Finsko a Švédsko by měly udělat víc, řekl turecký ministr k přijetí severských zemí do NATO

Turecko vítá kroky Švédska a Finska, které dosud učinily pro své členství v Severoatlantické alianci. Ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu na konci summitu NATO v Bukurešti ocenil „tvrdší postoj švédské vlády vůči terorismu,“ dodal ale, že potřebuje více záruk.

„Obě země učinily jisté kroky, uznáváme to. Neučinily ale nic ohledně žádostí o vydání a zmrazení majetku teroristům,“ řekl po jednání Çavusoglu. 

Prohlášení tureckého ministra zahraničí přišlo poté, co šéf švédské diplomacie Tobias Billström ve středu ráno řekl, že Švédsko a Finsko dosáhly pokroku na cestě k dohodě s Tureckem o přijetí severských zemí do NATO. „(V úterý) jsme měli společně s Finskem a Tureckem dobré jednání, po kterém jsem cítil, že se posouváme dopředu,“ řekl Billström. 

Šéf finské diplomacie Pekka Haavisto později řekl, že Turecko zatím nestanovilo termín, kdy by měl jeho parlament přístup dvojice severských zemí do Aliance schválit. 

Finsko a Švédsko o vstup do NATO požádaly letos na jaře v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Narazily ale na odpor Ankary, která je viní z podpory kurdských skupin, jež Turecko pokládá za teroristické. Jejich vstup do Aliance dosud neratifikovalo ani Maďarsko.