Na světě je na útěku nejvíce lidí v historii. Dočasný či nový domov jich hledá kolem 103 milionů

Na světě je v současnosti na útěku před válkou, konflikty a pronásledováním kolem 103 milionů lidí, což je podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) nejvíce v historii. Na útěku je tak podle dat aktualizovaných k polovině letošního roku, na něž ve středu upozornila agentura DPA, více než procento celosvětové populace.

Nadpoloviční část – 58,4 milionu – prchajících tvoří vnitřně vysídlení, více než třetinu – 32,7 milionu – uprchlíci, kteří opustili svou vlast. Ve statistice jsou také miliony žadatelů o azyl a dalších lidí, kteří potřebují ochranu.

V porovnání s čísly z konce loňského roku jde podle UNHCR o celkový nárůst o 13,6 milionu, tedy více než 15 procent. „Hlavním důvodem pro tak prudký nárůst je ruská invaze na Ukrajinu, která donutila miliony lidí k útěku,“ vysvětluje agentura OSN.

V polovině letošního roku podle ní bylo v původně zhruba 43milionové zemi 6,3 milionu vnitřně vysídlených. Dalších 5,4 milionu lidí Ukrajinu opustilo.

Nejpostiženější je Sýrie

V obou těchto statistikách tak východoevropská země patří mezi tři nejpostiženější státy světa. Více uprchlíků ze svého území registrují jen Sýrie – 6,8 milionu – a Venezuela – 5,6 milionu, více vnitřně vysídlených jen Sýrie – 6,8 milionu – a Kolumbie – 6,7 milionu.

Nadproporčně postižené konflikty a nestabilitou jsou děti. Tvoří zhruba 30 procent světové populace, ale mezi prchajícími jich je procent 42.

UNHCR k celkovým číslům poznamenává, že jsou dříve nepředstavitelná a ještě před deseti lety by je nikdo nečekal. Už na konci loňského roku podle něj bylo na útěku dvakrát více lidí než v roce 2011.