na plnohodnotném rozpočtu.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 21:12|

Prezident Biden podepsal dočasný rozpočet, který zajistí financování vlády

Americký prezident Joe Biden podepsal dočasný návrh rozpočtu, který zajišťuje financování federální vlády do 3. prosince. Kongres návrh zákona schválil ve čtvrtek, několik hodin předtím, než vypršela lhůta, kdy by vládě došly prostředky na její operace. Zákonodárci se však neshodli na podobě investic do infrastruktury a hlasování o masivním balíku odložili.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 07:41|

Kongres USA schválil dočasný rozpočet, který zajistí financování federální vlády

Americký Kongres schválil dočasný návrh rozpočtu, který zajišťuje financování federální vlády do 3. prosince. Opatření ještě čeká na podpis prezidenta Joea Bidena. Zákonodárcům se tak podařilo předejít tomu, aby federálním agenturám došly prostředky na jejich běžnou činnost, což by se jinak stalo s půlnocí místního času (pátek 06:00 SELČ). Kongres se zároveň zabývá masivními investičními balíky, které jsou stěžejní součástí agendy prezidenta Joea Bidena.
30. 9. 2021Aktualizováno30. 9. 2021, 22:34|

Spojeným státům hrozí rozpočtová krize. Republikáni i demokraté slibují, že ji odvrátí

Spojeným státům znovu hrozí takzvaný shutdown, tedy pád federálních úřadů do omezeného rozpočtového režimu. Pokud by Kongres nenašel kompromis, úřady by musely po 21. prosinci významně omezit provoz. Ve snaze zamezit takové situaci a prodloužit prostor pro jednání schválil Kongres dvoudenní odklad lhůty, do kdy musí být shody na rozpočtu dosaženo. Prodloužení lhůty už podepsal i prezident  Donald Trump.
18. 12. 2020Aktualizováno19. 12. 2020, 14:47|

Trump nejspíš podpoří dohodu o hranicích, píše CNN. Vyhnul by se tím další rozpočtové krizi

Americký prezident Donald Trump hodlá potvrdit dohodu o ochraně hranic, kterou dojednali demokraté a republikáni v Kongresu. Oznámila to ve středu televize CNN s odvoláním na osoby, které s prezidentem hovořily. Trump se podle nich chce vyhnout další krizi kolem financování vlády, jehož zablokováním hrozil. Stejné informace také sdělil agentuře Reuters nejmenovaný zdroj, který ale upozornil, že Trump nakonec ještě může změnit názor. Sám prezident pak novinářům řekl, že se o podpisu rozhodne, až bude mít návrh na stole.
13. 2. 2019Aktualizováno13. 2. 2019, 20:45|

Republikáni a demokraté se dohodli na financování americké vlády, Trump ale „není šťastný“

Demokraté a republikáni v Kongresu USA dosáhli rámcové dohody na podmínkách financování vlády, aby se předešlo pádu části federálních úřadů do platební neschopnosti. Podle agentury Reuters to oznámili straničtí vyjednávači s tím, že nyní musí vyslovit souhlas prezident Donald Trump. Ten ale s podpisem váhá. Podle CNN by nová hraniční bariéra byla čtvrtinová oproti tomu, co požadoval šéf Bílého domu.
12. 2. 2019Aktualizováno12. 2. 2019, 18:31|
Shutdown

Rozpočet USA možná znovu narazí do Trumpovy zdi, prezident dohodě nevěří

Patová situace kolem požadavku amerického prezidenta Donalda Trumpa na výstavbu zdi na hranici s Mexikem, na kterou chce od Kongresu skoro šest miliard dolarů, hrozí vyústit v další shutdown. Americký rozpočet by se tak opět mohl ocitnout v provizoriu, kdy by vládní úřady neměly z čeho financovat běžný provoz. V pondělí o situaci znovu jednají demokraté a republikáni u jednoho stolu. Prezident Trump se jednání neúčastní, protože v dohodu již nevěří.
11. 2. 2019|

Prázdná slova, kritizují Trumpovo poselství demokraté. Média řeší „sarkastický“ potlesk Pelosiové

Poselství prezidenta Donalda Trumpa o stavu unie nepřineslo nic podstatného a nepřiblížilo rozdělenou zemi k jednotě. Shodli se na tom politici Demokratické strany. Velmi kritičtí byli populární afroamerická politička Stacey Abramsová i kalifornský nejvyšší prokurátor Xavier Becerra, kteří přednesli oficiální reakci demokratů na projev. Někteří jejich spolustraníci ale zaujali k prezidentovu poselství smířlivější postoj a oproti loňskému roku našli dokonce důvod k potlesku. Média řeší zejména jednu z reakcí předsedkyně Sněmovny reprezentantů a kritičky Trumpa Nancy Pelosiové, jejíž potlesk některá označují za „sarkastický“.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 15:00|

Trump dočasně ukončil rozpočtovou krizi. Není to ústupek, tvrdí

Americká Sněmovna reprezentantů v noci na sobotu středoevropského času schválila zákon, který na dobu tří týdnů obnovuje financování vládních úřadů. Stejně předtím rozhodl Senát. Souhlas obou kongresových komor následně stvrdil podpisem prezident Donald Trump.
26. 1. 2019|

Trump oznámil, že se na tři týdny pootevře státní kasa. Peníze půjdou na mzdy a chod úřadů

Americký prezident Donald Trump oznámil uvolnění financí pro vládní úřady po dobu tří týdnů. V projevu z Bílého domu prohlásil, že chce umožnit vyplacení zadržovaných mezd a zajistit normální chod úřadů vážně narušený rozpočtovou krizí. Prezident očekává, že bude následovat debata o zdi na hranici s Mexikem, kterou voličům slíbil před svým nástupem do Bílého domu. V opačném případě prý sáhne k „mimořádným krokům“.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 22:53|
Shutdown

Trump zvažuje vyhlásit kvůli hraniční zdi výjimečný stav, uvádí CNN

Bílý dům připravuje jako alternativní řešení rozpočtové krize prohlášení, v němž prezident Donald Trump vyhlásí výjimečný stav podél jižní hranice USA. Informoval o tom zpravodajský server CNN. Výjimečný stav by Trumpovi umožnil uvolnit přes sedm miliard dolarů (přes 159 miliard korun) na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Tento postup by byl patrně napaden u soudu.
25. 1. 2019|
Shutdown

Trump kvůli sporu s Kongresem odloží poselství o stavu unie. Pelosiová chce s prezidentem krizi urovnat

Šéf Bílého domu Donald Trump kvůli svému sporu s Kongresem o financování federálních úřadů odloží každoroční prezidentské poselství o stavu americké unie na dobu, až bude pře urovnána. Projev byl původně plánován na úterý 29. ledna. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů prezidentovi nabídla osobní setkání za účelem ukončení krize. Podle médií chce šéfovi Bílého domu představit návrh, který by jej měl uspokojit. Ukončit vládní krizi se zatím nepodařilo ani během čtvrtečního dvojího hlasování v Senátu. Návrhy demokratů i republikánů podle očekávání neprošly.
24. 1. 2019Aktualizováno24. 1. 2019, 22:51|

Média: Demokraté zvažují, že dají Trumpovi peníze na posílení hranic. Místo zdi mají jít na čidla či drony

Demokratičtí a republikánští členové amerického Kongresu se možná přibližují kompromisu ohledně stavby hraniční zdi a uvolnění peněz pro fungování vládních institucí. Naznačují to informace amerických médií. Šéf poslaneckého klubu demokratů ve Sněmovně reprezentantů Steny Hoyer řekl, že jeho kolegové zvažují možnost uvolnění „značné sumy dalších peněz“ na posílení hraniční bezpečnosti. Právě tím Trump mimo jiné podmiňuje obnovení toku vládních financí. Peníze ale nemají jít na zeď na hranici s Mexikem.
23. 1. 2019Aktualizováno23. 1. 2019, 21:31|

Trump nabídl prodloužení víz milionu imigrantů za peníze na zeď. Demokraté to odmítají

Americký prezident Donald Trump nabídl demokratům kompromis, který by prodloužil víza asi milionu migrantů, především těm, kteří se do Spojených států dostali jako děti. Kongres za to má schválit peníze na stavbu zdi u mexických hranic. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová Trumpovu nabídku ale už předem odmítla. Rozpočtová krize znemožňující financování vládních úřadů tak trvá dál.
19. 1. 2019Aktualizováno20. 1. 2019, 10:27|

Autosalon v Detroitu: Firmy tlačí na Trumpa, aby vyřešil obchodní spory i rozpočtovou nouzi. VW a Ford uzavřely alianci

Představitelé automobilového průmyslu vyzvali na mezinárodním autosalonu v Detroitu administrativu amerického prezidenta Donalda Trumpa a Kongres, aby nalezly řešení obchodních sporů a otevření vládních úřadů. Politická nejistota sektor finančně zatěžuje. Německý Volkswagen a americký Ford oznámily v Detroitu uzavření globální aliance pro vývoj lehkých užitkových vozů.
15. 1. 2019Aktualizováno15. 1. 2019, 17:29|

Rekord. Současná rozpočtová nouze Spojených států je už nejdelší v historii země

Současná rozpočtová nouze americké vlády vstoupila do svého 22. dne. Překonala tak rekord z přelomu let 1995–1996, kdy byl kabinet prezidenta Billa Clintona bez peněz 21 dnů. Ti z dotčených, kterým se nedostává peněz a přitom žijí od výplaty k výplatě, se začínají dostávat do problémů.
12. 1. 2019Aktualizováno12. 1. 2019, 18:22|
Interview ČT24

Shutdown je špatné vládnutí, kritizuje Trumpovu taktiku Zaorálek

Stavbou Trumpovy zdi by Spojené státy problémy s ilegální migrací nevyřešily, uvedl v pátek v pořadu Interview ČT24 předseda sněmovního zahraničního výboru a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Shutdown je přitom podle něj naprosto nesmyslné vyostření situace, kterým americký prezident rozděluje společnost.
12. 1. 2019|