Itálie začala testovat na covid všechny cestující z Číny, Unie teď plošné kroky nechystá

Česko jako předsednická země EU ve čtvrtek iniciovalo jednání Evropské komise pro zdravotní bezpečnost, v níž jsou zástupci ministerstev zdravotnictví členských zemí, ohledně situace s covidem-19 v Číně. Zástupci Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) jim představili nejnovější informace, sdělil ve čtvrtek mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Případná opatření chce Česko koordinovat s nastupujícím Švédskem, které předsednictví od 1. ledna přebírá.

Itálie na základě testování pasažérů letu z Číny na milánském letišti Malpensa, kdy se nákaza prokázala u poloviny cestujících, ve středu zavedla povinné PCR testy. Ve čtvrtek pak italská premiérka Giorgia Meloniová na své tiskové konferenci před závěrem roku řekla, že povinné testy na covid-19 pro všechny cestující z Číny by měly platit v celé Evropské unii, aby toto opatření bylo efektivní.

Podle ní dosud provedené testy ukázaly, že lidé, kterým vyšly testy pozitivní, byli nakažení už známými virovými variantami omikron. „Očekáváme a doufáme, že EU bude chtít takovým způsobem zakročit,“ řekla premiérka. Brusel k tomu ve čtvrtek písemně vyzval italský ministr zdravotnictví Orazio Schillaci.

Meloniová zdůraznila, že v případě dalšího šíření koronaviru by bylo adekvátním opatřením nošení roušek a testy, nikoli omezení pohybu. „Omezení svobody občanů není účinným řešením, jak nám ukázal i příklad Číny. Je třeba spoléhat na zodpovědnost občanů, nikoli na nátlak,“ řekla.

Unijní orgány jsou proti návrhu Meloniové

Představitelé EU na čtvrtečním zasedání ale výzvu Meloniové nepodpořili. Podle unijních orgánů by jí navržený krok byl „neopodstatněný“, protože se neočekává, že nárůst počtu případů nákazy koronavirem mezi cestujícími z Číny bude mít dopad na unijní země. Unijní výbor pro zdraví a bezpečnost uvedl, že zůstává „ostražitý a bude připraven v případě potřeby použít záchrannou brzdu“.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí ECDC dodalo, že vzhledem k nízké imunitě v Číně a nedávnému uvolnění pravidel proti šíření koronaviru se dal vysoký počet nakažených očekávat. Středisko připomíná vyšší imunitu a proočkovanost v členských zemích. Varianty koronaviru, které kolují v Číně, se v unijních státech již vyskytují a počet „dovezených“ případů z Číny je v porovnání s počet nakažených v EU nízký, uvedlo ECDC.

Koordinace se Švédskem

Také podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Jakoba je přístup Itálie nyní ojedinělý. „Aktuální situaci ohledně vývoje covidu-19 v Číně však nadále sledujeme a monitorujeme, postupně ji také koordinujeme s nastupujícím švédským předsednictvím, kterému budeme nápomocni,“ popsal.

K nastavení případných protiepidemických opatření podle něj v současné době vedou členské státy, Evropská komise, ECDC a Světová zdravotnická organizace (WHO) odbornou diskusi. „Aktuálně je doporučena ECDC a WHO zvýšená sekvenace pozitivních vzorků jakožto nástroj k detekci případných nových variant. Nadále platí, že nejúčinnějším způsobem ochrany je očkování,“ doplnil Jakob.

Povinné testování cestujících z Číny na koronavirus zavedly některé asijské státy, například Indie, Japonsko či Tchaj-wan, a také USA.

Britští analytici: Čína má devět tisíc mrtvých denně

Britská analytická společnost Airfinity tvrdí, že v Číně nyní v souvislosti s onemocněním covid-19 umírá kolem devíti tisíc lidí denně. Jde o téměř dvojnásobek odhadu z minulého týdne, uvedla agentura Reuters. Bilance je v rozporu s oficiálními údaji k epidemii v zemi, která má zhruba 1,4 miliardy obyvatel. 

Kumulativní počet úmrtí v Číně od 1. prosince pravděpodobně dosáhl sta tisíc a počet nakažených dosáhl 18,6 milionu, uvedla Airfinity. Britská firma provádí modelování na základě dat z čínských regionů před zavedením nedávných změn v hlášení případů.

Společnost očekává, že infekce v Číně dosáhnou prvního vrcholu 13. ledna s 3,7 milionu případů denně. To je v kontrastu s několika tisíci případů hlášených zdravotnickými úřady. Počet úmrtí dosáhne podle Airfinity vrcholu 23. ledna s pětadvaceti tisíci mrtvými denně.

Od 7. prosince, kdy Čína učinila náhlý obrat v covidové politice, úřady tvrdí, že zaznamenaly deset úmrtí na covid-19. K 28. prosinci činil v Číně oficiální počet úmrtí od počátku pandemie 5246. Podle Airfinity tam však za poslední přibližně tři roky zemřelo 1,3 až 2,1 milionu nakažených.