Zeman na konci svého mandátu zavítal na Slovensko. Setkal se s prezidentkou Čaputovou

Neformální večeří se slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou ve Vysokých Tatrách zahájil v pondělí prezident Miloš Zeman návštěvu Slovenska. Do sousední země zavítal zhruba měsíc před skončením svého druhého prezidentského mandátu.

Čaputová po příjezdu na Štrbské Pleso, které je vyhledávanou turistickou a lyžařskou lokalitou, řekla: „Přicestoval na svou poslední, a tedy rozlučkovou návštěvu na Slovensko. Jsem velmi ráda, že si vybral Vysoké Tatry, toto krásné a výjimečné místo, které mají Češi i Slováci rádi.“ 

Slovenská prezidentka od Zemana dostala podle jejího mluvčího Martina Strižince ručně broušený flakón, náušnice i náhrdelník. Čaputová českému prezidentovi věnovala tradiční slovenské delikatesy a album s fotografiemi z jejich společných setkání.

Zeman se sejde i s bývalými prezidenty

Oficiální jednání prezidentů Česka a Slovenska, nejprve mezi čtyřma očima a poté za účasti členů delegací, je naplánováno na úterní dopoledne. Pak se Zeman podle programu sejde kromě jiného se slovenským premiérem Eduardem Hegerem, expremiérem Petrem Pellegrinim a se dvěma bývalými prezidenty Slovenska Rudolfem Schusterem a Andrejem Kiskou.

Českou první dámu čeká separátní program s partnerem slovenské prezidentky Jurajem Rizmanem. Rozlučkovou návštěvu Slovenska zakončí český prezident ve středu, kdy se vrátí do vlasti.

Čeští a slovenští prezidenti v minulosti založili tradici, že jejich první a poslední zahraniční cesta ve funkci vede do druhé ze zemí bývalého Československa. Zeman zavítal na Štrbské Pleso už v roce 2018 při své první zahraniční cestě ve druhém prezidentském mandátu.