Při útoku u ukrajinského Dnipra zemřelo dítě. Ostřelovaná prý opět byla i ruská Bělgorodská oblast

Výbuch na předměstí Dnipra a útoky v ruské Bělgorodské oblasti (zdroj: ČT24)

Výbuch v obci Pidhorodne na předměstí ukrajinského města Dnipro v sobotu zasáhl dvoupatrový obytný dům, zemřelo dvouleté dítě, uvedl předseda oblastní správy Serhij Lysak. Zraněných je více než dvacet. Explozi podle Lysaka způsobila ruská raketa, která dopadla mezi dva domy.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (červen 2023)
0:00

On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. července. Děkujeme za pozornost.

23:39

Tento týden byly na Ukrajině v důsledku ruské agrese zabity čtyři děti a dalších pět bylo zraněno. Napsala to tisková služba ukrajinské generální prokuratury na Telegramu.

22:54

Ruská armáda ostřelovala obytný dům v Antonivce – zraněna byla rodina s šestiletým dítětem. Na Telegramu o tom informoval náčelník Chersonské oblastní vojenské správy Oleksandr Prokudin.

"Šestiletému chlapci bylo diagnostikováno zranění nohy středně těžkého stupně. Také 79letý muž a 42letá žena byli zraněni nepřátelským úderem," uvádí se ve zprávě.

Lysak na platformě Telegram informoval, že záchranáři vytáhli z trosek tělo dvouleté dívky. Počet zraněných podle něj stoupl na dvaadvacet, mezi nimi je pět dětí.

Lysak už dříve uvedl, že tři zranění chlapci, šestiletý, jedenáctiletý a patnáctiletý, jsou v kritickém stavu. Dvě dívky, jedenáctiletá a sedmnáctiletá, jsou ve stabilizovaném stavu a budou léčeny ambulantně.

Podle Lysaka byly částečně zničeny dvě dvoupatrové budovy, mezi které dopadla ruská střela. Poškozeno bylo také deset soukromých domů, auto, obchod a plynovody. 

Také prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer na Telegramu uvedl, že k úderu došlo mezi dvěma obytnými domy. „Pod troskami jsou bohužel lidé. Rusko opět dokazuje, že je teroristickým státem,“ napsal. Moskva popírá, že by její vojenské síly útočily na civilisty.

V obci Pidhorodne byla podle sobotních zpráv na sociálních sítích zasažena také budova záchranné služby.

Ruské rakety zasáhly letiště ve střední Ukrajině

Letecký poplach zněl v noci na neděli po celé Ukrajině, Rusové útočili drony a raketami. Všechny, které mířily na oblast Kyjeva, se tamní protivzdušné obraně podařilo sestřelit, uvedla městská vojenská správa.

Ukrajinské vzdušné síly později sdělily, že Rusové v noci na neděli vyslali pět dronů a šest raket, přičemž protivzdušná obrana tři drony a čtyři rakety sestřelila. 

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat později dodal, že dvě ruské rakety zasáhly operační letiště u města Kropyvnyckyj v Kirovohradské oblasti ve střední Ukrajině. Dva drony podle něj poškodily infrastrukturu v Sumské oblasti na severu Ukrajiny.

Podle bezpečnostního analytika z Centra transatlantických vztahů CEVRO Institutu Daniela Koštovala lze očekávat, že Rusko nyní bude útočit vším, co má. „Jeho cílem je zaměstnat ukrajinskou armádu natolik, aby to odčerpalo energii a zdroje – ať už lidské, nebo ve smyslu munice a techniky – od té ofenzivy. Protože samozřejmě Rusko se obává, aby ta ofenziva nebyla úspěšná,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Drony podle okupantů útočily na Krym

Rusy dosazený šéf okupovaného ukrajinského Krymu Sergej Aksjonov uvedl, že na poloostrov v noci na neděli zaútočilo devět dronů. „Pět jich sestřelily síly protivzdušné obrany, u dalších čtyř byla použita elektronická protiopatření, takže se jim rovněž nepodařilo zasáhnout cíl.“ Při pádu jednoho ze strojů byla podle něj rozbita okna ve třech domech a dvou autech ve městě Džankoj.

Guvernér ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov tvrdí, že pokračovalo i ostřelování tohoto regionu, přičemž z něj viní ukrajinskou armádu. Podle něj byl terčem opět okres Šebekino a také město Volokovka a okolí. Ukrajinské síly se k útokům na ruské území nehlásí.

V Šebekinu, nacházejícím se asi sedm kilometrů od ukrajinské hranice, střely dopadly do lokality tržiště v centru města a způsobily tam požár, nikdo ale neutrpěl zranění, uvedl Gladkov. Více než čtyři tisíce lidí byly podle něj evakuovány do provizorního ubytování.

Podle agentury TASS Gladkov také odpoledne uvedl, že do obce Novaja Tavolžanka v Bělgorodské oblasti vstoupily „sabotážní a průzkumné skupiny“ a bojuje se tam. Ruské ministerstvo obrany později prohlásilo, že pomocí dělostřelectva v oblasti zahnalo skupinu „ukrajinských teroristů“. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

Skupiny ruských partyzánů legie Svoboda Rusku a Ruský dobrovolnický sbor tvrdí, že v bojích v ruské Bělgorodské oblasti vzaly do zajetí dva ruské vojáky. Uvedly to na platformě Telegram s tím, že zajatce vymění za „několik minut rozhovoru“ s guvernérem oblasti při osobním setkání.

Bojovníci zveřejnili společně s výzvou video, ke kterému Ukrajinska pravda dodává, že není jasné, kde bylo natočeno, ani kdo je ležící osoba na záznamu. Také agentura Reuters podotkla, že se jí tvrzení partyzánů nepodařilo nezávisle ověřit.

Gladkov podle médií řekl, že je připraven setkat se s proukrajinskými partyzány, aby pomohl ruským zajatcům. „S největší pravděpodobností je zabili, jakkoliv je to pro mě těžké říct. Ale pokud jsou živí, tak od 17:00 do 18:00 (16:00 až 17:00 SELČ) na silničním kontrolním bodu Šebekino. Zaručuji bezpečnost,“ uvedl ve videu zveřejněném na Telegramu.

Večer ruští partyzáni uvedli, že se Gladkov na setkání nedostavil. Při přeshraničním vpádu prý zajali několik ruských vojáků a předají je ukrajinským úřadům. Ruský dobrovolnický sbor to podle agentury Reuters uvedl ve videu na Telegramu, kde bylo vidět kolem tuctu zřejmě ruských vojáků. Televize Dožď poznamenala, že zatímco partyzáni navrhli na setkání Novaju Tavolžanku, Gladkov hovořil o Šebekinu.

Polský sbor tvrdí, že se bojů účastnil

K účasti v bojích v Bělgorodské oblasti se přihlásil takzvaný Polský dobrovolnický sbor, jenž působí na straně ukrajinských ozbrojených sil. Informovala o tom polská média s odvoláním na prohlášení těchto bojovníků. „Všichni nám kladou jedinou otázku, zda jsme se zúčastnili operace na území Bělgorodské oblasti. Odpověď je jednoznačná, samozřejmě ano,“ napsalo polské uskupení na Telegramu podle serveru Polsat News.

Skupina dále tvrdí, že se účastnila „plnění bojového úkolu“ společně s Ruským dobrovolnickým sborem. „Akce se zúčastnila první útočná skupina sboru. Všichni se z úkolu vrátili celí a zdraví. Zadaný úkol byl úspěšně splněn,“ sdělilo dále uskupení. Není však jasné, které konkrétní akce se polští bojovníci zúčastnili, poznamenal web Wprost.