Izraelský prezident vyzval ke zrušení justiční reformy. Odpůrci blokovali letiště

Lidé, kteří v Izraeli protestují proti reformě soudnictví, na několik hodin zablokovali desítkami vozidel příjezd k Ben Gurionovu letišti. Na pozdější dobu byl proto odložen odlet premiéra Benjamina Netanjahua na návštěvu Itálie. Čtvrteční pokračování už dva měsíce trvajících protivládních protestů účastníci nazvali „dnem odporu proti diktatuře“. Policie od rána zatkla v různých částech Izraele nejméně třináct lidí, kteří se účastnili demonstrací. Izraelský prezident Jicchak Herzog vyzval ke zrušení vládou navrhované soudní reformy.

Izraelský prezident Jicchak Herzog ve čtvrtek vyzval vládu, aby zrušila návrh soudní reformy, který v zemi vyvolal rozsáhlé protesty. 

Navrhovaná reforma by vládě dala větší vliv na jmenování soudců a omezila by pravomoce nejvyššího soudu. Nesouhlas s návrhem kromě prezidenta vyjádřila opozice, řada expertů, vojáků izraelské armády v záloze a také mnoho Izraelců, kteří se od začátku roku účastní velkých demonstrací v Tel Avivu i jinde v Izraeli.

Netanjahuův kabinet navzdory kritice v únoru zahájil schvalování reformy. Argumentuje především tím, že nejvyšší soud získal své pravomoci v hlasování jen malé části poslanců a také tím, že soudce na rozdíl od politiků nevolí lid, proto by neměli mít tak rozsáhlou možnost zákony přijaté parlamentem rušit.

„Nevzdám se – zaplatím jakoukoli cenu za nalezení řešení,“ uvedl Herzog v televizním projevu v hlavním vysílacím čase. Současný návrh reformy je podle prezidenta „třeba zavrhnout teď a provždy“. Tyto návrhy zákonů jsou „špatné, šikanózní a ohrožují naše demokratické základy. Musí být okamžitě nahrazeny jiným, dohodnutým plánem,“ uvedl podle listu The Times of Israel (TOI) Herzog.

Prezident rovněž upozornil, že na řešení pracuje již deset týdnů. Veřejnost by podle něj neměla věřit zprávám o tom, že byl nalezen kompromis, pokud to sám nepotvrdí. Podle prezidenta se zatím podařilo vyjednat dost na to, „aby bylo možné opustit tuto současnou legislativu“ a pracovat na dohodnutém kompromisu. Prezident v této souvislosti podle TOI uvedl, že koaliční a opoziční zákonodárci musejí dát stranou svá ega a začít hned spolupracovat.

Odlet premiéra měl zpoždění

Netanjahu měl původně odletět do Itálie v 10:30 místního času, odlet byl ale kvůli blokádě posunut. Nakonec se tak stalo až odpoledne.  

Ze středy na čtvrtek přeložil kvůli demonstracím jednání s izraelským ministrem obrany Joavem Galantem americký ministr obrany Lloyd Austin. Do Izraele přiletěl odpoledne a s Galantem a Netanjahuem kvůli zablokovaným silnicím jedná přímo na letišti místo původně plánovaného setkání v sídle resortu obrany.

V Itálii má Netanjahu naplánované setkání také s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, v jejíž vládě jsou i dvě krajně pravicové strany, včetně té její. Podle izraelské rozhlasové stanice Kan se proti Netanjahuově vládě chystají demonstrovat rovněž Izraelci v Itálii za jeho pobytu v Římě.

Silné protesty

 „Izrael je na pokraji toho, aby se stal autokratickou zemí. Současná vláda se snaží zničit naši demokracii a vlastně zničit celou zemi,“ řekl agentuře AP Savion Or, který je jedním z tisíců účastníků protestů v Tel Avivu.

„Jsem opravdu zděšena z toho, co se tady teď děje, a to nejmenší, co mohu udělat, je jít ven a vyjádřit svůj názor,“ uvedla další z protestujících. Proti demonstrantům, kteří blokují silnice, minulý týden zasáhla policie i vodními děly a zábleskovými granáty. Několik protestujících zatkla.

Desítky zemědělců a členů kibuců rovněž traktory zpomalili nebo přímo zablokovali dopravu na silnicích na severu země u měst Haifa a Kirjat Šmona, osady Nahalal a přístavu Akko. Další protestující v Jeruzalémě zabarikádovali kanceláře konzervativního think-tanku Kohelet Forum, který se na přípravě změn v soudnictví podílel. U Haify se pokusila malá flotila paddleboardů a kajaků uzavřít hlavní námořní trasu.

Demonstrace v Izraeli začaly v lednu. Koncem prosince nastoupila nová Netanjahuova vláda, v níž jsou i krajně pravicové a ultraortodoxní strany. Po oznámení návrhu reformy soudnictví se manifestace rozšířily z Tel Avivu i do některých dalších měst, včetně Jeruzaléma. Krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir označil protestující za anarchisty a vyzval k tvrdému zásahu proti nim.