Počet obětí po sesuvu půdy na Ischii vystoupal na sedm, záchranáři pátrají po pohřešovaných

Události: Pátrání po pohřešovaných na Ischii pokračuje (zdroj: ČT24)

Sobotní půdní sesuv na italském ostrově Ischia má sedmou potvrzenou oběť. Mezi mrtvými, které v neděli záchranáři nalezli, jsou dvě děti, novorozenec a starší žena, napsal list La Repubblica. Po dalších pohřešovaných, kterých podle agentury ANSA zbývá pět, se stále pátrá. Hledání bude pokračovat přes noc. ANSA dříve uvedla, že psi lokalizovali patrně osmou oběť, ta ale není oficiálně potvrzená.

I přes soustavnou práci dvou stovek záchranářů a stovek dobrovolníků se stále nepodařilo dostat do bezpečí čtyři až pět domácností. Celkem se jedná o dvacet lidí. Nemají tekoucí vodu a elektřinu. Je možné, že ve svých domovech budou muset zůstat další noc.

Pětiletou až šestiletou holčičku záchranáři objevili pod matrací v ložnici domu v postiženém přístavním městě Casamicciola.

Mezi pohřešovanými je jedna rodina sestávající z rodičů a jednoho nezletilého a další dvě osoby. Informoval o tom neapolský prefekt Claudio Palomba.

Záchranné práce hasičů, policie a civilní ochrany komplikují pokračující bouře, déšť, vysoké nánosy bahna a trosek, které zůstaly v ulicích i na pobřeží. Potápěči prohledávají i vody v přístavu a okolí.

Neapolská prefektura v neděli pozdě večer snížila počet raněných z třinácti na pět a zvýšila počet poškozených domů z patnácti na tři desítky. Počet lidí evakuovaných z domovů narostl z dvou set na 230.

V neděli dopoledne se mimořádně sešla italská vláda, která v regionu vyhlásila výjimečný stav na jeden rok a uvolnila první část okamžité pomoci ve výši dvou milionů eur (49 milionů korun).

Soustrast vyjádřili například italská premiérka Giorgia Meloniová nebo papež František. „Myslím na obyvatele ostrova Ischia zasažené povodní. Modlím se za oběti, za trpící i za ty, kteří dorazili pomáhat,“ uvedla hlava katolické církve. „Vláda vyjadřuje soustrast občanům, starostům ostrova a děkuje záchranářům zapojeným do pátrání po pohřešovaných,“ napsala Meloniová na Twitteru.

Riziková oblast

V noci na sobotu zasáhly středomořský ostrov v Neapolském zálivu bouřky a silné deště, které způsobily vážné škody zejména ve městech Casamicciola a Lacco Ameno na severním pobřeží Ischie. Směs půdy a kamení se na některých místech valila ulicemi, do moře bylo strženo několik aut. „Manžel vstal a vyšel ven. Tam byl proud bahna a vody, který se hnal z kopce dolů,“ popsala obyvatelka města Casamicciola Terme.

Oblast je považována za rizikovou z hlediska sesuvů půdy. Podle odborníků byly snahy o nápravu situace v posledních letech nedostatečné, uvedla DPA. Vláda v neděli také rozhodla o vytvoření pracovní skupiny, která má hledat cesty ke zmírnění rizik sesuvů půdy. „Je to chyba našich politiků, kteří se nestarali o kopce nad městem. Nechali vykácet stromy na svazích a toto je následek,“ kritizoval obyvatel ostrova Ciro Buono.