TÉMA

Výjimečný stav

Haitská vláda vyhlásila výjimečný stav, platí v hlavním městě Port-au-Prince a jeho okolí

Haitská vláda v neděli večer kvůli stále se zhoršující bezpečnostní situaci vyhlásila výjimečný stav v hlavním městě Port-au-Prince a jeho okolí. Platit bude nejméně tři dny. O víkendu gangy zaútočily na dvě věznice, z té největší v haitské metropoli uteklo několik tisíc vězňů. Podle agentury AFP během víkendu zemřelo nejméně deset lidí. Ozbrojenci žádají rezignaci premiéra Ariela Henryho, který minulý týden z Haiti odletěl, aby dojednal vyslání mezinárodních jednotek.
4. 3. 2024|

„Vyhlásili jste válku, dostanete válku.“ Ekvádor zachvátilo násilí gangů

Při násilnostech v Ekvádoru zemřelo minimálně deset lidí, napsala agentura AFP s odvoláním na policii. Prezident Daniel Noboa vyhlásil šedesátidenní stav vnitřního ozbrojeného konfliktu. Peruánská policie se rozhodla preventivně posílit ochranu hranic se zemí, české úřady varovaly před cestováním do oblasti.
10. 1. 2024|

Muž tvrdé ruky, který bojuje s gangy. Bukele posouvá Salvador směrem k diktatuře

Prezident středoamerického Salvadoru Nayib Bukele si jako svou hlavní prioritu vytyčil boj proti ozbrojeným gangům, jejichž aktivity zemi sužují po dekády. V únoru otevřel obří věznici a na sociálních sítích pravidelně oslavuje pokles kriminality. Nyní se zdá, že Bukeleho strategie „mano dura“ neboli tvrdé ruky, funguje. Nicméně podle odborníků na Latinskou Ameriku i s ohledem na historické zkušenosti to může mít jen krátké trvání. V zemi již přes rok platí výjimečný stav, který umožňuje omezení základních práv a masové zatýkání. Prokurátoři z USA rovněž obvinili jeho vládu, že tajně jedná s vůdci gangu MS-13. „Spolu se zásahy proti novinářům, svobodě slova a tisku je pravděpodobné, že přihlížíme dalšímu pokusu o nastolení autoritativní vlády v regionu,“ upozorňuje iberoamerikanistka z Univerzity Karlovy Monika Brenišínová.
18. 4. 2023|

Vláda v Peru vyhlásila na 30 dní výjimečný stav. Reaguje tak na protesty proti prezidentce

Vláda v Peru vyhlásila kvůli protestům proti sesazení bývalého prezidenta Pedra Castilla na 30 dní výjimečný stav. Kabinet tak bude moct omezit svobodu shromažďování a další práva či případně povolat do ulic armádu, uvedla agentura EFE. Od neděle při protestech proti nové prezidentce Dině Boluarteové zemřelo sedm lidí.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 19:24|

Záchranáři na italském ostrově Ischia našli osmou oběť sesuvů, pátrání pokračuje

Záchranáři na italském ostrově Ischia našli v pondělí osmou oběť sobotních sesuvů půdy. Podle úřadů se jedná o patnáctiletého chlapce, jehož mladší sourozenec byl potvrzen jako mrtvý již o víkendu. Při sesuvu půdy zemřelo i třítýdenní miminko. Po dalších pěti pohřešovaných záchranáři stále pátrají. Odstraňování nánosů bahna je boj s časem, naděje na nalezení živých rychle klesá, uvedla agentura ANSA.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 20:30|

Počet obětí po sesuvu půdy na Ischii vystoupal na sedm, záchranáři pátrají po pohřešovaných

Sobotní půdní sesuv na italském ostrově Ischia má sedmou potvrzenou oběť. Mezi mrtvými, které v neděli záchranáři nalezli, jsou dvě děti, novorozenec a starší žena, napsal list La Repubblica. Po dalších pohřešovaných, kterých podle agentury ANSA zbývá pět, se stále pátrá. Hledání bude pokračovat přes noc. ANSA dříve uvedla, že psi lokalizovali patrně osmou oběť, ta ale není oficiálně potvrzená.
27. 11. 2022Aktualizováno27. 11. 2022, 21:51|

Honduras „válčí proti vydírání“, kvůli gangům omezí ústavní práva

Honduraská prezidentka Sjiomara Castrová se rozhodla zakročit proti vzrůstajícímu násilí zločineckých skupin a vyhlásila stav ohrožení národní bezpečnosti. V rámci potlačení rostoucího počtu případů vydírání gangy, které působí po celé zemi, zavádí Honduras novou strategii – omezí některá ústavní práva a nasadí desítky tisíc policistů.
26. 11. 2022|

Nový srílanský prezident vyhlásil výjimečný stav. Chce utišit nepokoje

Úřadující prezident Srí Lanky, dosavadní premiér Ranil Vikremesinghe, vyhlásil v zemi výjimečný stav. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Administrativa usiluje o utišení sociálních nepokojů, které hospodářsky krachující ostrovní zemi sužují.
18. 7. 2022|

Srí Lanka vyhlásila výjimečný stav, prezident uprchl na Maledivy

Srí Lanka, kterou již několik dní otřásají bouřlivé protivládní protesty, ve středu vyhlásila výjimečný stav a kvůli nepokojům zavádí zákaz vycházení do čtvrtečního rána. Současné vedení země považuje opatření za nezbytné pro zachování veřejného pořádku, informuje BBC. Prezident Gotabaja Radžapaksa, který slíbil, že ve středu odešle rezignační dopis, brzy ráno místního času zemi opustil ve vojenském letadle v doprovodu manželky a ochranky. Podle agentur míří přes Maledivy do Singapuru. Dle šéfa parlamentu převedl své pravomoci do rukou premiéra Ranila Vikremesinghy. Rezignační dopis prezidenta se očekává před půlnocí.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 20:07|

Stovka lidí se pokusila překonat polsko-běloruskou hranici, policie v oblasti našla mrtvého Syřana

Polská policie nalezla u hranic s Běloruskem tělo mladého Syřana. Příčina jeho smrti zatím nebyla zjištěna, informovala na Twitteru policie Podleského vojvodství. Ve stejné oblasti se v noci na sobotu pokusila překročit hranice zhruba stovka migrantů. Bělorusové zde podle polských pohraničníků strhli část improvizovaného hraničního plotu. Na běloruské straně hranice s Polskem táboří několik tisíc migrantů, kteří se snaží dostat do Evropské unie.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 21:37|

Pobaltí má obavy, aby krize na hranicích s Běloruskem nepřerostla ve vojenský konflikt

Litva, Lotyško a Estonsko daly najevo obavy z toho, že by současná krize na hranicích Běloruska a EU mohla přerůst v ozbrojený konflikt. U hranic Běloruska s Polskem a Litvou se nahromadily řádově až tisíce migrantů, kteří se chtějí v některých případech i za použití násilí dostat na území Unie. Z organizování jejich převozu k hranicím EU viní evropské země běloruského vůdce Alexandra Lukašenka a připravují další sankce vůči jeho režimu. Lukašenko pohrozil, že v takovém případě může přerušit tranzit plynu a zboží do Evropy.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 18:51|

Vyloučení z OSN otřáslo pozicí Tchaj-wanu. Z reprezentanta celé Číny se stala neuznaná země

Čínská republika a Čínská lidová republika. Tak se jmenují dva dosavadní zástupci Číny v Radě bezpečnosti OSN. Až do roku 1971 držela křeslo Čínská republika – což je formální název Tchaj-wanu – tehdy ovládaná vojenským režimem generála Čankajška. Čínská republika tehdy v organizaci reprezentovala nejen ostrov, ale i celou pevninskou Čínu. Před padesáti lety však OSN dala přednost komunistické Čínské lidové republice. Tchaj-wan ztratil křeslo v Radě bezpečnosti i členství v OSN a mezinárodní postavení. Peking ho považuje za svou provincii, ostrov se ale o návrat do OSN i nadále snaží.
25. 10. 2021|

Střelba na hranici, kde přibývá migrantů. Polsko si předvolalo běloruského diplomata

Polské ministerstvo zahraničí si předvolalo běloruského chargé d’affaires Alaksandra Časnouského, uvedla v pátek agentura PAP. Záležitost podle ní souvisí se situací na polsko-běloruských hranicích, kde neustává příliv migrantů z třetích zemí, pokoušejících se z Běloruska překročit hranice Evropské unie.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 19:23|

Před pěti lety zabíjel útočník v Nice nákladním vozem. Radikalizované osoby má ve Francii pomoct odhalovat nový zákon

Před pěti lety najel Francouz tuniského původu nákladním autem do davu lidí oslavujících státní svátek v Nice. Útok si vyžádal 86 obětí. Od té doby se bezpečnostní situace ve Francii částečně zklidnila, po letošním dubnovém útoku na policistku ve městě Rambouillet ale francouzská vláda představila nový protiteroristický zákon, který nyní čeká na schválení Senátu.
14. 7. 2021|

Pieta připomněla hrdinství československých výsadkářů, zahynuli před 79 lety

Hrdinství československých parašutistů, kteří před 79 lety zahynuli v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje, v pátek u místa jejich posledního boje připomněl pietní akt. Zúčastnili se ho politici, vojáci i zástupci spolků nebo církví. Uctít památku výsadkářů, mezi nimiž byli i Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, přišla také veřejnost. Sedm parašutistů bojovalo se stonásobnou přesilou sedm hodin.
18. 6. 2021|

Pět let od teroristických útoků v Paříži jsou islamisté stále hrozbou, naposledy zabíjeli ve Vídni

Při šesti teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015 zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 dalších lidí bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. I přes zavedení specifických bezpečnotních opatření zůstává terorismus ve Francii a Evropě zásadním problémem. Naposledy islamisté útočili na začátku listopadu ve Vídni.
13. 11. 2020|

Nepokoje v chudém Kyrgyzstánu pokračují, prezident vyhlásil opět výjimečný stav

Kyrgyzský prezident Sooronbaj Žeenbekov podruhé vyhlásil výjimečný stav v metropoli Biškeku. Při prvním pokusu jeho rozhodnutí neschválil parlament, informuje agentura TASS. Středoasijský Kyrgyzstán, kde žije zhruba 6,5 milionu lidí, patří k nejchudším postsovětským republikám. Nepokoje touto zemí zmítají potřetí za posledních 15 let.
12. 10. 2020|

Pákistánský exprezident Mušaraf dostal trest smrti za velezradu. Jeho právník se odvolá

Pákistánský protiteroristický tribunál odsoudil k smrti někdejšího vojenského prezidenta Parvíze Mušarafa. Oznámila to tamní vláda s tím, že generál byl potrestán za velezradu a porušení ústavy. Obvinění se týká vyhlášení výjimečného stavu v Pákistánu v roce 2007. Šestasedmdesátiletý Mušaraf žije už několik let v Dubaji a obvinění v minulosti odmítl jako politicky motivovaná. Jeho právník řekl, že se proti rozsudku odvolá.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 14:05|
Doporučujeme

Když hvězdná ekonomika nestačí. Za bouřemi v Chile je extrémní nerovnost, lidé chtějí konec Pinochetovy ústavy

Hořící barikády a vojáci v ulicích Santiaga de Chile v posledních týdnech překvapili svět. Po tři desítky let prosperující demokratická země upadla do chaosu po zanedbatelném zvýšení cen jízdného v metru. Obyvatelům frustrovaným nerovností, vysokými životními náklady a lhostejností elit došla trpělivost. Žádají reformu systému i novou ústavu, která nebude bazírovat na soukromém vlastnictví tolik jako ta pocházející z dob diktátora Augusta Pinocheta. Napětí spojené se špatnou ekonomickou situací přitom sílí i v dalších státech Jižní Ameriky, stejně jako na Blízkém východě.
31. 10. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 12:26|

V Santiagu de Chile poprvé od pádu Pinocheta hlídkují vojáci. Tři lidé uhořeli, platí noční zákaz vycházení

V chilské metropoli Santiago de Chile platí výjimečný stav a noční zákaz vycházení. Poprvé od pádu Pinochetova režimu v ulicích hlídkují vojáci. Úřady tak reagují na násilné protestní akce, které vypukly v posledních dnech v reakci na zdražení jízdenek na metro. Tři lidé při nepokojích uhořeli. Prezident Sebastián Piňera už zvýšení cen jízdenek odvolal.
20. 10. 2019Aktualizováno20. 10. 2019, 11:27|

V Santiagu de Chile platí výjimečný stav. Zdražení metra vyvolalo nebývalou vlnu násilí

V chilské metropoli Santiagu de Chile byl v noci na sobotu vyhlášen výjimečný stav poté, co několikadenní protesty proti zdražení jízdenek na metro přerostly v násilí. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.
19. 10. 2019Aktualizováno19. 10. 2019, 09:12|

Ekvádor přestal dotovat benzin. V metropoli hořely barikády, prezident vyhlásil výjimečný stav

Ekvádorský prezident Lenín Moreno vyhlásil výjimečný stav kvůli protestům, které zablokovaly silnice po celé zemi. Lidé demonstrují proti vládním úsporným opatřením. Vadí jim hlavně to, že po čtyřiceti letech končí dotace na pohonné hmoty, které tak zdražily na dvojnásobek. Policie v souvislosti s protesty zatkla už téměř tři stovky lidí.
4. 10. 2019Aktualizováno4. 10. 2019, 17:29|
Shutdown

Trump zvažuje vyhlásit kvůli hraniční zdi výjimečný stav, uvádí CNN

Bílý dům připravuje jako alternativní řešení rozpočtové krize prohlášení, v němž prezident Donald Trump vyhlásí výjimečný stav podél jižní hranice USA. Informoval o tom zpravodajský server CNN. Výjimečný stav by Trumpovi umožnil uvolnit přes sedm miliard dolarů (přes 159 miliard korun) na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Tento postup by byl patrně napaden u soudu.
25. 1. 2019|